Våra rekommendationer

LCHF betyder LowCarbHighFat. Olika personer definierar LCHF olika. Vi kostrådgivare förespråkar en naturlig glutenfri LCHF. Det betyder att vi undviker kemiska färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel i den mån det går. Det får gärna vara ekologiskt och gärna gräsbeteskött, vilt och vildfångad fisk då de har bättre näringsvärden.  Alla piller och pulver (carb-blockers m.m.)  går bort. Vi äter god mat.

För oss kostrådgivare betyder LowCarb att vi inte ska vara rädda för kolhydrater men att vi noga bör välja rätt sorts kolhydrater för rätt person och aldrig i så stor mängd som Livsmedelsverket rekommenderar.

HighFat innebär för oss att vi äter tillräckligt med naturligt fett för att hålla oss mätta men vi dricker inte grädde och äter inte smör med sked.

Följande är generella rekommendationer att utgå från.

Ät gärna: Undvik:
 • kött
 • fågel
 • fisk
 • skaldjur
 • ägg
 • grönsaker som växer ovanjord
 • naturliga fetter (stek i smör, kokosfett, ringla olivolja på salladen)
 • helfeta mejeriprodukter
 • nötter
 • bär
 • margarin
 • light-produkter
 • majs
 • gluten (här går alltså lowcarb-knäcke som Ryvita bort)
 • glutamat
 • soja (ekologisk sojasås är ok i rimliga mängder)
 • produkter med många kolhydrater, t.ex. potatis, ris

 

Speciella rekommendationer för speciella mål

Värk och inflammation

Undvik gris och charkprodukter som innehåller höga halter av arakidonsyra vilket ökar inflammationerna i kroppen. Ät tillskott av Omega3, ingefära, gurkmeja och kokosfett för att dämpa inflammationerna.  Var sparsam med nötter och fröer. Byt ut raffinerat salt till naturligt havssalt eller himalayasalt.

Högt blodsocker

Undvik mjölk, yoghurt, fil. Grädde och creme fraiche går bra i mindre mängder. Många klarar inte LCHF-bakverk, kolla om du känner ett sug 30 minuter efter att du ätit något med sötningsmedel, i så fall har du fått en blodsockerdipp. Hjärnan uppfattade den söta smaken och trodde att att den behövde skicka ut insulin i blodet (=fettinlagring).

Övervikt

LCHF-bakverk, nötter och bär går helt bort. De flesta behöver ta bort mejerier för att gå ner i vikt.

Undervikt och växande barn

Ät gärna rotfrukter, nötter, bär och måttligt med frukt.

 

Mer rekommendationer

Vi rekommenderar inte heller fiberfin, hi-mazeheläggspulver och liknande, det är inte naturligt och innehåller för mycket skräp. Se ordlista för förklaring.

Vi försöker att äta så lite bönor och baljväxter som möjligt av flera olika skäl.

Exakt mängd av kolhydrater, fett och protein en individ ska äta är olika. En kostrådgivare kan hjälpa dig att hitta rätt nivå för just dig. En kostrådgivare hjälper dig också förstå varför vi rekommenderar och inte rekommenderar ovan livsmedel.

Vi försöker i möjligaste mån hitta livsmedel som är ekologiska och kravmärkta. Produkterna får gärna vara märkta med Fair Trade så andra människor inte tar skada av det vi äter.

Vi är övertygade om att naturlig mat är det bästa för våra kroppar och därför ska vi äta riktig mat. Därmed går produkter som pulver och "barer" bort liksom low-carb-mixer med konstigt och onaturligt innehåll. Lär dig läsa innehållsförteckningar och vad olika ingredienser faktiskt betyder.

Det finns mycket mer att säga om kosten vi förespråkar, om exakta mängder och undantag. Följ med här på sajten så får du djupare kunskap eller ännu hellre, gå en kurs hos en kostrådgivare och lär dig vad bra naturlig kost är och varför något är bra. Du hittar kostrådgivare under fliken "Kostrådgivare" i menyn ovan.

Vi kostrådgivare känner inte igen oss i den bild av LCHF som media ibland målar upp. Vi kostrådgivare varken äter eller förspråkar ett större proteinintag än Livsmedelsverket. Vi dricker inte heller grädde eller karvar rent smör som middag. Vi förespråkar näringstät, artegen och naturlig kost.

Vi kostrådgivare rekommenderar en individanpassad LCHF-kost vilket betyder olika nivåer av kolhydrater, fett och protein till olika individer - beroende på personens förutsättningar och mål. Vi kan alltså förespråka en paleo-liknande kost till någon, och en mycket liberal kost till någon annan. Därför kommer det ibland se ut som vi säger mot oss själva, denna sida finns för alla nivåer. Ena dagen kan vi skriva en lång artikel om sockrets farliga egenskaper, nästa dag kan vi publicera ett recept med 1 msk socker för 10 personer. Det är alltså inte svart eller vitt! Undantag kan somliga göra och för somliga skulle det innebära en katastrof.

Ungefär vad som står ovan står i en broschyr som du kan beställa från LCHF-butiken. Beställ några stycken och sprid bland dina vänner, "glöm" på bibliotek, väntrum...

Vad ska jag äta med LCHF

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Våra rekommendationer

 1. Profilbild

  sabina erdmann ohlsson

  Hej! Mitt namn är Sabina!
  Jag har startat en ny verksamhet Why Not S (Start Nu)
  Jag jobbar även med diabetes typ 1 barn/vuxna
  Jag håller till i Staffanstorp och Lund.
  Med vänlig hälsning Sabina.

Kommentera