Vad är en kostrådgivare?

Vad är nu egentligen en kostrådgivare och var får man sin utbildning från?

En kostrådgivare som är registrerad hos oss har fått godkänt på sin utbildning hos t.ex.  mf-HÄLSOUTBILDNINGAR,  Anna Hallén-utbildningar eller hos Fredrik Paulún.

Alla som arbetar med kost utgår (förhoppningsvis) från näringslära och näringsfysiologi. Men varför säger vi kostrådgivare inte samma sak som en del dietister, läkare och professorer? Jo, för att vi tolkar kunskapen olika. Nedan är några skillnader för de olika yrkeskategorierna:

En kostrådgivare tittar gärna på forskning men är även intresserad av vad om faktiskt händer i vår komplexa kropp och inte enbart vad som händer i ett provrör. Detta kombineras med logik och kunskap om vår historia. Vi arbetar med kost men i bakhuvudet finns även ett helhetstänk på hälsa och vet att signalsystem och hormoner spelar en stor roll och inte bara det som ligger på tallriken. Vi människor har också olika genetiska förutsättningar och arvsanlag. Av denna anledning blir många av oss fundersamma när vi läser råd från höger och vänster, i forum och Facebook-grupper. Visst kan råden ibland stämma men att en individ mår bra av en sak är inte automatiskt sanning för alla. Och om ett viktminskningsråd har "funkat" säger ingenting om det är hälsosamt eller inte... eller att du fungerar i långa loppet. Våra kostråd minskar många sjukdomssymptom men många vill också ha råd till viktminskning eller en  förebyggande hälsa.

En dietist är någon som gått i högskola många år och studerat mycket om näring och kost. De tittar på studier och forskningar som gjorts och det är forskning som mestadels gjorts i provrör. De flesta dietister arbetar mestadels med sjuka människor och inte med förebyggande hälsa.

En viktväktarkonsulent utgår från ett givet koncept där man sänker antalet kalorier och viktväktaren räknar på något sätt varje tugga den tuggar och kryssar i ett system. Man utgår från att alla människor fungerar på samma sätt och tar inte hänsyn till genetisk uppsättning, arvsanlag eller hormonella störningar. Min uppfattning (har varit medlem minst 7 gånger mellan 1987-2009) är att man i första hand tänker på vikt, inte på allmän hälsa. Konsulenterna kan inte själva speciellt mycket om näringslära utan utgår från färdigtryckta informationsblad och ett givet upplägg.

En läkare är någon som läst om människokroppen och har lärt sig att matcha läkemedel med symptom från olika sjukdomar. I utbildningen kan den som vill lägga till näringslära men det är inte obligatoriskt. Jämför med en veterinär som läser näringslära i 7 månader!

 

KURSENS INNEHÅLL

Jag gick min utbildning hos mf-gruppen. Jag blev imponerad av den höga kvalitet och det djup som kursen innebar. Jag har ju läst till gymnasielärare och kan lugnt säga att detta är den tuffaste utbildning som jag gått!  Jag trodde att jag kunde LCHF efter att ha hängt på olika forum i nära två år och läst mängder med blogginlägg och böcker. Så fel jag hade...

Anna Hallén  var min huvudlärare och hon lyckades bena upp ord, uttryck, förhållanden och förklara hur forskning, logik och historia ibland går ihop och ibland inte. Anna är en av de smartaste människor jag träffat och det var oerhört inspirerade att lyssna på henne, hur hon ödmjukt vred och vände på fakta och komplexiteten i våra kroppar.

Och jodå. Anna lyckades bena ut kurslitteraturen även för mig så när kursen var slut hade jag fått godkänt och kunde diskutera celler, citronsyracykeln och en mängd knepiga begrepp.

Jonas Bergqvist föreläste om träning och om hur allt hänger ihop med hälsa. Här föll fjällen för mina ögon. På min Viktväktarträff, 25 år tidigare, pratades det om att man inte aaaaaalls behövde träna och det tog jag hårt fasta på. Senare förstod jag att jag ändå "borde" träna, för att bli stark, men det blev aldrig att träning prioriterades. Jonas lyckades förmedla helt andra saker. Visserligen, Viktväktarna och Jonas är överens om att man inte behöver träna för att gå ner i vikt, men däremot har träning en enorm betydelse betydelse. Jag vill kunna lyfta hem mina matkassar själv, även som 80-åring, och då kan jag inte strunta i träningen.

Eftersom utbildningen fokuserar på helhetshälsa så hade vi även pass kring andra saker. Louise Edlund lät oss prova några intressanta övningar i form av mål- och motivationsarbete. Vi fick tips om stresshantering, mental träning och hur vi kan göra när det inte är kost som är det viktigaste för kunden - fast kunden själv tror det.

 

KURSENS LÄNGD

Min kostrådgivarutbildning var upplagd enligt:

  • 1 vecka lektioner 8-17
  • 2 veckor hemmastudier
  • 1 vecka lektioner 8-17

Jag skulle lätt kunna jämföra kursen med motsvarande en 7,5-poängare (tidigare kallad 5 poäng) från universitetet, troligen lite mer.

En del har reagerat och tycker det är lite. Lite? Jämfört med vad? Räkna på följande: Jag har en gymnasielärarutbildning och där ingår t.ex. fyra terminer (120 poäng) engelska och då får jag undervisa 300 timmar engelska (kurs A, B, C).

För att försöka mig på en jämförande uträkning så kan vi räkna så här: De flesta kostrådgivare håller kurser på cirka 10 timmar. Då blir det, utbildningstimmar, delat på undervisningstimmar:

  • Gymnasielärare: 120 p --> 300 undervisningstimmar --> 0,4
  • Kostrådgivare: 7,5 p --> 10 undervisningstimmar --> 0,75

Alltså, då har jag 0,4 poäng utbildning per undervisningstimme i engelska men i kostrådgivning har jag 0,75 poäng per undervisningstimme. Kort utbildning? Nej, det är alltså nästan dubbelt så mycket jämfört med en gymnasielärare.Ja, jag vet, det kanske inte går att räkna exakt så här men det ger ändå ett perspektiv på om vi har lång eller kort utbildning.

Vidare måste man klara en tuff tenta och få lägst 80% rätt. Vid universitet räcker oftast 50% rätt för att bli godkänd på en tenta. Tänk alla yrkesmänniskor som går omkring och kan 50% av sin utbildning... men det var då en annan historia...

Pia Nyberg www.pianyberg.se

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera