Är jag sockerberoende?

Det finns grovt sett tre olika kategorier för att kunna identifiera om du är sockerberoende eller inte.

Socialt bruk

Du har inga problem med att bryta en ruta på chokladkakan och sen låta resten ligga. Du kan ta en fralla med smör, ost och marmelad på och sen vara nöjd. Du kan äta tills nu är nöjd utan att överäta tills du är illamående. Du kan tom välja en frukt istället för en kanelbulle till fikat. Du har inga problem kring tankar, känslor och beteende kring mat och sötsaker. Du får inte kontrollförlust i samband med mat eller sötsaker.

Skadligt bruk

Du kan vid enstaka tillfällen äta eller dricka för mycket utan att reflektera kring att det kan skada dig. Du kan äta pga stress, trötthet eller för att du är uttråkad eller hjärtekrossad. Du kanske slarvar någon eller några dagar men återgår till hälsosam kost igen utan några problem. Det finns ingen kontrollförlust eller sockerbaksmälla här. Du kan med kunskap och vilja hålla dig borta från socker och har inte ett lika känsligt belöningssystem som en beroendeperson (addict).

Beroende (addict)

Du har en otrolig kreativ uppfinningsrikedom och har provat alla marknadens dieter. Du har provat viktväktarna, xtravaganza, nutrilett, sjukhusdieten, banandieten, detox, tränaihjäldigochätmindre varianten osv. Ja du har provat det mesta men faller dit igen gång på gång och det finns ingenting i världen som kan stoppa dig när du börjat tänka på att äta din favorit craving. Du kan med järnvilja ha någorlunda långa, stabila perioder men faller därefter ner i ännu en svacka med kontrollförlust, besatthet och ångest och det kommer allt oftare och oftare och attackerna blir bara djupare och djupare. Du äter upp hela limpan bröd och lämnar ingen glass oäten i frysen. Du lever i en skam där ingen vet eller förstår din hemlighet.

Det syns inte utanpå om du är sockerberoende, du kan vara lång, smal, vältränad, överviktig, underviktig  men under fasaden lever du i ett helvete där du brottas med ångest, depression och skam!

För att veta om du tenderar mot att vara sockerberoende finns det några enkla frågor du kan besvara.

OBS! Tänk på att ”sötsaker” kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och dylikt.

Har du under senaste året…

 • … ätit mer ”sötsaker” än du tänkt dig och/eller fortsatt använda ”sötsaker” när du inte tänkt dig det?
 • … försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket ”sötsaker”?
 • … känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med ”sötsaker”?
 • … t.ex. familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter ”sötsaker”?
 • … någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa ”sötsaker”?
 • … någonsin använt ”sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

0-1  JA visar på socialt bruk
2-3 JA visar på skadligt bruk
4-6 JA visar på beroende (addiction)

Om du får fler än fyra ja på testen bör du vända dig till en beroendespecialist som t.ex. Bitten Jonsson som är ADDIS-expert för sockerberoende för en grundligare kartläggning. Vänd dig gärna till en kostrådgivare som är specialiserad på kost för sockerberoende som initialt kan hjälpa dig med en individuell matplan och kostråd. Det brukar underlätta enormt som första steg.

 Text av Anna Hoffert
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Är jag sockerberoende?

 1. Profilbild

  Chokladoman

  Vad rekommenderar du att man gör om man "bara" har skadligt bruk? Undvika socker resten av livet?
  Jag skulle vilja vara en person som kan vara nöjd med en bit mörk choklad efter middagen utan att vilja ha en massa mer choklad. Jag kan absolut låta bli att köpa sötsaker men har jag det hemma blir jag rätt fixerad av det... Det gäller inte bara choklad utan glass o andra sötsaker också.

  1. Profilbild

   Anonym

   Hej!
   Känner du att det är ett problem för Dig undrar jag om Du inte är beroende. Annars är väl tipset som Du är inne på att inte ha godsaker hemma som gör att Du överäter dem. Är det inga problem i andra sammanhang än hemma så undvik att ha det hemma då behöver Du inte riskera att hamna med handen i chokladasken. Men har du "bara" skadligt bruk behöver Du inte sluta äta socker för resten av Ditt liv. Lördagsgodis på naturligt framställd choklad kan väl vara en idé i så fall. Lycka till! Varma hälsningar Anna Hoffert

Kommentera