Myter om LCHF

Det florerar många myter om LCHF och vår Johanna Lanner har satt fingret på många av dem. Så här skrev hon december 2012 om myterna kring LCHF:


 Har precis kollat in Debatt som sändes den 13 december 2012 och omedelbart sprider sig grinigheten genom kroppen. Jag muttrar, morrar och är irriterad. Det diskuteras återigen LCHF utan att definiera vad LCHF egentligen  innebär… IGEN. Det är som att se samma debatt over and over again. Det enda som skiljer är personernas kläder och frisyrer och LCHF är fortfarande en ”diet” bestående av ett groteskt stort köttberg badande i en sjö av fett… Och för att jag inte skall sprängas av frustration… 🙂 Här kommer den: mytdödaren..

Köttmongofrågan/solidaritet/miljöpåverkan

Jag vet inte hur många gånger man ska behöva poängtera det här, men LCHF innebär inte ett ökat proteinintag. Det är samma mängdprotein som Livsmedelsverket rekommenderar. Jag tror att den som aldrig provat en LCHF måltid inte riktigt kan föreställa sig att man kan bli mätt på mindre mängd mat. Således bara måste vi vräka i oss stora mängder kött…

Hjärnan behöver kolhydrater/socker

Ja det brukar fnissas lite när den här frågan kommer upp. Såklart är vi ellsehåeffare så dumma i huvudet av att våra hjärnor inte får pasta till middag, inte bulle till mellanmål eller friterad potatis till kvällsmat.

Fniss fniss… eller?

Våra stackars hjärnor får inga kolhydrater vilket gör oss så urbota korkade att vi inte ens fattar att vi inte borde kunna fortsätta leva eller ens egentligen klä på oss själva. Det märkliga är att det verkar fungera år efter år… skumt:)

Eller kanske är det så att hjärna inte alls behöver kolhydrater i form av pasta utan glukos. Kanske kan det vara så att kolhydrater inte måste vara synonymt med bröd, pasta, potatis utan att LCHF kosten faktiskt innehåller kolhydrater från grönsaker, bär, nötter och mjölkprodukter. Till och med livsmedelsverket medger att det essentiella intaget av kolhydrater är noll…ja till och med livsmedelsverket vet att kroppen fixar glukos till hjärnan och energi till resten av kroppen utan att du måste stoppa glutenbullen i munnen.

Sunt förnuft vs LCHF

Det finns inget motsatsförhållande mellan sunt förnuft och LCHF. LCHF råkar vara precis just det, sunt förnuft alltså. Sug på den…

Det finns inga studier

Ofta ställs ju LCHF mot de tusentals studier som gjorts på det mättade fettets farlighet eller så hävdar man att det finns studier på LCHF som visar att det är farligt. Det märkliga är att ingen hittills lyckats namnge en enda som bevisar just detta. Väntar med spänning…

Som ellsehåeffare brukar vi lugnt luta oss på det vi kallar för evolutionen. Kanske är vi korkade och kommer dö ut och då mina vänner har evolutionen talat.

LCHF är en extremdiet

Pulverdiet, soppdieter, deffning, bantningspiller som hämmar näringsupptag och magsäcksstympningar är extremvarianter.

LCHF-kost är bara mat och dessutom god mat. Är det vad som gör det extremt i vårt lutherska samhälle?

Man vet inte vad man åt förr

Kanske inte helt... men om du tänker efter kan vi nog i alla fall räkna ut vad INTE åt... inte flingor, inte socker, inte läsk, inte  tillsatser, margariner, smakförstärkare, förtjockningsmedel, färgämnen osv.

I övrigt finns det del naturfolk kvar i världen som man har haft möjligheten studerat kosthållningen hos.

Det är livsfarligt med LCHF för det höjer kolesterolet

- Och vi vet att ett förhöjt totalkolesterol är farligt, eller?
- Ja?!
- Och hur vet vi det?
- Forskning?!
- Vem betalar forskningen?
- Öhh läkemedelsbolagen?
- Vem tjänar pengar på  medicinerna?
- Öhh läkemedelsbolagen…

Läs mer på www.ravnskov.nu

Att bara äta kött och fett är inte bra

Kanske inte, därför är det ju en himla tur att LCHF för de flesta innebär ungefär halva tallriken med grönsaker, ca en dl fet sås och en handflatestor fisk, fågel eller köttbit. Låter riktigt skrämmande eller hur? Hur kan människor bara utsätta sig själv för något så…så…så uppenbart livsfarligt?

Äter man inte frukt så får man skörbjugg

Vitamin C per 100 gram:

  • apelsin 53 mg
  • broccoli 83 mg

Källa livsmedelsverket

Say no more…

Jag är inte emot debatter men om man inte ens definierar det man debatterar om, vad är poängen? Jag vet inte. Men jag vet att jag blir trött och jag vet att ingen vet allt.

Må väl och var rädda om varandra!

// Johanna

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Myter om LCHF

  1. Profilbild

    Per Ranmo

    När det gäller broccoli och c-vitamin så förstörs de vid tillagning. Däremot finns det ju c-vitaminer i fler grönsaker.
    Dessutom är väl inte skörbjugg mer utbrett inom LCHF än hos andra "dieter"

Kommentera