Kycklingfilé i ugn tid 200 grader

Kycklingfilé i ugn tid 200 grader är ett enkelt och gott sätt att tillaga denna populära rätt. Med rätt temperatur och tid i ugnen blir resultatet en saftig och mör kycklingfilé som hela familjen kommer att uppskatta. Nyckeln är att hitta den perfekta balansen mellan tillagningstemperatur och tid för att undvika torrt eller undergräddat kött.

Förberedelser och marinader

Innan du sätter in kycklingfiléerna i ugnen är det viktigt att förbereda dem ordentligt. Börja med att ta ut filéerna ur kylen och låt dem nå rumstemperatur, vilket hjälper dem att tillagas jämnt. Torka av filéerna med hushållspapper för att avlägsna eventuell överflödig vätska.

För extra smak och saftighet kan du marinera kycklingfiléerna innan tillagning. En enkel marinad med olivolja, vitlök, salt och peppar ger en härlig smakbas. Låt filéerna dra i marinaden i minst 30 minuter, gärna längre för mer genomträngande smak.

Du kan också prova en söt marinad med honung, soja och lime eller en kryddig marinad med chili, paprikapulver och citron. Experimentera gärna med olika kryddor och örter för att hitta din favoritsmak.

Kryddning och bryning

Krydda filéerna generöst med salt och peppar eller din favoritkryddblandning. Några populära alternativ är örter som timjan, rosmarin eller basilika, eller kryddor som paprikapulver, kanel eller curry. Gnid in kryddorna ordentligt över hela filéerna för att säkerställa en jämn smakfördelning.

För extra smak och en fin stekyta, bryn kycklingfiléerna i en stekpanna med lite olja eller smör innan du sätter in dem i ugnen. Detta ger en härlig steksmak och en krispig yta.

Tillagning i ugnen

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Placera de kryddade och eventuellt brynade kycklingfiléerna i en ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill kan du hälla över lite kycklingfond, vitt vin eller citronsaft i formen för extra saftighet.

Tillagningstiden varierar beroende på filéernas tjocklek, men räkna med cirka 20-25 minuter för filéer på 150-200 gram. För extra saftighet, vänd filéerna efter halva tiden och pensla med den vätska som samlats i formen.

Kontrollera innertemperaturen

För att kontrollera om kycklingen är färdiglagad, använd en stektermometer och stick in den i den tjockaste delen av filén. Innertemperaturen bör vara minst 72 grader celsius för att kycklingen ska vara genomstekt och säker att äta.

Om du inte har en stektermometer kan du kontrollera genom att skära in i den tjockaste delen av filén. Köttet ska vara vitt och inte rosa inuti. Låt kycklingen vila i 5-10 minuter innan servering för att köttet ska behålla sin saftighet.

Servering och tillbehör

Servera de varma filéerna med dina favoritgarnityrer. Populära tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, sallad, ris, pasta eller grönsaker som broccoli eller haricots verts. Avnjut den saftiga och möra kycklingen med en fräsch sallad, en krämig sås eller en smakrik marinad.

För en komplett måltid, servera kycklingfiléerna med ett gott bröd eller en klick smör. En enkel vitlökssås eller en het chilisalsa ger också en härlig smakkontrast till den milda kycklingen.

Variation och tips

 • Marinera kycklingen i minst 30 minuter för mer genomträngande smak.

 • Bryn filéerna i en stekpanna innan du sätter in dem i ugnen för extra smak och stekyta.

 • Vänd filéerna efter halva tiden och pensla med den vätska som samlats i formen.

 • Låt kycklingen vila i 5-10 minuter efter tillagning för att behålla saftigheten.

 • Variera smaken med olika marinader, kryddor och örter.

 • Servera med grönsaker, ris, pasta eller ett gott bröd för en komplett måltid.

Ugnsbakad kycklingfilé med rosmarin och citron

En klassisk smakkombination som aldrig sviker är rosmarin och citron. Denna ugnsbakade kycklingfilé doftar himmelskt och bjuder på en fräsch och aromatisk smak.

Ingredienser

 • 4 kycklingfiléer

 • 2 msk olivolja

 • 1 tsk salt

 • 1/2 tsk svartpeppar

 • 2 msk färsk rosmarin, finhackad

 • 1 citron, rivet skal och saft

Tillagning

 1. Förvärm ugnen till 200 grader celsius.

 2. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och pensla dem med olivolja.

 3. Blanda samman salt, peppar, rosmarin och rivet citronskal. Strö kryddblandningen över filéerna.

 4. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter, eller tills innertemperaturen når 72 grader.

 5. Strö över citronsaft över de färdiggräddade filéerna och servera omedelbart.

Servera denna ugnsbakade kycklingfilé med rosmarin och citron med rostad potatis, sallad eller grönsaker för en komplett måltid.

Kryddig kycklingfilé i ugn

För dig som gillar lite mer kryddig mat är denna kryddiga kycklingfilé i ugn ett utmärkt val. Den får en härlig hetta från chilin och en djup smak från paprikapulvret.

Ingredienser

 • 4 kycklingfiléer

 • 2 msk olivolja

 • 1 tsk salt

 • 1 tsk paprikapulver

 • 1/2 tsk cayennepeppar

 • 1 tsk torkad oregano

 • 1 vitlöksklyfta, pressad

Tillagning

 1. Förvärm ugnen till 200 grader celsius.

 2. Blanda samman olivolja, salt, paprikapulver, cayennepeppar, oregano och pressad vitlök i en skål.

 3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och pensla dem med kryddblandningen.

 4. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter, eller tills innertemperaturen når 72 grader.

 5. Servera den kryddiga kycklingen med ris, sallad eller grönsaker.

Justera mängden cayennepeppar efter önskad hetta. Servera gärna med en klick yoghurt eller gräddfil för att balansera hettan.

Honungsglaserad kycklingfilé i ugn

För en söt och len smak, prova denna honungsglaserade kycklingfilé i ugn. Den får en underbar glans och sötma från honungen, balanserad av den syrliga citronen.

Ingredienser

 • 4 kycklingfiléer

 • 2 msk olivolja

 • 1 tsk salt

 • 1/2 tsk svartpeppar

 • 1/4 cup honung

 • 2 msk citronsaft

 • 1 msk dijonsenap

Tillagning

 1. Förvärm ugnen till 200 grader celsius.

 2. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och pensla dem med olivolja. Krydda med salt och peppar.

 3. Blanda samman honung, citronsaft och dijonsenap i en liten skål.

 4. Pensla honungsblandningen över filéerna.

 5. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter, eller tills innertemperaturen når 72 grader. Pensla med mer honungsblandning efter halva tiden.

 6. Servera den honungsglaserade kycklingen med ris, sallad eller grönsaker.

Toppa gärna den honungsglaserade kycklingen med hackad färsk koriander eller rostad sötlök för extra fräschör och smak.

Med dessa recept och tips på kycklingfilé i ugn tid 200 grader har du alla möjligheter att variera smakerna och skapa en saftig och mör kycklingrätt som passar hela familjen. Experimentera gärna med olika kryddor, marinader och tillbehör för att hitta din favoritsmak.

Lämna en kommentar