Hur länge håller ägg i kylen

Hur länge håller ägg i kylen är en fråga som många konsumenter ställer sig. Svaret är inte helt enkelt, då det beror på flera faktorer. Men med rätt förvaring kan ägg hålla sig fräscha och ätbara under en betydligt längre tid än vad bäst-före-datumet anger.

Äggens hållbarhet varierar

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan ägg som förvaras i kylskåp hålla flera veckor efter att bäst-före-datumet har passerat, under förutsättning att äggen luktar och ser normala ut. Myndigheten betonar att bäst-före-datumet på äggförpackningar är satt med hänsyn till förvaring i rumstemperatur.

I Sverige är det vanligt att förvara äggen i kylskåp genom hela produktionskedjan, från värpning till konsument. Den lägre temperaturen gör att äggens kvalitet bevaras längre. En studie från Livsmedelsverket visar att kylförvarade ägg kan behålla en acceptabel kvalitet i upp till 10 veckor (70 dagar).

Så kontrollerar du om ägget är fräscht

Det finns några enkla sätt att kontrollera om ett ägg fortfarande är fräscht och ätbart, även efter att bäst-före-datumet har passerats:

  1. Vattentestet: Lägg ägget i en skål med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten, medan ett äldre ägg reser sig upp eller flyter till ytan. Detta beror på att ägget avdunstar vatten genom de små porerna i skalet, vilket gör att luftblåsan inuti växer.

  2. Lukttestet: Ett fräscht ägg ska inte lukta illa. Om ägget har en obehaglig lukt är det ett tecken på att det har blivit dåligt.

  3. Visuell inspektion: När du knäcker ett färskt ägg ska äggulan vara hög och rund, medan vitan är uppdelad i två lager. Ju äldre ägget är, desto mer utbrett och tunt blir vitan.

Förvaring för maximal hållbarhet

För att maximera äggens hållbarhet i kylskåpet rekommenderas följande:

  • Förvara äggen med den spetsiga änden nedåt. Detta förhindrar att äggulan flyter upp och fastnar mot skalet.

  • Låt äggen ligga kvar i sin ursprungliga kartong eller förpackning. Kartongen skyddar mot stötar, lukter och uttorkning.

  • Placera äggen på den mittersta hyllan i kylskåpet, inte i dörren där temperaturen varierar mer.

  • Undvik att förvara äggen nära starkt luktande livsmedel, då skalen är porösa och kan absorbera dofter.

Frysa ägg – så gör du

Det går utmärkt att frysa in ägg, men inte hela i skalet eftersom skalet spricker när innehållet expanderar vid frysning. Istället kan du knäcka äggen, vispa ihop vita och gula, och frysa in i en tättsluten behållare. Separerade äggvitor och äggulor kan också frysas var för sig.

Kokta ägg i kylskåpet

Kokta ägg med skal kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka, under förutsättning att skalet är intakt. Ett skadat skal ökar risken för bakterietillväxt. För längre förvaring rekommenderas att skala äggen och förvara dem i en tättsluten behållare.

Miljövänlig äggförvaring

Att förlänga äggens hållbarhet genom korrekt förvaring bidrar inte bara till minskade kostnader, utan även till att minska matsvinnet. En undersökning från Coop visar att en av fem svenskar kastar äggen när bäst-före-datumet har passerats, trots att de fortfarande är ätbara. Genom att ta tillvara på äggen efter utgånget datum kan vi minska onödigt matsvinn.

Säkerhet och kvalitetsaspekter

Även om ägg kan hålla längre än bäst-före-datumet är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på att de har blivit dåliga, som illaluktande eller missfärgade. Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg, men det är ändå klokt att undvika att konsumera råa eller löskokt ägg om de är gamla eller misstänks vara kontaminerade.

Kvaliteten på äggen kan också försämras över tid, även om de fortfarande är ätbara. Äldre ägg kan ha en mer intensiv smak och konsistensen på vitan och gulan kan förändras. För bästa resultat i bakning och matlagning rekommenderas att använda så färska ägg som möjligt.

Äggförvaring för allergiker

För personer med äggallergi är det extra viktigt att vara noggrann med förvaringen för att undvika kontaminering. Använd separata redskap och ytor för att hantera ägg, och förvara dem avskilt från andra livsmedel. Tvätta händer, redskap och bänkytor noggrant efter kontakt med ägg.

Äggkvalitet från början

För att maximera hållbarheten är det viktigt att äggen har hög kvalitet redan från start. Köp ägg från burfåglar som har fått en bra djurhållning och foder. Ägg från frigående höns tenderar att hålla högre kvalitet längre. Undvik ägg med spräckta eller smutsiga skal.

Lämna en kommentar