Sockerberoende är ett växande problem i dagens samhälle. Många kämpar med ett intensivt sug efter socker och upplever abstinensliknande symtom när de försöker minska sitt intag. Men är sockerberoende verkligen en riktig beroendesjukdom? Forskare är oense.
Klart är i alla fall att socker har en stark påverkan på hjärnan och kroppen. Precis som droger, sex och annat vi tycker om påverkar socker hjärnans belöningssystem. Det ger en kick och skapar ett beroende, om än inte lika starkt fysiskt beroende som t.ex. nikotin.
Symtom på sockerberoende
Vanliga tecken på att man kan ha utvecklat ett sockerberoende inkluderar:
- Konstant sug efter socker och sötsaker
- Irritabilitet, hjärndimma och trötthet när sockerintaget minskar
- Svårt att kontrollera intaget, äter mer än man tänkt
- Ljuger om eller döljer sina sockervanor
- Sockret tar mycket tid och energi i anspråk
- Sockervanorna går ut över relationer och socialt liv
Många med sockerberoende upplever att de ”måste” ha socker och har svårt att sluta trots negativa konsekvenser. Kroppen vänjer sig vid den höga sockerkonsumtionen.
Sockerberoende kan också leda till andra hälsoproblem som övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Socker innehåller mycket kalorier men få näringsämnen, vilket gör det lätt att gå upp i vikt.
Socker och belöningssystemet
När vi äter socker frigörs signalsubstanser som dopamin och serotonin i hjärnan. Det ger en känsla av välbehag och belöning.
Över tid kan dock hjärnan bli mindre känslig för dessa ämnen. Då krävs mer och mer socker för att uppnå samma effekt – precis som vid andra beroenden.
Vissa menar därför att sockerberoende borde klassas som en beroendesjukdom. Andra påpekar att suget försvinner efter några veckor utan socker, till skillnad från andra beroenden. Mer forskning behövs.
Socker i kosten
Socker finns naturligt i många livsmedel som frukt, grönsaker och mjölkprodukter. Det tillsätts också i stora mängder i processad mat som läsk, godis, kakor och flingor.
I genomsnitt får vi i oss ca 15% av vårt dagliga kaloriintag från tillsatt socker. Det är betydligt mer än de max 10% som WHO rekommenderar.
Mycket socker i kosten ökar risken för fetma, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer. Det kan också bidra till depression, ångest och sömnproblem.
Att bli av med sockerberoende
Oavsett om sockerberoende är en ”riktig” diagnos eller inte, kämpar många med problematiska sockervanor. Några tips för den som vill bli sockerfri:
- Rensa hemmet på socker och sockerfällor
- Ät ordentligt med bra mat så du inte går hungrig
- Undvik snabba kolhydrater som höjer och sänker blodsockret
- Se till att få tillräckligt med sömn
- Fyll på med nyttiga alternativ som grönsaker och nötter
- Hitta andra sätt att belöna dig själv än med socker
- Sök stöd hos vänner, familj eller en terapeut
Att leva sockerfritt är en utmaning i vårt sockertunga samhälle. Men med rätt verktyg och stöd är det fullt möjligt att bryta beroendet och hitta en sundare livsstil. Nyckeln är att våga ta steget.
Kom ihåg att förändring tar tid. Ha tålamod med dig själv och fokusera på framstegen, inte motgångarna. Varje sockerfri dag är en seger!
Samhällets ansvar
Ansvaret för sockerkonsumtionen ligger förstås hos individen. Men samhället spelar också en viktig roll.
Reklam, prissättning och utbud påverkar våra matval. Barn och unga är särskilt mottagliga. Många efterlyser därför hårdare regler kring sockerreklam riktad till barn.
Skolor, arbetsplatser och offentliga miljöer kan också göra mer för att främja sockerfria alternativ. Politiker behöver ta sockerfrågan på allvar och vidta åtgärder för folkhälsan.
Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där det är lättare att välja hälsosamt. Där sockerberoende tas på allvar och de drabbade får hjälp och stöd. Det tjänar vi alla på i längden.