Att göra en hemsida

Har du ingen hemsida? Här är lite att tänka på och lite vägledning om du vill skaffa en.

Generella tips

Ett generellt tips är ju att ha ett bra namn för det du ska göra. Även e-postadressen säger en del. Om du ska göra ett gott intryck som företagare/kostrådgivare så har du en längre startsträcka om du har adressen baguetten@hotmail.com än om du har adressen anna.svensson@kostradgivarna.se

Välj också ett namn för bloggen eller ett domännamn som är lätt för folk att förstå stavningen på. Du vill inte varje gång påpeka "det är två ll" eller "det är som majonnäs men med y och utan ä" osv.

Hur mycket tid har du tänkt lägga på sidan? Vill du ha sidan som ett elektroniskt visitkort så dina kunder hittar dig eller ska du uppdatera den dagligen? Fundera ordentligt på det här innan du bestämmer dig för hur den ska se ut och vad den ska få kosta. Tänk på att om du går ut stort med att du ska blogga så blir läsarna besvikna när du inte gör det i längden.  Det är bättre att skriva att du ska blogga en gång i månaden/veckan än att säga att du ska blogga varje dag och inte uppfylla det.

Hur skaffar man en plats på nätet?

Här är tre alternativ.

1. Du anlitar mig att göra sidan. Har du brons, silver, guld så ger jag dig 20% rabatt. Se mer på PiasWebberi.

2. Skapa gratis en blogg. Den kan du använda som elektroniskt visitkort eller som något du uppdaterar regelbundet.  Här till exempel kan du skapa en.

3. Köp domännamn och hotell hos B-one. Domännamn är det som man skriver efter "http://www." Hotell behöver du för att förvara dina sidor/dokument någonstans. December 2011 kostar det 354kr exkl. moms att starta en sida hos B-one. Antingen lär du dig kodning, exmepelvis hos webdesignskolan eller så använder du dig av någon av B-ones mallar. Kodning tar naturligtvis väldigt lång tid att lära sig även om det går lite snabbare om du lär dig exempelvis Dreamweaver. Med en mall hos B-one kan du göra en sida som ser helt ok ut, utan att du kan kodning. Det tar naturligtvis också en del tid i anspråk men inte lika lång tid som om du kodar på riktigt. Du har inte alla valmöjligheter men det kan ändå se ganska proffsigt ut. Det finns så klart andra webbhotell men jag kan efter 10 år med B-one fortfarande säga att jag är nöjd både med driftsäkerheten och priset.

4. Vill du göra det väldigt enkelt så köper du utrymme på vår sida. Du slipper tänka layout, koder, webbhotell, m.m. och får plats hos en seriös sajt. Detta får du:

En hemsideadress (som du kan ha t.ex. på visitkort) . Namnet blir då https://www.kostradgivarna.se/dittfornamndittefternamn

I mitt fall blir det alltså https://www.kostradgivarna.se/pianyberg och om du klickar på länken så ser du ett exempel på hur din sida skulle kunna se ut.

Du får även en e-postadress att använda, den kommer att se ut så här: fornamn.efternamn@kostradgivarna.se

Du får använda upp till 200MB med din e-post (det är väldigt mycket för en normal användare).

Du får en lathund när det gäller din e-post. I lathunden ser du hur du via nätet skickar och tar emot e-post med din adress. Du får också en länk till hur du lägger in din adress på Outlook och liknande e-postadress. Med det låga priset följer ingen övrig support.

Tjänsten är så billig så därför har alla likadant typsnitt, marginaler och färger. Det som kan göra din sida mer personlig är ju det foto och/eller den logga du skickar in samt innehållet i din  text. Texten får vara max 1000 ord vilket är ungefär 2 A4 med textstorlek 12 och normalt typsnitt (t.ex. Times New Roman). Du får ändra texten två gånger per år, till exempel i augusti och december inför en ny termin.

Mejla mig, Pia Nyberg (pia@kostradgivarna.se) detta:

  • 1-2 bilder (jag beskär dem till lämplig storlek för sidan)
  • text om dig och din verksamhet (var finns du, hur når man dig, vad är din utbildning/bakgrund, eventuella kursdatum, tider, hur man hittar till kurslokal, osv.)

Räkna med att sidan finns klar inom två veckor från att jag fått ditt mejl.

Pris

Uppläggningsavgift (endast första året) 200kr. Årsavgift 400kr. För 2012 blir det alltså totalt 600kr. Alla priser exklusive moms.

Priset är väldigt lågt satt så du kan tyvärr inte önska något extra. Jag klistrar helt enkelt  in den text jag får och använder den bild jag får (med eventuellt någon behövlig bildredigering).
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera