Sköldkörteln

Anna Halléns snabbkurs i fysiologi och näringsfysiologi (alla delar här)

Del 6: Sköldkörteln

Japp, nu kommer vi till spännande kunskapsdelar. I alla fall en del som berör oerhört många människor idag.

Sköldkörteln har det vackra namnet glandula thyreoidea.  Sköldkörteln är liten, sitter vid struphuvudet och väger bara ca 20 gram. Hormonerna som vi kopplar ihop med sköldkörteln är T3 och T4. Dessa har naturligtvis långa och fina namn… T3 heter trijodtyronin och T4 heter tyroxin.

Det hörs på namnet i T3 – ”trijod”. Tre jod. Men det stämmer även på T4. Det behövs jod för att bygga dessa hormoner! T3 innehåller tre jodatomer och T4 innehåller fyra. Så, jod är oerhört viktigt. Varifrån får vi jod i maten? Ja, som vanligt är det kosten som ger kroppen alla byggnadsstenar (eller tillskott) Jo, de vanligaste källorna är skaldjur eller jodberikat salt.  Och handen på hjärtat, hur ofta äter du skaldjur? Och tyvärr blev ju jodberikat salt onyttigt för en sisådär tio år sen.

Vi producerar mer T4 än T3, men det är T3 som är det aktiva hormonet. Intressant! Återkommer till detta.

Sköldkörteln kan lagra sina hormon så de räcker i din kropp ungefär två till tre månader.  Detta betyder att blir det något fel så upptäcker du det i efterhand. Detta är en viktig kunskap om du vill tänka tillbaka på vad som eventuellt har påverkat dig och din kropp. Det är alltså inte när du upptäckte problemet utan 2-3 månader innan som du ska leta efter orsaken.

Sköldkörtelhormon är fettlösliga och åker därför omkring i ”taxi”. Den här gången heter den TBG.  En pytteliten del som är fria och alltså kan göra sig uppgift, skicka sin information till cellen genom receptorn.  Det är alltså stor skillnad på ”taxiåkande” hormoner och fria hormoner.

Produktionen av T3 och T4 styrs i sin tur av ett hormon, TSH, som kommer från hypofysen. Detta regleras i sin tur av TRH som kommer från hypotalamus. Som sagt, hormoner är spännande men inte alltid så lätt! Detta kallas negativ feedback eller den negativa återkopplingseffekten. Enkelt förklarat, att dessa påverkar varandra gör att balansen av hormonerna säkrare hålls på en bra nivå.

Många tror att sköldkörtelhormonerna bara styr vikten eller som många uttrycker sig ”det är nog fel på min ämnesomsättning”. Dessa hormoner gör så oerhört många fler uppgifter, här kommer några av dem:

* ansvarar för kroppens värmeproduktion.

* påverkar effekten av det parasympatiska nervsystemet.

* påverkar dina reflexer.

* påverkar din fysiska prestationsförmåga.

* påverkar din intellektuella förmåga.

* påverkar matlusten men effekten blir det motsatta. Matlusten ökar men du tappar i vikt eller matlusten minskar men du ökar i vikt.

Hypertyreos betyder överproduktion. Du är hungrig, äter ofta men går ändå ner i vikt.

Hypotyreos betyder underproduktion. Det är dessa vi som kostrådgivare träffar på. Du äter lite och går ändå upp i vikt.

En av de viktigaste tankarna och funderingarna här bör kanske vara: ”Vem säger till sköldkörteln hur mycket hormon den ska bygga?” Kan dt vara svaret på den frågan som ger svaret på varför så måna har underfunktion? Och om vi tror det, varför säger hjärnan till att vi ska få mindre energi? Kan det vara så att vi inte har lyssnat på signalen om att vi är trötta? Att vi hr nonchalerat hjärnans kommunikation med oss och nu stänger den helt enkelt av vår möjlighet att fortsätta utan att vila?

Härliga hälsningar,
Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera