Jul på mitt sätt

DörrJag har aldrig varit någon vän av stora traditioner, inte heller julen har varit någon favorit hos mig. Jag tycker helt enkelt att det är alldeles för tråkigt att göra precis samma sak vartenda år; samma mat, samma TV-program, samma musik, samma julklappar… ok, nästan samma julklappar. Traditionstyngden har fått mig att känna mig snärjd, stressad, inträngd i ett hörn med en massa måsten i syfte att uppfylla andras önskningar. Käkarna sammanpressade, ångestklump i halsen, tårar i ögonen, jag vill inte vill inte vill inte, bita ihop och servera, leverera. Till slut gav jag upp, tack och lov. Det kom till en punkt, som med så mycket annat i mitt liv, när jag bestämde mig för att göra det på MITT sätt, som JAG vill. Men från den punkten tog det mig en herrans massa år innan jag faktiskt kom fram till vad jag egentligen ville, hur jag egentligen ville ha det. Idag vet jag. Jag vill vara glad och utvilad på julafton och ha en glad familj att njuta den tillsammans med, det är allt. Allt annat är oväsentligt. Så hur lyckas med det?

För min del innebär det att jag (eller VI rättare sagt, vi hjälps ju faktiskt åt, även om det är jag som styr julskeppet) fixar det mesta som har med hemmet att göra runt första advent. Grovstädar, fönstertvätt, upp med julgardiner, ljusstakar, ja ni vet, allt det där ”juliga”. Kommande veckor inhandlas julklappar i små portioner, men effektivt – jag fullkomligen avskyr att trängas med svettiga, skrikiga, stressade människor på stan, så alla julklappar ska vara införskaffade senast till Lucia. Sedan har vi julmaten – vilken hos oss inskränker sig till ett minimum. Det blir en jullunch där alla i familjen får välja ut sin absoluta julfavorit – detta hamnar på lunchen, resten kan möjligen ätas en annan dag, men inte på julafton. Ingen blir så där äckligt proppmätt och inte blir det en massa julmatsrester som ska åka in och ut ur kylen i det oändliga. Nej, nu får alla det de verkligen vill ha (vilket visade sig inte vara alltför mycket när sanningen kröp fram). Sedan blir det middag på kvällen, den middag vi allra hest vill ha. I år blir det färsk, svensk oxfilé, ”mammas bea”, diverse tillbehör, och ett fylligt gott rött vin till det hela. Det är vad som står högst på önskelistan hemma hos oss så varför skulle vi då äta något annat…?!

Nå, när detta är förberett och inhandlat är grunden lagd för önskemålet att vara ”glad” på julafton, då återstår ”utvilad”. Min optimala lösning på detta är att några dagar före jul helt enkelt sjappa! Dra iväg, lämna allt, familj, kommershysteri, jobb… rubbet, och åka till en av mina oaser, nämligen Köpenhamn. Här kan jag bara vara, inga måsten, inga krav. Plats för perspektiv, tankar, betraktelser, musik, glühwein och… julstämning. Jo så är det. Där i Köpenhamn, med mig själv i folkhavet, där hinner jag landa, där får jag ro. Så sakteliga börjar jag faktiskt längta, längta till julafton, längta hem till familjen, längta efter allt det vackra och goda. Jag hittar den riktiga julen, där, i mig.

När jag kommer hem lägger vi gemensamt handen vid det sista, klär julgranen, slår in paket, proppar apelsiner fulla med nejlikor så dofterna sprider sig i hela huset. Sedan är vi redo att fira jul, även jag, glad och utvilad. Detta är min jul, på mitt sätt. Jag hoppas att du också har funnit din jul och att den blir precis så som du vill ha den.

Med detta inlägg vill jag passa på att tacka för mig. Ganska precis tre år har jag skrivit här på Kostrådgivarna, det är dags för mig att stänga den här dörren och öppna en ny. Mitt varmaste tack till dig som läst det jag skrivit under dessa år. Du som vill fortsätta att följa mig är varmt välkommen till min blogg www.thereserenaker.se, jag hoppas vi ses där.

Nu önskar jag dig en riktigt God Jul och ett underbart Gott Nytt År, må det bli det bästa någonsin!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

7 thoughts on “Jul på mitt sätt

 1. Profilbild

  Renée

  Befriande läsning! Känner likadant och är nog på väg mot samma upplägg som du/ni. I morgon bär det t ex iväg på två dagars SPA och de största klapparna fixade. Dock har vi inte gjort ngn storstädning, men man ska ju ha ngt att göra i mellandagarna 😉

 2. Profilbild

  Min sambo är helt galen i all julmat så jag bara lutar mig tillbaka o låter honom greja med sillar o laxar o skinkor...Vi brukar också ge oss iväg på tu man hand en helg i december o mysa på storstadssemester eller hotell på landet. Det ger massor av positiv energi.

 3. Profilbild

  Annelie

  Det låter skönt att ha hittat sin "grej" och att det funkar. Själv har jag det mesta kvar att fixa inför julfirande hemma hos oss men jag tog en "tjej-weekend" i Stockholm helgen som var och känner ändå lite lugn inför julen. Annars brukar jag känna att jag "måste" ha än det ena och än det andra i matväg... sån är jag... men det blir nog bra vad än det blir. Rannsakar minnet också om vad som faktiskt brukar försvinna från faten och vad som brukar bli kvar i evigheter. Och hur det än är så återstår det viktigaste: Att hinna se sina nära och kära. 🙂

 4. Profilbild

  Christina

  Så kloka ord! Jag gör ungefär likadant fast jag har minimalistisk juldekor. Inte för att jag egentligen vill utan mer för att jag inte "hunnit" genom åren skaffat mig en julstil. Nu har jag börjat bygga min stil! På mitt sätt. Jag lockas av din idé att fly fältet, eller snarare åka någonstans och ladda upp! Det, ska jag ta med till nästa år!

 5. Profilbild

  HelenaB

  Jag har nog faktiskt aldrig förstått vitsen med att ha julbordet fullt med mat ingen egentligen vill ha. I vår familj har vi endast det vi vill ha och det blir inte heller något större utbud, och så har vi gjort sen vi började fira jul själva hemma för 18 år sen. Sedan är julmaten som vi väljer så bra att frysa in och göra enskilda rätter med även långt efteråt. Det som är det speciella är att äta av alla favoriter på samma tillfälle och sedan dukningen och övriga juldekorationer förstås 🙂
  Vi är även sparsamma med julklapparna. Barnen är nu vuxna och vi köper bara sådant de verkligen behöver. När de var mindre fick de även något av det de önskade sig mest. Vi har provat att fira Jul hos släktingar men hela familjen blir alldeles matt av att se den i våra ögon ohyggliga mängd presenter.
  Högtiden är för oss att vara lediga och kunna vara tillsammans hela familjen och samlas kring matbordet, TVn (jo, vi gillar Kalle Anka och hans vänner 🙂 ) eller spela spel eller faktiskt bara vara. Jag brukar även ta ett arbetspass i stallet på ridskolan ihop med min dotter och då få pyssla och se till att de fyrbenta kamraterna får det bra. Det ger också en stor må bra faktor.

Kommentera