Skillnaden på USA och Sveriges matbutiker (del 1)

Jag tänkte under tre veckor skriva om mina upplevelser vad gäller matshopping och matkonsumtion, likheter och olikheter mellan Sverige och Florida. Detta är första delen.

De matbutiker jag vistades mest i under en månad när jag var i Florida var Publix och Targets stora matkedjor. Utseendet på dessa kedjor jämfört med Coop, Willys, Ica etc. är att matbutikerna är mycket större. Matvagnarna är ganska få i Florida och det finns endast en storlek av vagnar. Den vagnstorlek som de har är lik våra normalstora vagnar i Sverige. I Sverige har vi mycket kundvagnar och minst två storlekar. Jag kan tycka att på sista tiden har våra största kundvagnar blivit ännu större.

Vad beror denna skillnad på undrar jag då? Kan det vara att i Florida storhandlar man inte på samma sätt och att de äter ännu mer ute på restaurang jämfört med Sverige? I Florida finns det många gånger fler snabbmatskedjor som i Sverige. Kan de billiga snabbmatskedjorna i Florida ha något att göra med att fler äter ute hellre än att laga maten hemma? Eller åker Floridaborna flera gånger till affären under en och samma vecka?

När man sedan handlat maten packar kassörskan i alla livsmedel i små plastpåsar som man handlat. Då lägger kassörskan några livsmedel i en liten plastpåse. Detta betyder att jag alltid kom hem med ungefär 5-8 småkassar varje gång jag skulle storhandla. Jämfört med Sverige så packar vi själva vår egen mat och använder oss av våra egna påsar/tygpåsar eller köper en till två påsar som är mycket större. Kan detta också bero på att de inte storhandlar i samma utsträckning som oss?

Tittar man på de flesta bilar som människor kör runt i Florida så finns det dåligt med bagageutrymme. Den bil som jag och min familj hyrde var en lite mindre buss och den hade inget bagageutrymme alls, därför hyrde vi en större bil än vad vi behövde för att kunna få plats med resväskor, matkassar etc.

våg
I början på Target butikerna fanns det en våg som många kunder gick och ställde sig på. Jag undrar om vi svenskar skulle väga oss där om en våg skulle stå på Ica? Vid varje ingång fanns även permobiler med en liten korg frampå. Om man nu är rullstolsbunden bör man väl köra sina egna för hur ska de annars komma ur och i sina bilar eller överhuvud taget ta sig till och från affären? Jag såg faktiskt att icke handikappade kunder använde dessa.

Detta var alltså del ett i min serie om skillnaderna mellan Sverige och Florida. Nästa vecka fortsätter jag!

permobiler

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Skillnaden på USA och Sveriges matbutiker (del 1)

  1. Profilbild

    birgitta baum

    Hej Anna.

    Jag bor i Kanada, har tidigare bott i USA några år. Varje gång jag besöker Sverige, som är så gott som varje år, kan jag inte sluta förvåna mig över all denna godis och då framför allt lösgodis som säljes i Svenska mataffärer. Här finns i princip ingen lösgodis att få tag på, tack och lov. Våra mataffärer har över huvud taget betydligt mindre sortiment när det gäller godis, endast lite choklad, tuggummi och karamellpåsar som mest och tar upp bara en liten plats i affären.

    Birgitta

Kommentera