Rädslor!

Hej igen!

Jag tänkte vi skulle prata lite kring rädslor, i det inräknar jag även oro saker vi oroar oss för eller är rädda för. Mekanismerna är ju de samma men kan skifta i styrka.

dreamstime_xs_23791496-200x300Rädslor är en sund och naturlig känsla, det är något vi har nytta av och är även en överlevnadsmekanism vi har fått med oss sedan långt tillbaka. Jag kommer här belysa mest de rädslor som påverkar oss negativt och som ofta kan göra att vi inte vågar leva det livet vi egentligen vill leva.

Även oro är ju ett tillstånd vi ofta hamnar i. Att oroa sig gör ju att vi missar nuet. Jag brukar ju säga att skall man älta så skall man älta bra saker. Många gånger oroar vi oss för saker som eventuellt skall hända eller också ångrar vi saker vi har gjort. Och erkänn, de flesta gångerna inträffar inte det vi har oroat oss för och om det skulle hända brukar rädslan vara mindre än själva tanken på det som eventuellt skulle ha hänt.

Oro gör ju att vi dras ur nuet och i min värld är det i nuet vi skapar vår framtid.

Vi människor har ju ganska likartade behov och några är i behov av säkerhet och förutsägbarhet. Men alltför mycket säkerhet gör oss uttråkade så vi behöver även osäkerhet och spänning. Vi behöver känna oss sedda, behövda, likaväl behöver vi kärlek samt att ge kärlek. Vi behöver utmaningar och tillväxt samt variation. Ja listan kan ju göras lång men dessa behov anser jag att vi alla har, skillnaden är ju bara hur vi uppfyller de behoven.

Jag träffar ofta klienter och människor som vill göra saker, de vill utveckla sig och få in mer av spänning, i sina liv men de bromsas av sina rädslor för ett eventuellt misslyckande. I min värld är att misslyckas lika med feedback till mig hur jag inte skall göra och information hur jag kan göra bättre framöver. Att misslyckas anser jag skall behandlas så för då minskar vi ofta rädslan för det vi vill göra. Jag menar att vi skall hålla isär person och prestation. Vi har alla lov att misslyckas och det behöver inte innebära att vi är dåliga som människor - vi behöver öva på att hålla isär detta. Vi är ofta rädda för vad andra skall tycka om det vi gör - vilket i sig kan hindra oss själva för att faktiskt göra de sakerna vi innerst inne vill göra. Jag tror att de flesta har känt att det finns något vi verkligen vill uppnå eller göra men vi har bromsats av rädslan av att hur ett eventuellt misslyckande skulle se ut.

Vi kan ju börja med att se på hur människor som når framgång - hur gör de? Det finns ofta faktiskt en röd tråd hos dem. Den är att de inte är så rädda för att misslyckas för deras inställning till själva det ordet är annorlunda. De har valt att se det som något man lär sig av eller som jag tidigare skrev, att det lär oss att veta hur jag inte skall göra igen.

De rädslor vi har kan brytas ner i tre olika ambitioner.

1. Vi är rädda att förlora något vi har
2. Vi är rädda att inte få någonting vi vill ha
3. Vi är rädda att bli avslöjade

Om vi skall titta på de två första ambitionerna så handlar det inte så ofta om att vi är rädda att förlora pengar prylar osv.  utan det handlar mer om att förlora kärlek, vänner bekräftelse, eller tvärtom, att inte få det.

Så man kan säga att när vi är rädda så är det någonting vi vill, och det är där jag tycker du skall lägga ditt fokus. Exempelvis är du rädd för att din kille eller tjej skall göra slut. Ja, vad är det du vill? Jo självklart att ni skall vara ihop eller att relationen skall växa osv. Där ska fokus vara!

Vad jag tycker man skall göra för att arbeta med sina rädslor är att snabbt komma in med en handlingsplan - alltså bygga en strategi för att uppnå just det du vill. För att ta exemplet, att uppnå en bra relation till den du älskar. Och börja då med att titta på vad just du kan göra för att få det bättre, leta inte hos den andra först utan börja med dig själv.

Att arbeta med sina rädslor handlar i mångt och mycket om att utmana sin komfortzon, se på själva misslyckandet med andra ögon, alltså ändra meningen med det. Att det inte handlar om att man behöver vara en dålig person bara för att man inte skulle klara av en situation utan att man faktiskt är lika mycket värd som människa ändå. Detta handlar i grund och botten om självkänsla, att stärka den gör att dina rädslor minskas per automatik. Många använder sig av frasen ”vad är egentligen det värsta som kan hända” och jag gillar den.

Att utmana sin komfortzon är även det ett ställningstagande , vill jag vara ”orsak till min framtid eller resultat av min historia?”

Jag anser att det är när vi nuddar vid våra rädslor och bryter igenom dem som vi känner att vi utvecklas, och känner vi det mår vi oftast bättre eller hur.

Du kanske ska börja fundera ut något du känner en rädsla för eller något du oroar dig över? Och istället för att fastna i rädsla så kan du börja bygga en handlingsplan, alltså fundera på vad du ”vill” och ta ansvar och utmana det i den takten du orkar. Jag vet att det är lättare sagt än gjort men det är absolut möjligt att arbeta bort eller minska det man är rädd för och kom ihåg att vi pratar bara om rädslor som är onödiga och tar ens energi och förstör ens mående.

Så varför inte ta ett beslut utmana dig själv lite? Du kanske skall börja med att säga nej om du menar nej och ja om du menar ja till något. Du kanske inte har lust att fika men känner att om du inte ställer upp så kommer de att tycka mindre om dig vilket i de flesta fall är en tankefälla och sällan stämmer. Men om du står upp för dig själv i en sådan situation bygger du automatisk självkänsla och kommer vara mera sann mot dina inre värderingar.

Jag vill tacka alla som läst mina inslag och tusen tack för alla mail! Hör gärna av er om det är något ni undrar eller om ni är intresserade av att gå något av våra individuella program i det personliga ledarskapet eller kanske behöver kurser i team building , konflikt hantering etc. Detta är mitt sista inlägg och jag önska er alla en riktigt God jul fast det är lite tidigt.

Kram /kaj

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera