Nervceller

Anna Halléns snabbkurs i fysiologi och näringsfysiologi (alla delar här)

Del 2: Nervceller

Ja, det är genom nervsystemet som kroppen kan få information blixtsnabbt. För att allt ska fungera så ska nervtrådarna som går överallt i kroppen ha en isolering runt omkring sig. Denna isolering heter myelinskida. Tjockleken varierar ganska så mycket.

Vad byggs då denna myelinskida av? Jo av lipider, alltså fett och fettliknande ämnen. Så även här är fettet mycket viktigt för att allt ska fungera såsom kroppen har tänkt sig. Det viktiga att komma ihåg här är att fett och fett inte är samma sak.

Vi pratar ofta om mättat fett, enkeltomättat fett och fleromättat fett. Tyvärr finns det fler uppdelningar än så. Det mättade fettet delas upp i SCFA, MCT och LCT. Alltså längden på fettmolekylerna, hur många kolatomer som de är byggda av. Till exempel så pratar vi ju ofta om kokosfettet, eller snarare om laurinsyra. Detta fett har 12 kolatomer. Så ett fett med 11 eller 13 har alltså andra uppgifter i kroppen än just laurinsyran. Detta innebär i sin tur att mättat fett och mättat fett inte alltid är samma sak.

Enkelomättat fett som är vanliga är omega 7 och omega 9 och bland de fleromättade fetterna är det omega 3 och omega 6.

För att göra det ännu mer rörigt så kan omega 3 delas upp i ALA, EPA, ETA, DHA och DPA. Japp, det finns fler. Jag tar bara de vanligaste. Samma sak gäller sen omega 6.

Hur ska vi du kunna ge kroppen rätt fett så att vårt nervsystem får rätt isolering? Och vad händer om vi ger kroppen för lite fett eller nypåhittade fetter?

Vårt nervsystem delas upp på många olika sätt. Först är det vårt centrala nervsystem, CNS, som är vår hjärna och ryggmärgen. Vi lägger sen på det perifera nervsystemet som är alla trådarna ut i kroppen.

Detta delas sen upp i det sensoriska (känsel från kroppens alla delar), sompatiska (det som styr dina muskler och dina rörelser) och det autonoma (det som styr hjärtat och annat som du själv inte kontrollerar)

Viktig kunskap men då jag ska koppla denna kunskap till kosten och till hälsan så är jag mer nyfiken på uppdelningen av det autonoma. Det delas nämligen upp i det sympatiska (stress, oro och aktivitet) och det parasympatiska (vila, trygghet och harmoni).

En spännande kunskap här är att mag- och tarmsystemet fungerar i det parasympatiska… kan det vara därför så ånga har problem med näringsupptag, magont och att gå på toa?

I del 3 ska vi grotta ner oss mer i dessa två!

Härliga hälsningar
Anna Hallén

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Nervceller

Kommentera