Min matdag i Alanya

Biff med lök

En njutningsfylld resa

Nu har vi varit nere i Alanya en dryg vecka och börjar känna oss som hemma i lägenheten och omgivningarna igen. Det mesta är sig likt sen vi var här i mars. Nån ny affär här, nåt nytt hus som byggs där.

Vi bor väldigt centralt, mitt i det turkiska vardagslivet, vi ser inte många turister från vår balkong. Saluhallen och tisdagsmarknaden ligger bara några hundra meter bort. En suverän slakteributik har vi bara i nästa kvarter. En butik med kött av mycket hög kvalitet, här sätts en stor stolthet i att ha det bästa gräsbeteskött man kan hitta på gårdarna i trakterna runt stan.

Gårdagen bjöd på riktigt vackert väder, senhösten är verkligen en härlig tid här på Turkiets riviera. Lite regn ibland, men mest sol och klar, hög luft. Nattemperaturen går ner till behagliga 12-13 grader nu, skönt så det inte blir så varmt inne i lägenheten på natten. På dagen går den upp till ca 20-23 grader, lika behagligt det. I havet är det 22 fortfarande.

Vintersäsongen bjuder på ett härligt lugn här i Alanya, det är bara några äldre långsemestrare som övervintrar, annars siktas inte många turister. Vi träffar på några bekanta på morgnarna när vi tar vår 2-timmarspromenad vid havet, men annars lever vi ett lugnt och fridfullt liv för oss själva.

Att handla mat, att laga den och sen skriva om den tar förstås en hel del tid, men det är kärt besvär. Det är så roligt att dagligen dela med mig av vad vi äter inne på min blogg, på det sättet får vi ju också väldigt stor variation i maten.

Frukosten består som vanligt av nötter och smör till morgonkaffet på balkongen. Lunchen blir det kraftigaste målet på dagen, då har vi förbrukat mycket energi med morgonträningen och promenaden.

Birgitta Höglunds nötfrukostDet blir ofta lunch bestående av kalkon eller kyckling, nöt- eller lammkött och innanmat då och då. Fisk och skaldjur blir det också minst 3-4 gånger i veckan. Några ägg om dagen som tillbehör. Efter maten blir det ofta siesta och sen en långpromenad till.

Middagen brukar bli en lättare måltid, med lite kallskuret eller fisk, ägg, oliver, getost, mjölksyrad gurka, smör och ett frökex eller en skiva LCHF-bröd. Här hittar du recept på ett riktigt gott zucchinibröd med sesam och kanel som jag hittade på häromdagen.

Zucchinibröd med sesam och kanelEn stor sallad på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger blir det varje dag. Oftast med granatäppelkärnor över, men den här lunchen blev det små klyftor plommon till.

Vi äter ungefär en frukt om dagen när vi är här nere, de solmogna som vi köper direkt av småbönderna från bergsbyarna runt stan är fantastiskt goda. Vi äter dem tillsammans med maten, inte som mellanmål så de sätter inte igång något extra sug.

Extra smör äter vi till i stort sett varje mål, kokosolja använder jag till att steka grönsaker i tillsammans med smör och jag har det även i brödbak. Kallpressad olivolja använder jag mycket av på salladen.

Det blir nästan aldrig några mjölkprodukter numer när vi bor här, bara lite getost och yoghurt i nån sås. Lite majonnäs äter vi också, köper Hellmans som är den godaste i mitt tycke.

Alkohol blir det överhuvudtaget inte alls på våra resor. Lennart har inte druckit på 23 år så då passar jag på att också bara dricka vatten under resmånaderna tillsammans. Den här typen av mat och dryck får oss båda att må väldigt gott. Vi brukar bli fastare i kroppen och få mer muskler under varje resa hit, säkert inte minst tack vare all extra motion.

Idag får du recept på gårdagens lunch, en riktigt fin kalvbiff med lök bräserat i smör och senap och skivad sötpotatis till.

Sötpotatis har jag bara testat nån gång tidigare, det är första gången jag hittat dem här nere. Här kan du läsa mer om alla nyttiga ämnen i sötpotatisen, som trots namnet inte är släkt med vanlig potatis.

Jag tycker den är betydligt godare än vanlig potatis. Den innehåller till skillnad mot den mängder med antioxidanter och har en långsammare typ av kolhydrater som är bättre för blodsockret. Så nån gång ibland är det i min typ av LCHF-kost helt i sin ordning att njuta av en riktigt god köttbit med råstekt sötpotatis till 🙂

Biff med lök och sötpotatis

Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port

 • 2 biffar à 200 g
 • 1 skivad sötpotatis
 • 2-3 msk smör till stekning
 • Salt och peppar

Senapslök 2 port

 • 2 medelstora lökar
 • 50 + 50 g smör
 • 1 msk osötad senap
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • ½ tsk Worchestershiresauce
 • Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar. Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.

Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt. Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.

Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt. Vänd det då ett par gånger under stekningen.

Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.

När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar.

Fiskebåt i Alanya

Solnedgång i Medelhavet

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Min matdag i Alanya

  1. Profilbild

   Den påverkar inte på samma sätt som i potatisen. Vi har testat blodsockret (har inte diabetes) efter måltid med sötpotatis utan höjning, blir inte heller trött som av att äta potatis.

   Så här står bl a att läsa om sötpotatisen i länken i inlägget:
   2. Sötpotatis är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater för de som har problem med sitt blodsocker eller som vill äta mat med långsammare energi. Fibrerna i sötpotatis hjälper dessutom till med att reglera blodsockernivåerna samt att förebygga insulinresistens. Fibrer absorberar fett i tarmen och ökar mättnadskänslan.

   1. Profilbild

    Gäst

    Jag såg länken om sötpotatis efteråt. Tack.
    Jag råstekte den som pommes-stavar och det blev bra. Jag ska själv inte äta några mängder, men vill testa lite för att bjuda barn. Har tidigare testat pommes-kålrot vilket blev bra också. Tänker mig att det är bra mycket bättre än friterad köpe-pommes.

    Nu undrar jag också när det gäller det ekologiska. Odlas sötpotatis i Sverige eller bara i andra länder? Känner du till om det finns ekologisk?

Kommentera