Jag blir intolerant mot laktosintoleranta

Bli inte arg på mig. Jag angriper ingen. Jag hoppar inte på dig med konstaterad laktosintolerans och säger att du hittar på besvären. Jag hoppar heller inte på dig som inte har konstaterad intolerans men som ändå diagnostiserat dig själv och undviker laktos.

Jag vill uppmärksamma något som faktiskt är ett samhällsproblem som breder ut sig.

Ca 3-4% av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. Det innebär att man saknar/har brist på ett enzym i kroppen som kan bryta ner sockerarten laktos-mjölksocker. Eftersom vi här i Norden druckit mjölk länge så har vi detta enzym, de allra flesta. Många från andra kulturer har en intolerans eftersom de inte har en flertusenårig kultur av att dricka ko-mjölk. Det här är alltså genetiskt. Laktosintolerans är ingen smittsam epidemi, vilket man kan tro när man tittar i mejerihyllorna i butikerna idag.

Snart hittar man knappt de vanliga produkterna utan de laktosfria mejeriprodukterna tar över allt mer. De dyrare laktosfria produkterna vill jag tillägga… På middagar med vänner är det allt fler ”laktosintoleranta” som kanske har med sig piller innan middagen med gräddsåsen eller som vill ha laktosfri mjölk i kaffet.

På min arbetsplats, ett kontor i centrala Stockholm, jobbar ca 50 personer. Det innebär, om det inte finns en statistisk överrepresentation, att 2 personer kan kanske ha en laktosintolerans. Vi har två fina kaffemaskiner. Den ena med vanlig mjölk, den andra med laktosfri mjölk. Jag skulle uppskatta att ca 50 % av personalen tar den laktosfria mjölken och inte bara de, max 2 personer, som har en faktisk laktosintolerans. Varför? En anledning kan vara att många uppfattar laktosfritt som ”nyttigare”. Men en viktigare anledning är magen. Att magproblemen i samhället är så otroligt utbredda idag. Laktosintolerans kännetecknas av:

 • gaser i magen
 • diarré
 • magknip
 • uppsvälld mage.

Någon som känner igen symtomen? Ja, troligtvis alla de som tar från den laktosfria kaffemaskinen på mitt kontor. Och troligtvis en majoritet av den svenska befolkningen. Det är bara det att det är inte laktosen det beror på.

Tidningen Metro uppmärksammade detta ämne nyligen och hade som rubrik i en av artiklarna att man kanske ”behöver KBT-terapi, inte laktosfria produkter…”. Och jag kan hålla med. Vi underskattar magproblemen och försöker ta till enkla lösningar. Och mejeri-industrin gnuggar händerna över denna nya kassa-ko. Att magproblemen beror på stress, felaktig kost, gluten är en mycket troligare faktor, men också mycket jobbigare att ta tag i än att välja lite dyrare produkter i mejerihyllan. Men gör det! Det är din hälsa det handlar om. Gå till botten med problemen. Prova att uteslut gluten några veckor och se om magen blir bättre. Prova att se efter vilka tillsatser du äter och försök äta så rent som möjligt.

Hur har du det i ditt liv? Med relationer, jobb, stress. Acceptera inte att det är normalt att ha symtomen ovan. För det är det inte. Det är tecken på att något är i obalans i din kropp. Gå till läkaren och kräv en utredning om besvären är stora. Men bli inte lättvindigt en konsument av de laktosfria produkterna om du inte verkligen vet att det finns en anledning till det.

DSC_1229

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

11 thoughts on “Jag blir intolerant mot laktosintoleranta

 1. Profilbild

  Ti

  Innan jag gick över till LCHF så trodde jag att jag blivit överkänslig mot laktos. Efter att ha slutat med spannmålsprodukter gick besvären över. Det var nog snarare gluten, eller de olösliga fibrerna i bl a bröd, som ställde till det för min mage.

 2. Profilbild

  Johanna

  Fast fördelen är ju att det för oss "konstaterat laktosintoleranta" äntligen börjar finnas lite vettiga alternativ när det är fler än två procent som efterfrågar laktosfria produkter. Men måste säga att jag tar lite illa upp av din text trots att jag förstår din poäng. Just för detta, att vi framställs som ett undantag som man då inte ska behöva ta hänsyn till. Jag vill också kunna köpa grädde utan tillsatser och ekologisk yoghurt. Du anar inte hur mkt lättare det blivit för mig att äta ute de sista åren. Att få både lchf och laktosfritt är inte så väldigt lätt jämt. Och tidigare har man klumpats ihop med veganer så det laktosfria alternativet var nästan alltid sojabaserat vilket jag inte heller tål.

 3. Profilbild

  Rolf Löfgren

  Jag rekommenderar boken "Mjölkrevolutionen" av Fredrik Colting. Han propagerar för EJ pastöriserad mjölk och ej behandlad på annat sätt från kor som endast får grönfoder och som är lokalt producerad. Denna mjölk är rena hälsodrycken och skulle den otidsenliga lagen om pastörisering tas bort, skulle folket kunna köpa sådan mjölk i alla butiker. I Frankrike kan man köpa sådan mjölk och de har infört ett certifierings system för att säkra kvaliteten. Det borde vara enkelt att genomföra detta i Sverige. Troligen är ARLA den stora bromsklossen. Genom pastörisering kan mindre bra mjölk ändå säljas som prima mjölk.

 4. Profilbild

  Frida D

  Med all respekt till de som verkligen är laktosintoleranta, det verkar vara lite trendigt att välja laktosfria produkter också. Varför vet jag inte. Men sant är att många bör bli mer medvetna om sambandet mellan mat, stress och mående - även fysiskt och psykiskt. Att bara välja en typ av produkt som många andra väljer är att söka efter en enkel lösning. Därmed inte sagt att lösningen måste vara svår, men tänk gärna ett par varv till.

 5. Profilbild

  Åsa

  Innan jag började med LCHF för över 3 år sedan hade jag alla symptom som du beskrev, förutom diarre, plus IBS. De försvann alla samma dag som jag började äta LCHF-kost och har inte återvänt.

Kommentera