Att äta lite av allt

Alla kan äta lite av allt men inte alltid - det är ett väldigt vanligt uttalande i media bl a från dietister. Och ett påstående jag hör ganska ofta, eller i princip varje gång jag väljer bort något livsmedel eller en maträtt på en social tillställning.  Vad betyder det egentligen? Vad är allt? Är det allt som värden valt att ställa fram att bjuda på? Är det allt som livsmedelsproducenterna valt att producera? Är det allt som matbutikerna har på sina hyllor? Fläskkarré, härdat kokosfett, lutfärgade oliver, ballerinakex, bittermandel, kalaspuffar, kamomillte, pulversås...

matbutiken

VARFÖR skulle jag äta lite av allt det? Bara för att det finns liksom? För att inte göra värden ledsen? För att inte göra livsmedelsproducenterna eller matbutikerna ledsna? Varför ska jag välja att äta lite av allt det som någon annan valt att plocka fram? Måste jag vara artig? Eller kan jag välja att äta det som jag mår bäst av och välja det bränsle som jag själv vill stoppa in i kroppens maskineri?

Att säga att alla kan äta lite av allt är att omyndigförklara sin omgivning och framförallt världens bästa ursäkt för att få stoppa i sig kakorna, tårtan och chipsen utan att behöva ha dåligt samvete. Världens bästa ursäkt för att slippa ta ställning och göra sina egna sunda val, utan istället lämpa över det ansvaret på en annan överhet. Dessutom tror jag absolut att alla som säger att alla kan ta lite av allt, själva har valt bort en hel del mat som de inte äter. Kanske är det brunkål och kalvsylta kanske, eller struvor, eller ganska ofta vispgrädde tycker jag mig ha sett. För inte gör väl alla som Kjell Bergqvist i TV där han provar sig igenom friterade skalbaggar, halstrad orm och liknande? Kanske inkluderas rent av  bara det som man själv tycker om i det där diffusa "allt"? För det är ju väldigt ofta just när jag väljer bort en bit tårta som jag uppträder underligt, inte när jag väljer bort svartsoppa.

Och när vi alla i lyckligt samförstånd ätit lite av allt så räcker det att vi motionerar lite mera så lever vi smala och lyckliga resten av våra liv? Strunt i magknip, blodsockersvängningar, näringsbrist, inflammationer och halsbränna. Huvudsaken är att vi ätit lite av allt gott som någon annan serverat.

I alla fall så handlar den glutenfria lågkolhydratkost med naturlig fetter som jag valt att äta inte om att välja bort, utan framför allt om att välja ut det som mest sunt för den egna kroppen. Allt efter bästa förmåga. Och jag hoppas att jag lyckas låta alla i min omgivning välja att äta det som de själva väljer. Åtminstone oftast...

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Att äta lite av allt

 1. Profilbild

  annika nygren

  Så otroligt kloka ord! Ingen blir negativt kommenterad om den väljer bort exempelvis majonnäs, eller lever, men tackar man nej till kakan, tårtan eller andra snabba kolhydrater får man genast stå ut med att få kommentarer och försvara sig.

 2. Profilbild

  Heidi

  Hej,
  Funderar på det här att man kan äta allt. Jag använder det uttrycket om någon frågar mig hur jag lyckats gå ner i vikt. Jag äter allt jag tycker om och jag äter gärna åtta gånger om dagen men lite varje gång. Jag har gått ner 58 kilo och är väldigt stolt över det. Om jag går bort och blir bjuden på mat, kakor eller annat då äter jag bara det jag tycker om och så lite som jag brukar. För mig betyder det att jag aldrig behöver vara hungrig. Jag tycker väl om ganska så mycket i matväg och har gått min egen väg. Det här med att omyndigförklara förstår jag inte. Jag är inte omyndigförklarad utan jag går min egen väg och använder mitt sunda förnuft och det räcker långt. Så just det här att man kan äta allt kan tolkas på olika sätt men att påstå att det är att omyndigförklara människor känns kränkande och inte ok. Jag har också full koll på mina blodvärden och allt som behövs för en bra hälsa. Min viktminskning har varit bestående i fem år och jag mår hur bra som helst. Jag motionerar inte mer än att jag går min promenad som jag brukar. Det här var mina tankar och mitt sätt att leva. Hälsningar från som varit jättefet men som inte är omyndigförklarad. / Heidi

Kommentera