Äter vi för mycket kött?

Nya medialarm! Vi äter alldeles för mycket kött. Vi har ökat vårt köttätande drastiskt de senaste 30 åren. Larmen säger att det inte är bra för miljön. Andra larm säger att det inte är bra för hälsan. Här och där får sig LCHF en släng för detta, ja ni vet LCHF som varit utbrett kanske 5 av de här 30 åren...

När jag börjar prata vid middagsbordet om vad jag nu läst om kött säger mannen genast att det är grillkulturen. Alla grillar från vår till höst och det ska vara gigantiska köttstycken. Inte en liten wienerkorv på grillen som vi ibland festade till det med i mitt föräldrahem på 70-talet. Nej, hela revbensspjäll, fläskkarréer och flintastekar ska ber ut sig på de allt större grillgallren.

köttVi äter ju mer av allt idag jämfört med för 30 år sen. Stora muffins, stora godispåsar, stora kaffemuggar. Tänk att vi ens får i oss allt! Man kunde ju tro att vi gick konstant hungriga för 30 år sen men det tror jag inte. Vi åt när det var frukost, lunch och middag, punkt slut. Frossade till det lite på söndagen kanske. Det var bara till jul som vi nästan åt ihjäl oss.

För att återgå till den ökade köttkonsumtionen så tror jag att mellanmålsätandet är ytterligare en bov i det dramat. Hur stor del av hamburgerkulturen är den riktiga middagen egentligen? Nej, snarare mellanmålet på stan, mellanmålet på väg hem från skolan, mellanmålet efter bion. Varför skulle annars hamburgerkedjor vara öppna i stort sett dygnet runt? Dessutom verkar överflödet av mat ha gjort oss till slarvmajor utan dess like. Vi slänger matrester, köper hem för mycket och slänger, slänger bort delar vi inte tycker om och uppträder allmänt respektlöst mot en stor del av köttet som produceras.

Jag tror uppriktigt inte att införandet av en köttfri dag i veckan skulle göra någon märkbar skillnad för den totala köttförbrukningen. Grillkulturen, hamburgerätandet, det allmänna frosseriet och matsvinnet finns ju kvar även om skolbarnen skulle få vitkålssallad istället för köttbullar på måndagarna.

Och nej, klanka inte på LCHF som orsak till ökat köttätande, det håller inte. Visst, grunden i LCHF är inte någon vegetarisk kosthållning. Köttet ingår som en sund proteinkälla tillsammans med kött, fågel och fisk. Varken mer eller mindre. Sen kanske skrämselstatistiken inte håller den heller. Bara på de båda sajterna Jordbruksverket och Svenskt Kött är man helt oense om huruvida vi förbrukar 84 eller 64 kg kött per person och år.

Hur tänker du? Är det viktigt att minska köttkonsumtionen? Handlar det om miljön eller hälsan? Vem ska man lyssna på? Eller finns det viktigare saker att fokusera på i maten?

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera