Värmande drycker med kokosolja

Mättande drycker

Många som äter LCHF dricker kokosolja i kaffe eller te i viktminskningssyfte, för att få upp kvoten av fett i jämförelse med kolhydrater.

MCT-olja har blivit väldigt populär att använda har jag sett på många bloggar och Facebookgrupper. Men den formen av kokosolja är faktiskt inte alls bättre än den vanliga ekologiska oljan. Bara rejält mycket dyrare och dessutom processad och inte naturligt framställd som den vanliga oljan.

Kokosolja och dess fettsyror har inte bara visat sig ha bra effekt på vikten för många utan är också mycket bra för hjärnan, ett dagligt intag kan förebygga Alzheimer.

Jag har provat att tillsätta ekologisk kokosolja och smör i både kaffe och te ett par gånger för att bilda mig en uppfattning om fetkaffet, men har faktiskt lite svårt för smaken. Jag tycker dessutom att det är bättre att äta fettet ihop med mat, så jag inte går miste om alla viktiga näringsämnen.

Jag mår helt enkelt bättre av att tugga och njuta av min mat. Det finns många ämnen i saliven som behövs för att matsmältningen ska fungera optimalt. Men ibland kan det var gott med en kopp med något varmt som mättar bra, särskilt nu under ruggiga höstdagar.

Du får tips på två av mina favoriter, dels en riktigt god varm choklad och så en kopp stärkande buljong. Med en god ostsmörgås till så blir det en hel liten måltid. Vill du ha tips på det bästa LCHF-bröd jag bakat, så hittar du mitt valnötsbröd på bloggen Birgitta Höglunds mat idag.

Jag hittade på en variant av MBC, Magic Bullet Coffee, när jag skrev min Paleoblogg tidigare i år. Jag kallar den MCB, Magic Chicken Boullion, en betydligt mer näringsrik, värmande dryck. Här hittar du originalet till fettkaffet MBC, Bulletproof coffee.

   Varm Choklad LCHF 1 port

 • 1 dl grädde
 • 1 dl vatten
 • 1 msk ekologisk kokosolja
 • 2 bitar mörk choklad 70% eller högre
 • 1 tsk torkad mynta
 • En nypa havssalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under vispning, så chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha. Låt myntan dra en stund i den varma chokladen, sila genom en tesil ner i en mugg.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare. Om du inte gillar vare sig mynta eller kokosfett i chokladen, så hittar du här min varma choklad med kardemumma och vispgrädde.

Näringsrik buljong à la Paleo och LCHF 1 port

 • 1½ dl kokande vatten
 • ½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv
 • 2 tsk kokosolja
 • Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer. Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Vill du läsa mer om kokosoljans hälsoeffekter så finns mycket bra information hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

LCHF Paleo-drink

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Värmande drycker med kokosolja

 1. Profilbild

  Joakim

  hej.
  Har en liten fråga.
  Det är väl ganska mycket socker i mörkchoklad också? Varför används det?
  Är det inte bättre att göra en egen choklad på kokosolja, kakao och ev något sötningsmedel.
  mvh
  Joakim

Kommentera