När glädjen får styra

IMAG1575Tack vare fantastisk teknik är det möjligt för mig att skriva det här inlägget på en onsdag medan du kan läsa det alldeles nypublicerat på en söndag. När jag skriver detta gör jag det i min lilla, för veckan hyrda, lägenhet i Skagen. Regnet slår mot rutan, vinden viner, men här inne i skrivstugan är det hur varmt och mysigt som helst. En rykande varm kopp te från den lilla Kaffestugan i byn står bredvid mig på bordet. Passande nog har téet namnet ”Skagen Drömte”. Detta är verkligen min dröm. Att få tillbringa en vecka i absolut ensamhet och bara göra det jag tycker bäst om, skriva, det är en verklig ynnest. Att dessutom få göra det på en plats som jag kallar ”mitt själsliga hem” skänker både kropp, själ och tanke den frihet jag såväl behöver.

När jag vandrade längs strandkanten härom kvällen slog det mig återigen hur galet vi lever. Alla så kallade ”måsten” som styr oss, alla rädslor, all begränsning. Vi kämpar igenom våra liv som om antalet morgondagar vore obegränsat. Lever vi så kommer livet successivt att sakna mening. Vi tappar vår styrka, vår förmåga att skapa och forma det liv vi vill leva. Vi förlorar nyfikenheten, äventyrslusten, glömmer bort varför vi egentligen är här. Sedan undrar vi varför vi är så trötta, så slutkörda, så låga…

Det faktum att jag är här, där jag är, just nu, är resultatet av en helt annan drivkraft. Jag är inte här för att jag måste, jag är inte här med ett tydligt mål. Jag är helt enkelt här för att jag vill. För att det här ger mig den största glädjen. Mycket tid vid datorn gör att axlarna värker, ryggen protesterar och huvudet går varmt. Men jag är lycklig! Jag är lugn, tillfreds, vet att jag är på precis rätt ställe och gör precis det jag ska. Här och nu finns bara här och nu.

Det är inte första gången jag gör så här, åker iväg, jag har varit här förut. Varje gång noterar jag några intressanta saker. För det första vaknar jag med ljuset, utan klocka, utsövd. I vanliga fall är jag riktigt morgontrött. För det andra har jag ett större behov av att komma ut, stranden och havet lockar, så min dagliga motion blir helt utan ansträngning betydligt större än hemma. För det tredje så är min motion allt annat än flåsig, tvärtom, det är en veritabel studie i mindfulness. Alla tankar sveper bort med vinden och det enda jag kan fokusera på är havets rytm och alla vackra stenar. För det fjärde så äter jag betydligt mindre. I vanliga fall är frukost, lunch och middag min vardag, här blir det helt naturligt bara frukost och middag.

Allt detta sammantaget gör att denna vecka, trots att jag arbetar massor, är rena hälsoveckan! Jag mår bra inifrån och ut, tror faktiskt att jag går ner flera kilon medan jag är här. Jag drivs av glädjen, lusten, extra mycket när jag är just här. Nu har jag glädjen som ledstjärna även i min vardag i stort och lever nog mycket som jag lär, men här blir allt så tydligt, så komplett.

Hur ser det ut i din kalender? Hur mycket närande tid har du inskrivet där, hur mycket tärande? Om du har fler timmar av tärande tid, dvs sånt som du inte tycker är särskilt givande att ägna sig åt, än vad du har närande tid, sånt som gör dig glad och tillfreds, ja då går du på minus. Då arbetar du konstant på reservtid, belastar din kropp, tröttar ut dig och dina stackars binjurar. Din återhämtning är inte tillräcklig. Ta dig en titt i almanackan, se hur du tillbringar dina 24 timmar. Behöver något förändras, vad kan du förändra? Vi har alla lika mycket tid till förfogande, bara du kan bestämma vad du gör av den.

Nu säger min kropp ”res på dig, sträck på dig, ut med dig”, så det är bästa att lyda, innan det blir mörkt. Regnet vräker ner, men vad gör väl det, jag har en ny, lila regnkappa. 🙂

Med värme
Therese

PS. Om du tycker att mina tankar om livet är intressanta så har jag just startat en ny blogg med just detta tema, följ mig gärna där. www.thereserenaker.se är adressen.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

One thought on “När glädjen får styra

Kommentera