Kraften av att ta ett beslut!

Kaj PedersenHej läsare!

Först vill jag börja med att tacka för inbjudan till att få skriva på er fina och väldigt kvalitetshöga hemsida. Jag har lagt några timmar på att läsa igenom den och är imponerad av er kunskap och intresse för att hjälpa människor att genom kosten må och fungera bättre. Det känns extra kul för jag hade några inlägg här för några år sedan (se här).

Ja, vem är då jag? Kaj Pedersen är mitt namn. 47 år och som namnet kanske avslöjar så är jag född i Danmark, Köpenhamn. Jag är pappa till underbara fyra härliga döttrar i olika åldrarna 6 månader, 6 år, 9 år samt 19 år så man kan lugnt påstå att det är fullt upp med att få livspusslet att gå ihop - vilket även kommer vara något jag tänkte prata om lite här framöver. Detta att hitta balans i livet är en konst i sig...

Lite kort om min bakgrund är att jag har i alla mina yrkesverksamma år arbetat inom områden som omsorg, psykiatri, friskvård och som PT i många år på flera större gymanläggningar i Göteborg.
 Jag sadlade sedan om och blev väldigt intresserad av vad det är som gör skillnaden i folks liv.
 Varför lyckas vissa med sämre förutsättningar att bygga företag, skapa sunda relationer, bli människor som ger något tillbaks till andra - ja i det stora skapa sig ett bra liv? Detta är ju något de flesta av oss vill uppnå.
 Och varför drabbas vissa med bättre anlag och rätt personer kring sig , mer pengar, bra uppväxt osv. av motgångar och svårigheter?

Inom idrotten där jag började arbeta som mental tränare visade sig detta fenomen tidigt. Jag hade förmånen att arbeta mycket med elitidrotts män och kvinnor. Här såg man tydligt att det handlade mycket mer om att ha rätt anlag än att födas in i rätt familj.

Det handlade enligt min valda sanning om attityd och inställning alltså om hur vi valde att agera i olika situationer samt även hur vi valda att se på det som händer oss.

Idag arbetar jag inom MT-Gruppen tillsammans med bl.a. Mia Törnblom, själva grundaren till gruppen.

Jag kallar mig idag mental strateg samt ledarskapscoach. Jag bygger strategier i hur man mår och fungerar bättre vilket ju är ett stort område, jag kommer mer till det senare. Idag arbetar jag individuellt med olika program och man kan gå hos mig under ett år i ett personligt ledarskapsprogram där vi arbetar med självkänsla, motivation, rädslor, irritationer och bygger genom MT-metoden strategier i hur man blir starkare och fungerar och mår bättre. Jag har även ett specifikt ledarskapsprogram man kan gå hos mig under ett år. Jag arbetar med grupper inom områden som teambuilding, konflikthantering, ledarskap, stress, kommunikation samt hur vi stärker vår självkänsla, självförtroende man kan väl kalla det mental styrka.

Som ordet mental träning säger så är det två delar: det mentala och att det måste tränas vilket ju är nyckel till all framgång, vare sig det handlar om ledarskap eller föräldraskap.

Jag brukar säga att många vet vad de vill och vad de behöver göra, det gäller att hitta själva nyckeln till att kunskap skrider till handling - så nu kör vi.

Ämnen jag kommer vidröra är bl.a. kommunikation, mod, ansvar, reflektion, motivation, trygghet.

Så låt oss börja...

Kraften av att ta ett beslut!

Jag anser att all förändring vare sig det gäller att vilja bli en mer närvarande förälder, tryggare ledare, sköta kosten, börja motionera osv. börjar med att du tar ett beslut. Min valda sanning säger att all förändring börjar med att man fattar ett beslut som verkligen är integrerat i dig - ingen önskelista utan verkligen något du bestämmer dig för att göra.

Så snart man har gjort det frigörs energi, energi som du kommer kunna använda till att bygga din mentala ”må bra plan”.

Då kommer ju självklart frågan hur tar jag ett riktigt beslut då. Jag tycker det är bra om man sätter sig ner och skriver ner all vinst det nya beteendet eller vanan du skulle ge dig.

Detta kommer medvetet samt omedvetet öka på din motivation, och vi vet ju alla att just motivation är själv motorn till all sorts förändring. Jag skulle vilja att du är ärlig och modig mot dig själv sätt dig ner och fundera vad skulle jag vilja förbättra i mitt liv. Vilka beteenden, relationer, jobb situationer osv. skulle jag vilja må och fundera bättre inom. Finns det saker jag behöver börja med? Eller saker jag behöver sluta med? Rätta mig om jag har fel men börjar man eller slutar men inte med ett beteende så händer ingen förändring.

Gör en inventering i dig själv. Jag tror och tycker vi mår som bäst när vi är ärliga och modiga i att stå för våra värderingar. Det kan vara en sådan enkel sak som att välja att nu kommer jag våga säga min mening och inte bara hålla med eller ge vika. Att du i ditt liv börjar tänka på vad du vill skall hända alltså lägg ditt fokus på möjligheter samt lösningar. 

Kom ihåg att livet levs i direktsändning och går inte i repris.

Det vanligaste svaret jag får när jag frågar någon var de vill är svaret "Det vet jag inte riktigt". Då kanske jag ställer frågan "Om du visste då?". Då brukar svaret bli "Kaj! jag vill ju inte bli sjuk, inte förlora jobbet, inte skilja mig igen."

Inte inte inte! Många gånger tänker vi baklänges.

Kom ihåg att det finns mentala lagar som säger att det vi fokuserar på får vi mera av så öva dig i att träna ditt fokus.

Vi kommer prata mycket mera om det framöver där du kommer få lära dig tekniker samt metoder i hur du kan göra för att snabbare kunna öva upp sin mentala styrka. Man mår ju som man äter vilket ju är ert område, samt man mår som man tänker. Dessa områden hör ju väldigt starkt ihop. Det finns ju självklart spaltmetrar att skriva om detta och jag tänker i nästa nr gå ner mera på djupet i hur fasen tar jag ett riktigt starkt beslut, även hur utmanar jag mina rädslor och då menar jag att vi kommer arbeta med mentala tekniker, metoder övningar. Det absolut viktigaste som jag skulle vilja avsluta min lilla presentation är att det vi kommer gå genom måste övas och användas just din specifika livssituation.

Så tills nästa gång: fundera ut om du har något du verkligen vill med ditt liv, det kan vara små som stora saker och låt mig få hjälpa till lite i hur du kan närma dig det.

Och tills nästa gång: ha det underbart och kom ihåg att det finns två saker du direkt kan använda dig av i ditt liv för att göra det ännu mera kvalitetsfyllt.

1. Öva tacksamhet

2. Ge till andra först när du har energi - har du ju inte energi så har du inget att ge så balans är ett nyckelord.

Ta vara på dig och har du några frågor så mejla gärna.

Ha en härlig dag/
Kaj
Ledarskapscoach

MT-gruppen AB Kronhusgatan 11
411 05 Göteborg
Växel: 08-6929595
Direkt: 0735-063191
Epost: kaj@mtgruppen.com
Internet: www.mtgruppen.com

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Kraften av att ta ett beslut!

  1. Louise Edlund

    Hej Kaj, välkommen som gästskrivare. Jätteintressant det du skriver, inte nytt för mig som också är coach och NLPare men det finns så många sätt att förmedla saker på att jag lär mig nytt varje gång jag läser inlägg från en duktig kollega. Följer dig med intresse.
    Hälsningar Louise (som just lämnat som ordinarie skribent efter flera år...:-)

Kommentera