Kostfonden – en ideell kraft för förändring

Kostbehandlingar saknar kommersiellt intresse – därför har vi grundat en ideell fond för kostforskning. Målet är att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka olika sjukdomsförlopp. Med bra vetenskap i botten kan det bli förändring inom vården. Det starka engagemang som finns kring kostfrågor hos er alla hoppas vi ska lyfta fonden.

Den som följer kostdebatten i tidningar, via teve och på bloggar får ta del av många berättelser om hur människor har tillfrisknat efter en kostomläggning: diabetiker kan slänga sina insulinsprutor, magen har lugnat sig och slutat smärta, migränen har försvunnit, kroppen värker inte längre, astman är borta och pollenallergin lyser med sin frånvaro. En del blir plötsligt gravida eller slipper sin akne. Vissa föräldrar berättar om barn med adhd som har blivit lugnare; andra om barn med autism som nu är lättare att få kontakt med.

Sedan våren 2009 har jag ägnat mycket tid åt att kartlägga de biokemiska mekanismerna bakom alla dessa sjukdomar. Kan verkligen kosten ha ge alla dessa hälsoförbättringar? Hur går det i så fall till? Min slutsats är att den mat vi äter kan påverka mycket. En kostomläggning hjälper aldrig alla, men det verkar hjälpa väldigt många. Det finns flera logiska förklaringar. Det handlar framförallt om att kosten påverkar tarmfloran, ämnesomsättningen, blodsockret och insulinnivåerna i blodet. Ett stabilt blodsocker och låga insulinnivåer har, utifrån mitt teoretiska biokemiska perspektiv, potential att bromsa utvecklingen av våra stora folksjukdomar: hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens.

Väldesignade studier ska utvärdera kostens effekter på hälsan

Behandlingar inom vården kan dock inte basera sig på biokemiska hypoteser eller anekdotiska berättelser. För att en läkare ska kunna rekommendera en viss kost, krävs väldesignade vetenskapliga studier som bevisar effekten och som dessutom utvärderar eventuella biverkningar. Ofta när jag har granskat vetenskapen finns små behandlingsstudier som tyder på att de biokemiska hypoteserna är korrekta. Men de studierna inkluderar nästan alltid för få patienter och pågår under för kort tid för att kunna ligga till grund för behandlingsrekommendationer. Många gånger har jag känt mig frustrerad över detta. Vad är det för fel på forskningen? Hur kan det finnas så spännande hypoteser, men så få bra utvärderande studier?

Svaret på den frågan är att kostforskning saknar kommersiella drivkrafter. Medicinsk utveckling bygger i dag på att ett läkemedelsbolag ska kunna ta patent på en kemisk substans. Men ingen kan ta patent på broccoli eller kokosfett.

Det är här som den nygrundade Kostfonden kommer in i bilden. Vi vill vända alla frustration till något konstruktivt. Tillsammans med Fredrik Sjödin och Charlotta Holm Hildebrand har jag grundat fonden för att på ideell bas fylla alla de kunskapsluckor som finns.

Kostfonden

Det behövs större samarbeten inom kostområdet

Kostfonden ska verka för fler högkvalitativa studier. Vår vision är att fonden ska ha en koordinerande funktion; den ska samla forskare från olika delar av Sverige eller Europa kring viktiga frågor och i samarbete med dessa initiera viktig forskning.

Det första målet är en studie kring typ 2-diabetes – där obalansen mellan kommersiell och icke-kommersiell forskning är uppenbar. En person med typ 2-diabetes står inte sällan på upp emot åtta olika läkemedel, samtidigt har kostrekommendationerna till dessa personer aldrig utvärderats med gedigen vetenskap, enligt rapporten ”Mat vid diabetes” som SBU släppte år 2010. Bättre vetenskap på området kan sannolikt hjälpa hundratusentals personer att leva ett friskare liv. Samtidigt kan landsting och stat spara stora summor pengar, vilket kan skapa utrymme för satsningar inom andra områden, så som barnomsorg, skola och annan vård.

Men hjälp av alla er kan Kostfonden bli en förändrande kraft!

Vår förhoppning är att Kostfonden ska växa till den kraft som krävs för att åstadkomma en förändring. Men vi kan inte genomföra detta utan alla er andra som är engagerade i kostfrågan. Vi behöver bli tusentals månadsgivare för att bygga den här verksamheten. Vi behöver er som läser den här bloggen. Vi behöver att ni förespråkar fonden och hjälper oss att lyfta den. Utan er kommer det här projektet falla. Personligen donerar jag fem kronor för varje sålt exemplar av min nya bok ”Det sötaste vi har”. Jag kommer också donera delar av intäkter från mina föredrag.

En positiv nyhet i veckan är att Kostfonden har fått ett 90-konto beviljat. Det innebär att vi lyder under de regler som Svensk Insamlingskontroll har och att vi kommer att granskas varje år. Alla som skänker pengar till fonden ska kunna känna sig trygga med att medlen används på rätt sätt och att verksamheten håller hög kvalitet.

Vi arbetar just nu på att tillsätta vårt vetenskapliga råd. Flera namnkunniga forskare har tackat ja och vi kommer snart att presentera dem alla.

Sist men inte minst vill jag skicka en liten hyllning till Fredrik Sjödin som har finansierat grundandet av fonden. Utan honom hade den aldrig funnits.

Läs mer om Kostfonden på vår hemsida: kostfonden.se. Det är bara tillsammans som vi kan få fler människor att leva ett friskare liv.

Lämna bidrag nu!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Forskning den av .
Ann Fernholm

Om Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och har disputerat i molekylär bioteknik. Utnämnd till årets vetenskapsjournalist har hon granskat kostråden, bland annat genom ett reportage i Vetenskapens värld samt i boken ”Ett sötare blod” Anns mål som journalist är att granska forskarvärlden som har makt över vår hälsa och vårt välmående. (fotograf: Mia Carlsson)

2 thoughts on “Kostfonden – en ideell kraft för förändring

 1. Profilbild

  Jag blir chockad av att läsa detta - samtidigt som jag intresserat mig av kost i så många år, men där verkligen bedrövligt:

  "En person med typ 2-diabetes står inte sällan på upp emot åtta olika läkemedel, samtidigt har kostrekommendationerna till dessa personer aldrig utvärderats med gedigen vetenskap, enligt rapporten ”Mat vid diabetes” som SBU släppte år 2010."

 2. Profilbild

  Fick sockersjukan redan 1984, tror jag. Låg på operationsbordet för en trasig armbåge och plötsligt lutade sej en ilsken narkosläkare över mej och frågade varför jag inte berättat om sjukdomen. (Jodå, han använde det grekiska namnet/diagnosen, men det gör inte jag. Av den anledningen att sockersjuka åtminstone talar om för andra svenskar vad det är man blir sjuk av.) Sagt enkom för att beskriva anledningen till varför jag är intresserad av just sockersjukan.

  Finns det då någon som försöker tjäna pengar på att bluffa oroliga med sockersjuka? Som saluför metoder vilka helt ska bota både sockersjuka av typ1 och typ2? Finns en sån skapelse?

  Min undran kommer sej av en märklig hemsida som plötsligen dyker upp när sjukdomen förs på tal. Hur? Ja förmodligen söker man väl i nån funktion på bloggen, som metataggen, om det fortfarande heter så.

  Hela upplägget är som taget ur manualern för bondfångeri. "Passa på nu, för imorgon har kanske de stora läkemedelsföretagen stångt ner vår hemsida..." är budskapet som sprids.

  Om bloggen fortfarande finns kvar, vet jag ej när du läser det här. Men för några minuter sedan gick det att komma fram på adressen http://diabetesprotocol.com/vsl/index.php?split=cb39&hop=filecrtr

  Vad är detta? Nån som vet? Bör det kanske spridas nån varning?

Kommentera