Kokosolja: Ett måste i ditt hem!

Coconut Oil NancyDet är sällan ett nytt livsmedel eller en produkt dramatiskt förändrar mitt liv utanför köket. Under de senaste månaderna har kokosoljan blivit en av dessa produkter. I köket har den revolutionerat hur jag lagar mat åt min familj. Men utöver det har den också förändrat det sätt jag sköter min kropp, hud och tänder.

Här delar jag med mig om varför jag tror att kokosolja borde finnas i varje hushåll.

Matlagning för en sund framtid

Blunda och försök tänka ut alla slags matlagninsoljor du känner till. Jag slår vad om att du kan komma på åtminstone sex stycken. Antalet oljor som finns tillgängliga i din mataffär är dock bra mycket högre än detta. Den långa listan nedanför är bara en kortfattad förteckning.

Detta är dem jag kom på under två minuter:

Linfrö, raps, druvkärneolja, palmolja, majsolja, olivolja, palmolja, bomullsfröolja, sojaolja, kokosolja, solros, sesam och jordnöt.

Jag är imponerad av att du tog dig till slutet av listan! Du har förmodligen redan glömt de som stod först. Men inget att oroa sig över! Jag har upptäckt att jag endast behöver TVÅ oljor i mitt kök. Det är allt! Resten har jag slängt.

De två oljorna är:

 • Extra virgin olivolja (EVOO)
 • Kokosolja

EVOO är härlig att ringla över råa livsmedel. Den kan bidra till många välsmakande salladsdressingar och kan kombineras med olika kryddor för att göra en stor dip till dina favoritgrönsaker.

”Problemet” med EVOO, och nästan alla andra oljor, är vad som händer när de utsätts för hög värme (hög värme i det här fallet betyder lite över 150 C).  Då oljan utsätts för värme och syre bidrar det till oxidation av oljan och den härsknar och dess bra kolesterol omvandlas till dåligt.

Innan jag talar vidare om detta vill jag stilla din oro om mättade fetter. Även om de  mättade fetterna svartmålades för att orsaka hjärtsjukdomar och stroke i mitten av 1900-talet, visar flera nya studier att det inte finns något samband eller fakta som kan stödja denna slutsats. I själva verket är sanningen är en helt annan. Våra kroppar behöver mättade fetter - de kan inte fungera utan dem! Mättade fetter är avgörande för att våra viktiga organ ska fungera. Hjärta, lungor, skelett, lever och immunsystemet men även andra mindre organ behöver dem.

Så varför letar vi efter en olja med en hög andel mättat fett? Det beror på mättade fetter är mindre känsliga för värme. De tål mycket höga temperaturer utan att de bryts ned eller som gör att de härsknar. Vilken olja är det då som har ett högt antal goda mättade fetter? Du gissade rätt -  kokosolja!

Kokosolja består av 86,5 % mättat fett. Den enda andra oljan som kommer i närheten är palmkärnolja. Alla andra oljor har under 50 % mättade fetter och har i genomsnitt lägre än 16% mättat fett. Jag måste erkänna att jag tidigare trodde att rapsolja var en bra matolja. Med så lite som 7,1 % mättat fett –  en av de allra värsta för din hälsa!

Om du fortfarande tvekar lite över att byta till kokosolja har du här är några tips till hur du kan få in lite mer av den i din matlagning:

 • Byt ut alla dina matoljor. Varje gång du tar ut en stekpanna, sätt även ut kokosoljan. Ringla den över dina grönsaker, karamelisera lök och stek dina ägg i den.
 • Rostade grönsaker i ugnen toppade med ett tunnt lager av kokosolja smakar fantastiskt! Kokosolja går bra ihop med grönsaker med högt fiberinnehåll som sötpotatis, pumpa, och butternut squash.
 • Ta en sked kokosolja i ditt te eller kaffe istället för mjölk. Kokosolja ger en mjuk, krämig grund och textur till drycker och ger dig som bonus en energikick!
 • Lägg till kokosolja till din frukost, t.ex. i din morgon gröt. Jag föredrar att göra glutenfri bovete och quinoa gröt. Kokosolja balanserar grynigheten i måltiden genom att ge en smidig, känslig vävnad. För inspiration, kolla in mitt recept.
 • Gör en smakrik topping av kokosolja, lite kanel och raw honung. Eller ännu bättre, träna den kreativa delen av hjärnan och skapa dina egna recept!
 • Tillsätt en matsked kokosolja i din morgon smoothie för att höja det näringsrika värdet av din frukost. Jag har upptäckt att när jag tillsätter kokosflingor till min smoothie känner jag mig mätt längre, vilket är bra om vill tappa några kilon. Det har rapporterats att de speciella fetterna i kokosoljan öka ämnesomsättning!
 • Blanda kokosolja, raw kakao och något naturligt sötningsmedel så som kokos socker eller lucuma, för en söt och läcker dessert! Passar perfekt att ringla över färska jordgubbar.

Kokosoljans anti-svamp egenskaper

Nu förstår ni att kokosolja kan bli en värdefull kulinarisk bundsförvant! Men anledningen varför jag håller kokosoljan så kär har ingenting att göra med dess förmågor i köket. Dess användbarhet sträcker sig långt utöver detta. Det är intressant att upptäcka att dess värde återigen kommer från dess mättade fetter. Två av dess primära mättade fettsyror laurinsyra och kaprylsyra.

Laurin syra omvandlas i våra kroppar til monolaurin, som är en monoglycerid förening som aktivt förstör lipid membran i svampar, virus och bakterier. Laurinsyra är därför effektivt mot svampinfektioner i våra vävnader och på vår hud.

Kapryl syra liknar mycket laurinsyra. Dess styrka är att den löser upp cellmembran i jäst och dödar de flesta glykosylerade arter av svampar. Det förstör även membran av baketerier och skadliga mikrober och hjälper till att rensa kroppen på gifter.

Eftersom kokosolja har dessa starka antisvamp egenskaper, kan den användas både för att förebygga och behandla utbrott av svampar. Nedan följer några exempel på hur det kan användas:

 • Kokosolja kan användas för att bekämpa thrushen (sorry can't find any translation to this!) – den ihållande muntliga svampinfektionen som kan vara vanlig bland nyfödda. Smörj oljan runt bröstvårtan och i barnets mun för bästa resultat.
 • Kokosolja är också super bra mot blöjutslag som kan orsakas av irriterande ämnen (avföring, urin, etc. ), och även Candida infektioner kan också ställa till det i ett känsligt område. Men det är inget att bekymra sig över - kokosoljan kan hjälpa dig med båda dessa orsaker. Innan du sätter på den nya blöjan, smörj försiktigt lite olja (inte för mycket!) över det drabbade området. Du bör se resultat inom en dag. Ditt barn kommer att vara gladare och spralligare!
 •  "Cradle cap” - Ett fnasigt hudutslag som kan finnas på nyfödda barns hjässa, är också ett tillfälle då kokosoljans magi kan komma til hjälp. Smörj oljan in hårbottnen och låt den sitta i 30 minuter, därefter skölj med lite varmt vatten. Gör detta minst en gång om dagen tills det är borta.
 • Söker du en huskur för att behandla en vaginal svamp infektion? Kokosolja klarar allt!
 • MotherWise kombinerar vår favorit olja med lavendel och tea tree-olja för en effektiv blandning som ger omedelbar lindring av klådan.
 • Kokosolja fungerar bra mot svampinfektioner även inifrån. Om du har en ”atlet fot” eller  annan oönskad form av Candida överväxt, prova en daglig dos av kokosolja! Starta långsamt med 1 msk per dag och arbeta upp till så mycket som 3 msk per dag (du vill se hur din kropp reagerar på det i minst en vecka innan du ökar intaget).

Andra användningsområden för nya mammor

Förutom att åtgärda infektioner, kan kokosolja  hjälpa mammor både under och efter graviditeten. Här är några olika sätt som du kan använda den:

 • Under graviditeten, kokosolja kan hjälpa till att förhindra hudbristningar. Smörj in din  växande mage och gnid runt tills huden helt har absorberat oljan. En gång per dag bör vara tillräckligt för att hjälpa din hud hantera stressen av graviditeten.
 • Efter graviditet, kan unga mammor ta 3 eller 4 msk kokosolja varje morgon för att stärka mjölkens volym för amningen. Börja med en daglig dos av 1 msk tills kroppen visar att du kan tolerera den. Vänta en vecka innan du höjer dosen och gradvis upp till målet på 3 eller 4 msk per dag.

Kokosolja för frisk hud och tänder

Är du fortfarande inte övertygad av kokosoljans magi? Behöver du mer fakta och tips  för att du ska börja använda kokosolja? Här är en lista över olika sätt kokosoljan kan bidra till   starkare hud och tänder.

 • Släng ditt vanliga läppsyl och smörj istället in dina läppar med kokosolja! Ingenting kommer att återfukta  dem mer. Kokosolja är naturens eget läppsyl!
 • Gör ”Oil pulling” till en ny vana och förbättra dina tänder och tandkötts hälsa!  ”Oil Pulling” är en gammal metod från Indien som rensar din mun från karies och andra skadliga gifter.   Varje morgon (före frukost är bäst!) gurgla runt ca 1 msk kokosolja i munnen så länge du kan. 2 minuter är bra, 5 minuter ännu bättre men allra bäst 20 minuter! När du är klar, spotta ut den återstående oljan (din mun har absorberat en del) i närmaste papperskorg. Skölj munnen med lite varmt vatten och avsluta sedan med en bra tandborstning. Din mun kommer att tacka dig!
 • Kokosolja kan också användas för att skapa en naturlig, bleknings tandkräm. WellnessMama har ett bra recept som endast kommer att skicka dig till affären om du inte har några kalcium pulver liggandes.
 • Kokosolja är en naturlig fuktgivare. Huden är ditt största organ och varje dag utsatts det för starka kemikalier från olika håll. Avsluta din dag med en fuktgivande behandling med mitt recept hemlagad kroppsmöret. Receptet har endast två ingredienser: cacao smör och kokosolja. Det är helt naturligt, enkelt att göra och passar utmärkt för att rengöra och samtidigt återfukta din hud.
 • Kokosolja fungerar även utmärkt som ingrediens som ett naturligt insektsmedel. Kombinera med essentiella oljor som mint, lavendel och tea tree. Smörj in din hud och du håller mygg borta i 4-6 timmar! Jag brukar blanda i lavendel och tea tree oil vilket ger en härlig doft!
 • Kokosolja kan även hjälpa på sår och infektioner.
 • Glöm Gilette eller andra rakkrämer, kokosoljan fungerar perfekt som rak kräm! Den återfuktar huden och kan alternativt också kombineras med lavendel och/eller tea tree-olja för en skön aftershave.
 • Kokosolja fungerar toppen som massage olja för ömma muskler eller en romantisk kväll med din partner. Det är ett perfekt alternativ för att inte behöva betala för dyra massage oljor.

Experimentera på egen hand!

Är inte det tillräckligt för dig? Kokosolja är perfekt för att koma upp med egna blandningar och recept! I din mat, på huden, hur du än använder den - var uppfinningsrik och ha kul!

På vilka sätt använder du kokosolja? Dela gärna dina tips, favoritrecept och ideer i kommentarerna nedan så att jag kan lägga till det på min växande lista!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Kokosolja: Ett måste i ditt hem!

Kommentera