Ge ditt välbefinnande en chans!

Jag är ingen expert på hormoner. Men som kostrådgivare har jag lärt mig väldigt mycket, det har jag! Och jag blir så glad när jag ser rubriken "Ömsint beröring får kroppen att jubla" i DN. Att röra vid varandra, att kramas, att ge och få massage ger oss en förhöjd nivå av må-bra-hormonet oxytocin. För vare sig vi vill det eller ej så har hormoner och signalsubstanser (och de är ganska många!) en enorm betydelse i vårt liv. Det allra viktigaste är inte att vi har mycket eller lite utan att de är i balans.

medNino

Att äta skräpmat, att stressa för mycket och att sova dåligt är de mest effektiva sätten att försätta vårt hormonsystem i obalans. En obalans där vi upplever depressioner, olika sjukdomssymptom, trötthet, värk, dåligt självförtroende eller bara känner oss allmänt missnöjda.

Så mitt allra enklaste budskap till er alla i helgen är:

  • Köp bara hem bra ingredienser och laga riktig mat åt dig själv och dina nära och kära nu när du har lite extra ledig tid. Ingen läsk, godis och sockrad färdigmat i kundvagnen nu!
  • Gå ett par riktiga långpromenader utomhus i dagsljus. Du laddar med frisk luft och rörelse som ger god återhämtning efter veckans stress.
  • Sitt inte kvar och slötitta på TV i timtals när favoritunderhållningen är slut. Umgås, läs en bok och lägg dig i tid så är chansen större att nattsömnen blir av god kvalitet.
  • Krama dina barn, dina kompisar, din man, dina husdjur. Flera gånger!

Så har du gett din hormonbalans och ditt välbefinnande en bra chans inför nästa vecka!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera