Det är ERA barn det är synd om!

Jag har en liten son på snart 1 år som äter liberal lågkolhydratkost. Han äter alltså kött, fisk, ägg, alla grönsaker, alla frukter, alla rotfrukter. Allt ekologiskt. Han äter också lite potatis och ris ibland. Någon liten bit surdegsbröd ibland. Lite knäckebröd ibland. Och redan har det börjat komma ”oro” här och var att det skulle vara ”synd om honom”. Kommer han få äta tårta på 1-årskalaset? När ”ska han få smaka socker?”. Och ”hur ska det gå när han börjar på dagis?”Jag säger bara en sak. Det är inte synd om mitt barn. Det är era barn det är synd om! Varför? DSC_1229

Jo, era barn får till exempel välling och gröt. Mjölblandningar med massor av snabba kolhydrater i. Och socker som t ex maltodextrin. Vällingen är slembildande. Kan ofta orsaka hosta. Det innehåller gluten. Mycket gluten ger ökad glutenintolerans enligt senaste forskningen. Och annan forskning finns som tyder på att välling och Typ 1 Diabetes har en koppling. Man vet inte säkert men Sverige och Finland ger välling och Sverige och Finland har mest Typ 1-diabetes i världen. Ni kan ju chansa mer era barn, jag chansar inte. Ni ger också era små barn fullkorn i vällingen. Eller i gröten. Eller brödet. Väldigt svårt för små barns stackars tarmar att hantera. Om ni undrar varför deras magar är uppsvullna och hårda och de har problem med förstoppning. Ni ger era barn fruktpuréer även fast de kan äta bitar av frukt. Snabbt socker. Och däremellan roas de små barnen i barnvagnen med smörgåsrån. Rånen innehåller Vetemjöl, Härdat Vegetabiliskt Fett, Emulgeringsmedel (Sojalecetin), Vetegroddar, Salt, Bakpulver (Natriumbikarbonat), Surhetsreglerande Medel (Citronsyra). Naturligt Förekommande Socker Från Spannmål. Tror du att det är nyttigt? Skulle du ge några sådana till din hund eller häst varje dag när de har lite tråkigt? ”naturligt förekommande socker”. Sådant ger hål i tänderna. Stackars barn som äter så mycket saker som ger ökad risk för karies.

Undrar du varför barnet ditt är vrålhungrigt och gallskriker och du snabbt måste ge dessa smörgåsrån och vällingflaskan? Det är för att alla dessa kolhydrater får blodsockret att åka upp och ned och när det åker ned fort blir barnet väldigt hungrigt och sugen. Det är också synd om ditt barn som får glass, för glass innehåller inte bara grädde och lite socker och naturliga smaker. Det är ett samellsurium av tillsatser, läs på förpackningen så får du se. Och sen godiset som äts. Stackars barn! Detta kan skapa sockerberoende redan hos små barn. Få dem griniga och otrevliga och tjatiga. Få dem att bli monster i mataffären om de inte får bitar av det lättillgängliga sockret. De tjatar kanske på dig. Hotar, gråter. Och ”lite godis kan ju inte skada” om det är en snabb lösning för ett barn som bråkar. Stackars dig! Och stackars barn och allt detta fika och mys som ni har för dem. När de lär sig att en fest inte är en fest utan en sockerstinn tårta närvarande. En fiskdamm är inte en fiskdamm utan godis i påsen. Ett mys på fredagen är inte mysigt utan chips eller godis. Stackars era barn när de blir vuxna och stora. Stackars dem om de blir överviktiga och får problem med sina leder och sina hjärtan. Om de blir vuxna sockerberoende som smyger med chokladkakor och jojo-bantar. Stackars dem om de drabbas av jobbiga magproblem som sjukvården anser vara ”normala” och inte gör något åt. Stackars dem om de får Typ 2-diabetes vid unga år.

Mitt barn kommer att upptäcka socker. Han lever med oss och ute i verkligheten och är inte inlåst i någon källare utan kontakt med omvärlden. Han kommer veta att kanelbullar finns och att många familjer äter chips och dricker läsk på fredagen. Tids nog. Till dess äter han bara vanlig mat som han mår bra av. Och det är inte honom det är synd om...

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

35 thoughts on “Det är ERA barn det är synd om!

 1. Profilbild

  Väldigt bra inlägg Veronica! Så sant som det är sagt. Jag tror att man lägger grunden till ett friskt eller ett sjukt liv tidigt. Idag är internationella strokedagen där jag idag har en hel del åsikter som finns på fethalsa.wordpress.com

 2. Profilbild

  Rjouminna

  Så sant, så sant. Vi har eget smör med till skolan och på dagis har dom mindre fått Bregott. Det är synd om dom andra barnen som matas med monsterfetter (margarin) varje dag. De onaturliga fetterna lagras i barnens cellmembraner och hjärnor. Obehagligt.

  Och så denna mängd socker överallt. Vi godkänner saft på kalas och finare middagar som påminner om kalas. Några gånger i året. Men inte på varje festligare tillfälle. Ingen godisdag har vi heller. Men kring jul och påsk får de äta det som bjuds (det är inte vi som bjuder men stora mängder blir det ändå.) Ja och på barnkalas är det lovligt.

  Det jag själv är trött på är detta bjudande av glass och kex av dålig kvalitet vid vart och vartannat tillfälle. Jag skulle själv vilja bjuda kvalitetsglass etc några gånger i året som en utflykt till något speciellt ställe. Men så är veckans dos fylld av andra mot min vilja varje vecka. 🙁

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag glömde ens nämna margariner... Stackars barn som sagt...
   Och du har så rätt om det där med "andra". Man vill inte att andra ska fylla ens barn med skit... Tror inte lite "socker och skit" ibland/sällan skadar friska barn, men man vill gärna styra över det själv!

 3. Profilbild

  Håller med totalt. Har inte egna barn men om jag får det ska dom inte dricka oboy och äta kalaspuffar till frukost. Jag har fått höra att det är elakt. Jag har också fått höra att jag är för hård när syskonbarnen "bara" får ta en glass efter maten... 😉

 4. Profilbild

  Jag känner mig så ensam i det här och blir så otroligt ofta ifrågasatt varför mitt barn inte får äta socker, varför han aldrig drack välling, varför jag är så noga med maten jag lagar och vill ge honom mycket ekologiskt, varför det är ett problem för mig att han äter viss mat på förskolan, etc. Vi har lyckats få förskolan att inte ge honom socker i form av glass och liknande, så det är åtminstone ett framsteg. Heller ingen sylt till maten. Däremot kan de inte göra så mycket åt annat osynligt socker. Jag undviker att han ska äta frukost på förskolan eftersom det blir bröd, bröd och bröd i mängder, speciellt då de följer livsmedelsverket och ger bröd till precis varje måltid, även lunch. Helt onödigt i min mening. Maten lagas av kock på plats och är helt okej, men långt ifrån det som är riktigt bra för barn.
  Samhället är så otroligt sockeranpassat att jag som förälder som tänker hälsosamt, har lite koll på forskning och vill mitt barn väl nästan blir utfryst för att jag är så "konstig". I mångas tycke är jag extrem som inte ger mitt barn socker och tänker på att han ska få näringsrik mat. Han har aldrig ätit på McDonalds vilket minst 90% av alla jag känner i hans ålder har. De får friterad mat, massvis med dåliga fetter och socker, både tillsatt och osynligt. Jag vill mitt barn väl, och han är inte ens två år fyllda och klagar ännu inte över att han inte får socker, så varför ska vi ge honom det? Jag ser ingen anledning. Varför ska han lära sig vad socker är utan att han bett om det? Det kommer komma en tid då han vill ha och då det blir svårt att undvika, men genom att först och främst hitta andra alternativ för oss vuxna hemma så minskar vi de riskerna, och därefter ge mycket små mängder vid väldigt "viktiga" tillfällen. Det är viktigt med fredagsmys och lördagsgodis inom familjer, men vad är det som säger att dessa traditioner måste vara så ofantligt onyttiga och fyllda med sånt som inte är bra för oss? Det finns massvis med bra alternativ. Det är vi vuxna som skapar goda vanor för våra barn.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag förstår det Linda men du ÄR inte ensam! 🙂
   Jag säger som du, tids nog blir det svårt att undvika men tills dess, varför ge barnet "skit" när barnet inte ens förstår att den "vill ha" det?

   Det går framåt även om det känns trögt ibland... Jag bävar lite för förskolan och att behöva bråka och vara besvärlig bara för att jag vill vara snäll mot mitt barn och hans hälsa och mage.
   Vi får kämpa på!!! 🙂

 5. Profilbild

  Ulrica

  Jag förstår det du skriver och tänker varje dag på vad jag stoppar i mig och serverar mina barn. Men jag tycker du ser allt väldigt svart eller vitt ! Antingen gör vi alla som du annars är det synd om våra barn??? Nej den nedvärderingen och generaliseringen håller inte för mig! Tänker inte dra alla över samma kam som du gör!
  Det är varken synd om mig eller mina barn !

  1. Profilbild

   Ulrica, det är jättebra att du tänker på vad barnen äter när det är så viktigt.
   Jag står för allt i inlägget men jag tar i lite extra för att jag vill framhålla att det verkligen inte är synd om barn som inte får socker, vilket verkar vara en vanlig åsikt, och en åsikt som människor framhåller trots brist på kunskap. Det är jättebra att det varken är synd om dina barn eller dig 😉

 6. Profilbild

  MariaF

  Härligt skrivet! Jag får också kämpa med min "konstiga" syn på mat. "Bästa maten är billig" tycks omgivningen tycka. Hemma är maken och jag inte helt överens men jag "leder" för det mesta är ekologiskt i alla fall även om han ibland mot min vilja serverar pasta.
  En sak har jag dock en väldig tur med, mina barn är självbegränsande på vitt socker! 5-åringens favoritgodis är M&M, det enda han äter (Nonstop funkar inte!), men gladast blir han för Kinderägg. Ägget äter han inte, han vill bara ha saken därinne. Så gissa vad jag köper... 😉
  Storebror äter gärna choklad och får han annat, äter han max 2-3 bitar. De hoppar glass och liknande i skolan och dricker bara vatten. Tack och lov för detta! För JAG är en sockerråtta och är tacksam att slippa ha frestelserna hemma. 🙂

  1. Profilbild

   Hej Maria!

   "Självbegränsande", vilket bra ord, hoppas min son blir det-jag är det INTE... 😉
   Som tur var är barnen olika och ibland väljer de själva bort det som inte är bra och då kan man ju verkligen glädjas som förälder. En del barn, som är socker och kolhydratsberoende, kommer aldrig välja bort glass, kakor och godis, och då ligger ett ansvar hos de vuxna tycker jag!

 7. Profilbild

  Rakel

  Jag håller med till viss del och jag blir själv ifrågasatt eftersom jag inte ger mina barn socker, halvfabrikat, gluten, besprutad mat etc. Jag tror däremot att det är bättre att upplysa andra än att ge pekpinnar för min uppfattning är att de flesta inte vet bättre, inte orkar ta reda på saker själva, inte vågar lita på andra fakta än Livsmedelsverkets och är lata/bekväma. Jag tror att största anledningen till att folk ger sina barn dålig mat är okunskap för jag vägrar tro att folk VET att det är dåligt men ändå ger barnen sån mat. I alla fall de flesta.

  Sen har jag en annan grej jag skulle vilja lyfta fram. Jag är ingen dietist utan kör på sunt förnuft och läser mycket om ämnet. Jag ger inte mina barn industrigröt utan jag gör min egen gröt. Jag pratade med diet tister om detta och de var mycket skeptiska men jag testade mig fram och lyckades få fram en gröt som är enkel att göra och som är minst lika näringsrik och som inte innehåller gluten. Jag tror att det är bra att ge lite kolhydrater till små aktiva barn, det handlar bara om att man ska ge rätt sorts kolhydrater. Råris, dinkel, hirs, skrädmjöl, durumvete.. Det finns massor. När barnen är sjuka ger jag välling ibland som jag också gör själv. Så det FINNS faktiskt sätt att ge både gröt och välling utan att behöva köpa industrivarianten. Det tråkiga är att jag blev avrådd att göra det när jag pratade med både dietister på Karolinska och med BVC. Hade jag haft lite sämre självförtroende och inte själv varit uppvuxen på egengjord gröt så hade jag kanske inte följt vad jag själv trodde var bäst utan gjort som alla andra. Framför allt med tanke på hur provocerad omgivningen verkar bli av en "duktig" mamma.

  Men jag tänker på alla nyblivna föräldrar som till varje pris vill göra rätt och som därför gör som de flesta andra gör. Om man vill nå dem så tror jag att man ska upplysa på ett lite mindre aggresivt sätt, även om jag själv ibland kan vilja skrika ut att folk är sååå korkade 🙂

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Självklart ska man hjälpa de som vill ha hjälp och är intresserade. Det görs bland annat på denna sida, eller på min egen blogg http://www.kostvagen.se.
   Självklart är okunskap en bov men det finns också de som tvärsäkert hävdar att socker spelar någon roll och som ger sina barn kopiösa mängder och lever i en slags förnekelse, deras barn tycker jag väldigt synd om för de får inte en chans att göra bra val.
   Som du säger är det svårt och jobbigt att gå "emot" BVC när de säger att industrivälling behövs pga det tillsatta järnet. Det har förmodligen Semper sagt till dem, och kunskapen om kost inom sjukvården är tyvärr ofta deprimerande låg... Och nyblivna föräldrar är en extra känslig målgrupp som vill göra rätt!
   I 99% av min tid upplyser jag om detta på ett mindre aggressivt sätt ;). Idag valde jag lite en annan väg och vände på steken med ifrågasättande.
   Jag gör själv egen välling på bovetemjöl och havremjölk och är inte rädd för kolhydrater till aktiva barn. Men vill vara superrestriktiv med socker, gluten och tillsatser.

 8. Profilbild

  Therese

  Det enda jag tänker på när jag läser sänt här är att oftast den som skriver kräker bara ut sig hur dåliga andra är för de gör det eller det valet.
  Skriv gärna era åsikter men varför inte ge förslag på VAD MAN KAN GE ISTÄLLET när man inte vet!
  Många människor och föräldrar i detta fall vet inte vad allt innehåller,
  Och visst det är "ens eget" ansvar, men väldigt många människor litar på samhället och företag med deras produkter.
  Även om det numera väldigt ofta uppmärksammas med
  Ingredienser så är det ändå väldigt mycket människor som är omedvetna, och då kan de behöva läsa alternativ och inte bara bli nerklankade på!
  Vi måste hjälpa varandra och inte bara stå och klappa sig själv på bröstet för man själv är "duktig"! Sprid er kunskap istället!

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Ibland måste man generalisera lite och "kräka ur sig" för att föra fram ett budskap. De som tycker synd om min son, fast de inte har någon kunskap om kost och näringslära, tvekar sällan att framföra sin åsikt... Därför ryter jag ifrån lite här och nu. Hela denna sida och allt den står för erbjuder ju recept och tips på bra mat och hälsosam livsstil. Mer om barn och mat kan du läsa t ex på min blogg under kategorin barnmat: http://www.kostvagen.se/i/t1172154/barnmat
   Avsikten är inte att klanka ner, avsikten är att visa hur vi som väljer bort socker och mjöl dagligen bemöts.

 9. Profilbild

  Rakel

  Jag ska helt klart läsa din blogg! Det här med oron över förskolans mat känner jag igen. Därför (bland annat) satte jag min dotter i en waldorfförskola. Helt ekologisk mat, vegetarisk och hemlagad, inget socker eller halvfabrikat. Dessutom har dom inte leksaker av plast och är extremt medvetna om kemikalier och annat. Ett litet tips 🙂

 10. Profilbild

  Rjouminna

  Jag har så svårt att förstå det där med välling. Här känner jag bara en familj som använder sånt. Jag bor i Finland. Här är det istället gröt på kvällen. Vilket Vi slängde ut tillsammans med glutenet fyra år sedan. 🙂

 11. Profilbild

  Susanne Nordlund

  Hej intressant .
  Växte upp med en mamma som har diabetes = inte så mkt socker jag har även en hel del födoämnes allergier och tål inte vissa färgämnen andra fick lördagsgodis jag fick russin istället.
  Tror att en för strikt begränsning ibland kan ge ett rejält bakslag för mig slutade i ätstörningar .

  1. Profilbild

   Jag tror att ätstörningar har en rad bakomliggande orsaker.
   Att man skulle få ätstörningar enbart för att sockret begränsats i hemmet tror jag inte på.
   Det är som att säga att de som inte får alkohol hemma som tonåringar blir alkoholister i större omfattning, det är tvärtom. Får man alkohol hemma dricker man både hemma och borta. Tror att det är likadant med socker/skräpmat. Får man mycket hemma äter/väljer man det annars också. Och tvärtom. Får man bra mat hemma är jag övertygad om att man, i större utsträckning, gör bra val när man inte är hemma.

 12. Profilbild

  monika

  Det du skriver är mycket rätt men jag önskar att du använder dina kunskaper i syfte att upplysa i stället för att hacka och nedvärdera. De flesta föräldrar vill sina barn väl men när vi kommer till maten så är det mycket okunskap man möter. Idag äter vi hälsomedvetet i vår familj. V har hittat en kosthållning som är hållbar för vår familj men det såg inte så ut för tio år sedan. Orsaken är att jag/vi inte visste bättre och absolut inte för att jag struntade i vad jag gav till mina barn att äta. Jag hade velat att det fanns någon som kunde upplysa mig och öppna mina ögon då. Det kan DU göra idag hos många okunniga men INTE men den här tonen i texten. Attityden i det du skriver är jobbig vilket gör att du får beröm av enbart likasinnade och du når inte ut till de som behöver ändra sina och sina barns matvanor. Använd dina kunskaper väl!

  1. Profilbild

   Monica, syftet är inte att nedvärdera men syftet var absolut att få en reaktion! När människor säger till mig att mitt barn ska få socker och är "oroade" att han inte får välling så kan jag tycka att det också är att nedvärdera mig och mina kunskaper och val...?
   Såklart att inte människor som ger välling struntar i sina barns hälsa. Och jag går inte runt och anklagar föräldrar jag möter, verkligen inte. Men däremot verkar det ibland vara fullkomligt fritt fram att anklaga och ifrågasätta om man till exempel INTE ger välling, och här vände jag på hela resonemanget.

 13. Profilbild

  susanne

  Russinen var ju ett litet paket på lördagen och kunnigheten om hur mkt socker det faktiskt innehåller var ju inte lika stor på början av 80-talet.
  Det jag vill få fram är när det läggs väldigt mkt fokus på vad man får och inte får äta så kan det gå väldigt snett förbjuden frukt konseptet ..

 14. Profilbild

  Julia

  När min lilla son började äta mat ville jag egentligen mest ge honom proteiner och grönsaker för att det är det vi äter och var helt inställd på att inte ge välling alls men då han gick upp dåligt i vikt och allergi mot ägg och mjölkprotein misstänktes kände jag omgivningens press att ge honom mjölkfri industrigröt och välling och pasta, bröd osv för vikten. Nu när han är snart 1 1/2 och inte växer och får kraftiga diareer misstänker sjukvården gluten som orsak. Jag blir bara så ledsen och får så ont i magen över att detta framkallats för att vi stressat hans lilla tarmar MOT min egen vilja. Hade jag bara följt min magkänsla för vad som är bra mat kanske han inte utvecklat någon intolerans och fått må bra under det första (även ur näringssynpunkt) ack så viktiga första året.

  1. Profilbild

   Så sorgligt 🙁 men, tänk hela tiden att du alltid handlar utifrån vad du absolut tror är bäst för stunden, och just då vågade du inte lita på din magkänsla. Var snäll mot dig själv... han kommer få världens bästa förutsättningar med dig om det är gluten!

Kommentera