Vad är det vi inte fattar?

"Allt som du är uppbyggd av, förutom syre, kommer från det du äter och dricker. Det är en ganska spännande tanke. Alla kemiska signaler i kroppen, alla hormoner, alla enzymer, ja allt som finns och som händer får sina byggstenar i det du äter. Dessa byggstenar kallas näringsämnen."

grönkål

Jag läser i Anna Halléns nya bok "Gnisselzonen" och den är full med bra saker som jag skulle vilja strö ut och dela med mig av i alla möjliga sammanhang. Jag menar, vad är det vi människor INTE fattar i citatet ovan? Vi är så upptagna av att chipsfredagsmysa, prova nya läskpåhitt, botanisera bland artificiella smaker i yoghurtkylen, baka fredagskaka till jobbet och sortera bort salladen på tallriken att vi helt glömmer bort VARFÖR vi äter. Är det för att fira, unna oss, tröstas eller äter vi för att bygga vår kropp och dess funktioner?

I de flesta fall klarar vi av att ge husdjuren rätt mat, vi ger inte krukväxterna läsk och vi kalkar gräsmattan för att den ska växa bättre än mossan. Där har vi en väl utvecklad idé om fin päls, blomning och tillväxt. Men när det gäller oss själva? Näe, då ser vi plötsligt inget som helst samband alls! Det är som om vi bara suktar efter det som smakar jättegott i munnen och tror att sen rasslar det bara ut andra vägen utan att göra vare sig någon nytta eller skada. Lite magont får man räkna med. Har man känslig mage så har man. Och migrän kan ju inte på något sätt ha med vår kosthållning att göra, eller hur? Det måste ju bero på vår sura arbetsgivare. Högt blodtryck? Jo, men det ligger i släkten. Vi verkar ha en benfast tro på att allt som drabbar oss ligger utanför vår kontroll, utan att fundera över hur mycket vår kosthållning kan hjälpa eller stjälpa.

Titta på din tallrik nästa gång du äter. Vad ligger där egentligen? Mat som innehåller naturliga ingredienser av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler, eller är det bara ett kolhydratberg av bukfylla?

Människan ha en fantastisk förmåga att ta hand om skräpmat - absolut, och vissa bättre än andra - men inte år ut och år in. Förr eller senare brakar det ihop i en eller annan brist eller krämpa. Diabetes, sköldkörtelproblem, migrän, sömnsvårigheter, svullen magen, depression, utebliven graviditet...eller något annat onödigt.

Det enda tydliga som vi människor tycks förknippa med maten vi äter är övervikt och fetma. Därför letar vi oupphörligt efter olika sätt att plocka bort effekten av maten vi äter genom olika tricks. Träning, bantningsdieter, magoperationer, fettsugning...hur galet blir inte detta? Var blev näringsämnena av här? Och visst, ofta går ohälsa och övervikt hand i hand, men långt ifrån alltid. Och alldeles för sällan går hälsa och bantning hand i hand.

Generaliserar? Jag? Nej, jag tror inte det. Men vill du ha ännu mer fakta så läs gärna "Gnisselzonen".

(Bilden? Jag tror jag skryter lite om all den fina, vitaminrika grönkålen i mitt grönsaksland.)

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Vad är det vi inte fattar?

 1. Profilbild

  Thomas H

  Det där är ett BRA inlägg och håller med till 100%! Sen det där att det ligger i släkten och i våra gener påhejas givetsvis av läkemedelsindustrin som styr vår sjukvård och än mer "piller" säljs!

 2. Profilbild

  HelenaB

  Vilket bra inlägg, helt rätt! Det är alltför många som resonerar på det viset.
  Angående gener så brukar jag se på dem som switchar som man kan slå av eller på. Man kan ha anlag för att bli duktig att spela piano men om man aldrig går i närheten av ett piano är det ett anlag som aldrig blir aktiverat.
  Visst man kan ha anlag för diabetes men om du äter rätt så kanske det inte bryter ut.

 3. Profilbild

  Jane Blomgren

  Måste bara fråga lite, jag var smal innan jag började med LCHF, mest för att bli av medIBS och inflammtioner. Nu har jag en även en hjärnskada sen 18 år efter en ridolycka och har med detta gått ner ännu mer i vikt, ännu sämre minne, ork.
  Jag vet inte hur jag ska orka handla och göra mat längre jag behöver en riktig puff. Från andra säger dom men ät kolhydrater i mängder och socker det ingår ju i livet!! Nänä, det har jag lärt mig att det inte gör och jag vill inte ligga på akuten med krämpor i magen, tarmfickor som dom aldrig lista fast jag sa det, det syns inte.
  Jag är 164 cm lång och väger nu 45,5 kg, var nere i 44 kg i somras och 39 kg efter hjärnskadan men har varit upp i 52 kg för 5 år sen och mådde bra phykiskt men min mage mådde kasst!!
  Jag äter grönsaker, rotfruktar mest zuccini när jag odlat det och har hela frysen numera full. Kött, kyckling och bacon dåligt med fisk som blir 1 g/m behöver ha lätt hjläp att komma upp i vikt när jag har sån dålig energi och muskelsvag även efter olyckan.
  Har en sambo som inte kan hjälpa mer än sig själv när han har gått ner 20 kg och vill inte ha grönsaker alls utan kött jömt men inte jag,
  HJÄLP!!

  1. Profilbild

   Hej Jane, nej det är ingen som vill väga för lite heller. Rent generellt brukar vi då rekommendera att man äter flera mål om dagen och lite mer kolhydrater, men "bra" kolhydrater från grönsaker, rotfrukter och nötter då såklart. Jag föreslår att du tittar i listan över kostrådgivare : https://www.kostradgivarna.se/kostradgivare-i-sverige/ och ser om du kan hitta någon som kan hjälpa dig med dina specifika problem med viktnedgång och energibrist.

 4. Profilbild

  Jane, det låter som om du behöver hjälp att vända trenden. Jag behövde själv hjälp att bygga upp kroppen efter svår sjukdom och hittade den hjälpen på Kilmaninstitutet. Du hittar dem på http://www.kilman.nu/
  Med stor sannolikhet behöver du under en tid komplettera din kost med lämpliga tillskott. Men det som du beskriver verkar inte bara vara kostrelaterat utan du har sannolikt andra problem i kroppen. Oavsett vilket så kan dom på Kilmaninstitutet hjälpa dig tillbaka till god hälsa!
  Vill du fråga om mer om dem så får du gärna kontakta mig.
  Bor ni inte i närheten av Stockholm så kan jag även tipsa om andra som kan hjälpa.
  Lycka till.

  Lena, jättebra artikel du skrivit. Den ska jag rekommendera till dom som behöver få upp ögonen. När man jobbar med att få tillbaka folk till hälsa så blir man ofta förvånad över att det är precis som du beskriver. Jag tror att vi helt enkelt har det för bra. Det är så enkelt att gå ner till affären och lassa kundvagnen full med onyttigheter. För i tiden var folk glada om dom fick äta lite extra gott vid jul och midsommar. Godis fanns inte...

Kommentera