“Så var det bara fluorpensling och vi är klara…”

NEJ! Stopp! Det ska vi inte ha!

tänderTandhygiensten gjorde stora ögon när jag protesterade mot att sonen skulle få fluor - och jag förvånades över styrkan i min röst.

På morgonen hade jag inte haft en tanke på att sonen skulle få en fluorpensling så mina fakta var inte helt tillgängliga i huvudet. Jag fick istället välja en genväg och sa "Jag är 100% övertygad om att mina barn inte ska ha fluor så du behöver inte övertala mig och vi behöver inte diskutera det, jag är säker på att vi tycker olika.".

Tandhygiensten nöjde sig nästan med det svaret, men menade att fluor även finns i vanligt vatten och i kolsyrat vatten  - så underförstått kunde jag inte slippa undan det ändå. Och, egentligen är det också däri som min största anledning ligger: cocktaileffekten! Jag behöver inte komma-i-håg varje liten effekt fluor (eller andra kemikalier) kan ha i kroppen, för det är summan av alla kemikalier vi utsätts för dagligen, som jag är rädd för. Livrädd för.

För mig spelar det ingen roll hur bra fluor är mot karies. Tänder kan vi laga och i värsta fall byta ut. Våra organ däremot är mycket svårare och mer komplicerade att byta ut och det är ännu mer komplicerat att byta ut till 100% fungerande organ, för att t.ex. fungera vid befruktning.

En del menar att "vi ska ju inte svälja fluoren" och visst, nej, men munhålan i sig tar ju upp giftet! Om inte hud kunde ta upp ämnen så vore ju nikotinplåster verkningslösa eller hur?

Och igen, om vi bara använde tandkräm, eller bara fluorsköljde ibland så kanske det skulle gå an, men det är ju sammantaget alla gifter som blir ett enda stort hemskt frågetecken.

Vi kan inte undgå att helt komma undan gifter och därför tycker jag det viktigt att ta bort det, där det går! Och jag tycker faktiskt att det går helt ok med fluor: ordentlig regelbunden tandborstning räcker mycket långt. Jag själv har inte haft ett hål på 10 (kanske faktiskt 20 år) och de senaste fem åren (minst) har jag använt fluorfri tandkräm.

För dig som inte har reflekterat över detta än, eller vill veta mer så har vi haft uppe detta tidigare på kostrådgivarna. Här har jag skrivit om hur man själv gör fluorfri tandkräm och där finns också länkar för vidare läsning.

Det finns så mycket mer skräp vi får i oss, förutom fluor. Vill du fördjupa dig i vad kemikalier gör i våra kroppar, se dokumentären Underkastelsen (finns på Youtube). Det är filmregissören Stefan Jarl som gjort denna tillsammans med bland andra Eva Röse. Del 1 här och del 2 här.

Ännu mer att läsa finns hos Kostdoktorn där han har skrivit om karies från ett historiskt kolhydratsperspektiv - läs här.

 teeth

_____________________________________________________________________________________

Nationalencyklopedin beskriver fluor som ett "...mycket giftigt grundämne, det mest reaktiva av alla."

 

 

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on ““Så var det bara fluorpensling och vi är klara…”

 1. Profilbild

  Fluor i kolsyrat vatten? Har jag aldrig tänkt på...suck, vad det är mycket man inte vill veta...
  Min tandläkare har blivit så nöjd med mina tänder "det ser så bra ut, det var länge sen det var några problem här" säger han alltid numera. Så var det inte förr, före-LCHF, före-fluorfritt-tandkräm minsann.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Kolla texten på Ramlösa-flaskorna, där står det faktiskt något om fluor, att barn inte ska dricka det regelbundet eller liknande. Jag TROR att andra märken har mindre fluor eftersom det inte finns någon varning men det kanske är samma lika?

 2. Profilbild

  Bra, Pia!
  Det är nu 8 år sen jag slutade med fluor i tandkrämen.
  Före - Hål i tänderna i mängd, tandläkaren höll på att ruinera mig, mycket dåligt med saliv, torra och sköra slemhinnor i munnen. Jag utreddes för att se om jag hade Sjögrens Syndrom eftersom jag var så torr i munnen.
  Efter - Inga hål alls, starkt och friskt tandkött, rejäl salivproduktion. Min tandsköterska är så glad varje gång hon ser mig, hon tycker det är ett mirakel.
  För mig är det självklart att det är en kombination av inget fluor, inget socker och inget mjöl, bara naturlig mat och rejält med fett istället 😉

 3. Profilbild

  Christina

  Undrar om jag kan få ett råd hur jag kan göra. Jag har i omgångar försökt sluta med fluor. Vill absolut inte ha det hemska nervgiftet. Men varje gång slutar det med att jag får sådana ilningar i tandhalsarna att jag inte ens kan nudda med tandborsten utan att det gör ont. Någon som vet vad det beror på? Något jag kan tillsätta för att slippa detta obehag?

 4. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Jag var tidigare tvungen att köpa tandkräm för ilningar i tänderna men sedan jag lade om kosten har jag kunna köra på den fluorfria. Vet tyvärr inte varför ilningar sker och om min förbättring det har med kosten att göra eller annan omständighet som hände samtidigt. Ilningar är inte skönt...

   1. Profilbild

    Inläggsförfattare

    Tyvärr vet jag inte! Haft fluorfri tandkräm från och till kanske 10 år. Fuck avbryta flera ggr och gå till "ilnings-tandkräm. Med lchf upptäckte jag att jag sedan kunde ha kvar fluorfria så jag gissar att kosten gjort sitt. Nu gissar jag men Kanske hade jag inföammationer i tandhalsarna och kosten minskade dem.

    Någon annan som faktiskt VET?

 5. Profilbild

  Christina

  Jag kör ju LCHF också sedan flera år tillbaka. Funderar på om det beror på vilken fluorfri tandcreme man använder. Jag använder, eller har försökt använda eco cosmetics toothpaste. Vet ju många som tycker den är suverän. Jag klarade 1/2 tuben sedan kom ilningarna. Dom slutade när jag tog reguljär tandcreme igen. Trist! Vilken använder du nu Pia?

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag har använt alla möjliga. Just nu Forevers (Aloe Vera). Gillar också Kingfishers. Urtekram har jag provat men gillar inte smaken riktigt. Så jag kan inte säga att någon funkar bättre, det har helt enkelt inte varit några ilningar längre.

   Googlade och hittade på 1177 att det bland annat att det är vanligast bland yngre och i medelåldern - jag kanske gått över medelåldern!! 🙂 Mer här: : http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ilningar-i-tanderna/

Kommentera