En påse majsstärkelse till lunch kanske?

pratbubbla2"Problemet är att vi inte äter mat längre, vi äter mat-liknande produkter" Den engelska meningen susade förbi i mitt Facebook-flöde häromdan. Oj, så huvudet på spiken!  Precis så är det ju!

Så här kommer ett helt godtyckligt exempel - sparrissoppa!

Det finns en påse pulver att köpa i affären där innehållet sägs vara "Klassisk sparrissoppa" (Redan vid ordet klassisk drar jag öronen åt mig och undrar om marknadsavdelningen på det företaget tänkt sig att just det ordet ska göra den mer "äkta"?) Den påsen innehåller: Majsstärkelse, vetemjöl, glukossirap, vegetabiliskt fett, sparris (10%), (innehåller laktos), salt, gräddpulver, laktos, jästextrakt, mjölkprotein, lökpulver, sparrisarom (innehåller mjölkprotein och laktos), emulgeringsmedel (E451 och sojalecitin), maltodextrin, färgämnen (betakaroten, E101), svartpepparextrakt.

Sen googlar jag återigen helt godtyckligt och hittar ett recept på Per Morbergs sparrissoppa. Den innehåller sparris, schalottenlökar, vispgrädde, kycklingbuljong och vitt vin.

En gigantisk skillnad kan jag tycka. Ja, just det, det är ju detta som är skillnaden mellan mat-liknande produkter och mat!

Eftersom produktinnehållet helt katastrofalt skiljer sig åt, så gör ju även innehållet av energiämnen det. Pulvret Klassisk sparrissoppa innehåller per 100 g: 6,5 g protein, 62 g kolhydrater och 16 g fett. Ren sparris innehåller per 100 g: 3 g protein, 2 g kolhydrater och 0,2 g fett. Vispgrädden innehåller per 100 g: 2,1 g protein, 3 g kolhydrater och 40 g fett.

Utan att vara matematiker ser vi snabbt att Morbergs sparrissoppa som består av mat inte ger oss så många kolhydrater och ganska mycket fett (beroende på vilken sorts vätska som används). Här borde vi bli mätta utan att blodsockret rusar iväg. Dessutom finns vitaminer och mineraler i sparrisen. Pulver-gojset som till största delen består av majsstärkelse, vetemjöl och glukossirap smäller däremot till med 62 % kolhydrater. Insulinet i topp, blodsockerkurvan rusar, fettinlagringen går igång och hungern är strax tillbaka. Men en liten sockerkick i hjärnan, det får man ju.

Jag önskar så att fler människor börjar äta riktig MAT. Inte söta substitut med samma namn. Det är inte bara att stoppa in urskiljningslöst så länge livsmedelsindustrin får härja fritt. Jag anser att vi måste göra ett aktivt val av det vi stoppar i munnen, dvs mat och inte mat-liknande produkter.

Och hur kan egentligen en påse majsstärkelse få lov att kallas Klassisk sparrissoppa??

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “En påse majsstärkelse till lunch kanske?

 1. Profilbild

  Erik 2

  Man blir lätt chockad om man använder matkalkyl.se och ber om listan på mest näringstäta livsmedel. http://matkalkyl.se/naringstata-livsmedel.php

  Bland de 15 med högst poäng hittar vi:
  1 Måltidsersättning chokladsmak pulver Nutrilett Intensiv
  3 Vällingpulver majs berik
  5 Vetediet berik
  6 Vällingpulver osockrat fullkorn 38% berik
  7 Vällingpulver osockrat fullkorn 48% berik
  11 Vällingpulver fullkorn berik 15
  14 Dippmix pulver olika smaker

 2. Profilbild

  Viktor Torstensson

  Håller helt med problemformuleringen "Problemet är att vi inte äter mat längre, vi äter mat-liknande produkter" och visst är det skrämmande att se skillnaden i ingredienser. En fråga bara, när jämförelsen mellan en pulversoppa och "riktig" soppa är då näringsvärdena för soppan eller pulvret? Det är väl naturligt att energiinnehållet är extremt om vattnet kokas bort, det gör det väl på Morbergs soppa också?

Kommentera