Nej, jag äter inte smör med sked

bild-19..jag äter det med gaffel...

Många tycker det verkar jobbigt att lägga om sin kost till LCHF för att man måste vräka i sig allt det där läbbiga fettet. Skeda i sig smör. Äta fettranden på fläskkotletten. Hälla en halv paket vispgrädde på frukosten. Nej, hualigen.

Därför väljer de flesta av oss kostrådgivare att kalla LCHF för "lågkolhydratkost med naturliga fetter". High Fat är egentligen inget som är mätbart och hur det ser ut och vad det betyder kan bra finnas i den egna fantasin. I praktiken betyder våra råd att du ska akta dig för det "onaturliga", det kemiskt processade fettet som får en sammansättning som inte passar vår kropp och som kan orsaka inflammation. Det gäller margarinet och de härdade fetterna som finns i kakor, bröd, choklad och mycket annat. Om det står vegetabiliskt fett, härdat fett eller delvis härdat fett på en innehållsförteckning så är det dags att dra öronen åt sig. Sen kvittar det om tillverkarna ritar små hjärtan på förpackningen för att påskina att det är en bra produkt för hälsan!

Nej, stek i naturligt kokosfett eller smör, häll olivolja på salladen, gör majonnäs och feta röror på rapsolja och ät fet fisk, avocado och nötter så blir det bra med fettintaget.

Varför jag åt smör med gaffel? Jo, det tog sådan faslig tid innan vi fick in maten på den där restaurangen i Köpenhamn. I den obligatoriska brödkorgen låg ett paket ekologiskt smör som lockade mig att stilla hungern lite. Gott var det också!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Nej, jag äter inte smör med sked

 1. Profilbild

  Ethel Loberg

  Själv har jag aldrig reagerat på just sådant tyckande som Du beskriver i början av inlägget, det framgår ju med all tydlighet att de gör sig dumma, eller är det på riktigt.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Ethel, jodå har man som jag ätit lågkolhydratkost i 5 år så har man hört precis allt och lite till. Speciellt de första två åren. Sen har ju den här typen av kost vunnit mark och blivit mer känd och accepterad. Men så sent som för ett par veckor sen hamnade jag i den här situationen igen och kände att det var lite grann på sin plats att påminna om att vi behöver naturligt fett i sunda mängder.

 2. Profilbild

  Ethel Loberg

  Jamenvisst så är det, vi som nu bestämt oss för att leva LCHF välts inte omkull så lätt, jag tror de flesta av oss är både trygga och lugna med vårt val att äta. Knappt att vi längre känner behov av att kommentera på LCHF-bloggar längre.

  Däremot läsa och följa den, numer avtagande debatten är oerhört underhållande och roligt. I sex års tid har jag oavbrutet varje dag följt mina fasta bloggar, det är fortfarande en fascinerande läsning.

Kommentera