Ett annorlunda recept

No 17 tårtaDet är receptet är inte som andra recept på den här sidan. Det innehåller en väldig massa olika ingredienser och tar hela 24 timmar att göra, men faktum är att du rör ihop den här kakan mer eller mindre medvetet varje dag. Frågan är hur gott din kaka smakar? Om du har bra proportion mellan ingredienserna och fått med dem alla så torde den smaka alldeles förträffligt. Har du däremot glömt bort några eller fått felaktiga proportioner, ja då kanske din kaka blir både torr, vidbränd, hård eller allmänt svårsmält. Exakt hur din kaka ser ut vet inte jag, det finns många varianter på receptet, men här kommer i alla fall mitt recept!

Livets Hälsokaka á la Therese

Ingredienser
 • Rätt mat och dryck
 • Meningsfull sysselsättning
 • Pengar
 • Rörelse
 • Naturkontakt
 • Sol och dagsljus
 • Familj och goda vänner
 • Egentid för reflektion
 • Tro och tillit
 • God sömn
 • Valfri krydda
Gör så här

Ta rätt mängd mat och dryck för just din kropp (eftersom du läser på den här sidan behöver jag inte förklara vad jag menar – du vet!). Tillför sedan en sysselsättning som du upplever som meningsfull och som skänker dig glädje. Den här ingrediensen är oerhört viktig eftersom den upptar så stor del av kakan. Se till att den här ingrediensen är färsk och smakar bra, annars blir kakan lätt sunkig. Din preferens här kan dessutom komma att ändras med åren – var inte rädd för att experimentera lite, fastna inte i den gamla trygga ingrediensen av ren slentrian, trygghet eller bekvämlighet. Lite nya smaker friskar upp!

Rör sedan i pengar. Det är också en viktig ingrediens, men se till att den inte får FÖR stor betydelse, den tar lätt överhanden om man fäster för stor vikt vid den. Stora kakor är inte alltid de godaste. Om pengaingrediensen håller på att ta över kan det vara en god idé att provbaka en mindre kaka helt enkelt. Satsa på kvalitet framför kvanitet.

Med rätt mat och dryck och en meningsfull sysselsättning som dessutom skänker lagom med pengar är det så dags att tillsätta lite rörelse. Enklast möjliga och för att undvika konkurrens med föregående ingrediens så föredrar jag personligen att helt enkelt gå, långt och länge. Smaken är givetvis olika så du får uppfinna din egen variant här. Fördelen med att vistas ute är man då helt naturligt också får med nästa två ingredienser – sol/dagsljus och naturkontakt. Detta är mycket viktiga ingredienser som många missar i baket. Men utan dem blir kakan obalanserad i smaken, lite för sur skulle man kunna säga.

Nu är du faktiskt mer än halvvägs igenom kakabaket men långt ifrån färdig. Många är här trötta i armen efter allt rörande och vispande men ser du inte till att få med övriga ingredienser så kan jag garantera dig att du snart kommer tröttna på att baka kaka helt och hållet.

Det är dags för familjen och de goda vännerna. Den här ingrediensen kan man inte få för mycket av – häll i så mycket du vill. Det är dem som gör kakan värd att äta, det är dem som motiverar dig att baka en ny kaka när denna är bakad, klar och uppäten.  Så häll i, rör om och krama riktigt ordentligt.

Efter detta är det dags för några mindre kryddor och smaksättningar, men förleds nu inte att tro att de är oviktiga. De upptar kanske inte så mycket plats i kakan men utan dem blir kakan smaklös och…andefattig. Det jag pratar om nu är egentid för reflektion samt tro och tillit. Jo jag vet, det låter lite abstrakt, men låt mig förklara. Du behöver egentid för att kunna betrakta din kaka. Smakade den bra idag, hade du glömt något, tagit för mycket av något? Om du inte får med denna reflektion riskerar du att fortsätta baka en smaklös kaka eller bli tvärtrött på den variant du bakat i alltför många år. Om du skulle upptäcka att dagens kaka smakade sisådär bra så behöver du ingredienserna tro och tillit. Tron på dig själv och tilliten till din förmåga att baka en godare kaka imorgon. Alla har nämligen den förmågan och du kan inte heller köpa någon annans kaka. Du kan ju försöka, men jag kan lova dig att ingen frivilligt ger bort sin utan det slutar med att du hjälper till att baka någon annans kaka istället för din egen – inte bra.

Då kommer vi så till den sista ingrediensen. Sömnen. Om du rört ihop resten av ingredienserna, vägt av, blandat väl och smakat lite på smeten är det bara att skicka in alltihop i ugnen. Denna del är inte heller att förakta, du kan inte kompromissa för mycket med den tid som kakan måste vara i ugnen. Står den inne för kort tid blir den kletig och sjunker ihop, står den inne för länge blir den för hård och torr. Skulle du inse lite för sent att du tagit fel proportioner på alltihop så att till exempel sysselsättningen tagit plats på bekostnad av sömnen så är det ingen fara på torpet. Gör bara om imorgon och försök vara lite mer noggrann med proportionen i nästa kaka.

Det är nämligen det som är det fina i den här smeten – du får chansen att baka en ny fantastisk kaka VARJE DAG! Eller rättare sagt, du bakar hur du än gör, du kan inte undgå det. Så se till att fila på ditt recept, tillsätt vilka smaksättningar du vill och fortsätt tills du hittar den kaka som just du tycker bäst om. Det är ju ändå du som ska äta den.

Lycka till!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera