Du äger

ModSemestern är slut och vi lägger en fantastisk sommar bakom oss. Vardagen rullar in med full kraft. Hur känns det, känns det bra och inspirerande eller trist och vemodigt? För mig som älskar sol och värme känns kylan, regnet och de kortare dagarna inte som en ”hit” direkt, men eftersom inget av detta går att påverka så är det lika bra att acceptera. Och förutom detta med vädret så har jag en vardag som jag tycker om, som jag själv förfogar över och som jag kan påverka hur mycket som helst. Har du också det? Trivs du i den vardag som nu rullar in och för med sig ditt liv, är vardagen full av regnbågens alla färger eller känns den mest som oändliga nyanser av grått?

I mitt arbete möter jag massor av människor, alla olika och med olika bekymmer och behov. De har problem med magen, vikten, hormonerna och orken. Vissa har ont men de flesta känner sig allmänt energifattiga och håglösa. ”Vad kan jag göra Therese, kan du hjälpa mig? Jag har ju nyss haft semester men känner mig tröttare än någonsin. Säg bara vad jag ska köpa för tillskott så gör jag det, jag MÅSTE få tillbaka orken och lusten, både för min egen skull och för familjens!”

Så låter det nästan alltid vid första kontakten, desperationen tränger igenom de frampressade orden. Så vi pratar magbesvär, vi konstaterar hormonella obalanser, vi diskuterar sömnvanor, mat och olika tillskott som kan understödja läkningen. Allt är hoppfullt och visar en väg framåt. Tills vi kommer till kärnan, orsaken, roten.

”Hur har du det, egentligen? Är du glad? Ser du fram mot en ny morgon när du går och lägger dig på kvällen? Vill du gå till ditt jobb? Vill du komma hem till din partner? Träffar du dina vänner? Gör du roliga saker?”

Här blir det ofta en paus i samtalet. Eftertanke. ”Men jag har ingen ork för det roliga! Jobbet suger musten ur mig, jag är helt däckad när jag kommer hem. Situationen på jobbet är helt orimlig, men jag kan ju inte bara sluta gå dit, vi måste ju ha mat på bordet. Sexlusten är död och de extra kilona gör ju inte saken bättre. Och med småbarn och allt… Jag försöker ju orka och hinna med träningen men det hjälper inte! Och så har jag min gamla pappa att tänka på också, han är sjuk så… Och barnen tar ju all ledig tid. Och även om jag vill så… Nej, jag är inte glad längre, jag känner mig mest bara stressad, slits mellan en massa måsten och känner mig allmänt otillräcklig. Hur ska jag göra för att orka? Jag måste ju orka!”

Det blir som ett mantra. Ett cirkelresonemang utan slut. En hopplös tankekedja som slutar med uppgivenhet och en känsla av att sitta fast.

Känner du igen dig i det här på något sätt? Om inte kan du sluta läsa nu. Men OM du känner igen dig minsta lilla, OM du känner dig som ett offer för omständigheterna, som om någon annan format det liv du nu sitter fast i, eller du kanske format det själv men sitter likförbaskat fast – då vill jag ge dig en ny tankesträng. Spjärna inte emot den utan försök ta den till dig även om den känns orimlig, du behöver inte gilla den, men prova att acceptera den. En bit i taget.

 1. Jag äger mitt liv. Jag ensam skapar mitt liv. Jag ensam har ansvaret. Jag ensam kan påverka det. Ingen annan. INGEN annan.
 2. Jag har alla förmågor jag behöver för att förändra och leva det liv jag vill. ALLA förmågor.
 3. Det ENDA som hindrar mig är min rädsla – mitt behov av trygghet och kontroll. Men tänk efter, känner jag mig trygg här och nu? Har jag kontroll? Nej, livet låter sig inte kontrolleras. Ju mer jag försöker, desto otryggare blir jag.
 4. Så jag måste utmana rädslan, kliva ur komfortzonen, VARA MODIG – där finns livet. Steget behöver inte alls vara stort, men jag måste börja gå, sätta den ena foten framför den andra. I den takt som passar för mig. Ha tillit till mig själv och livet. Jag kommer inte alltid att veta vad som väntar runt hörnet men den osäkerheten rymmer också nyfikenheten. Den nyfikenhet som väcker livsgnistan och livsglädjen. Allt jag behöver är en gnutta mod. Nu.

Med värme

Therese

Print Friendly, PDF & Email

Postad i INOM OSS den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

4 thoughts on “Du äger

 1. Profilbild

  Lotta

  Det var jobbigt att läsa! Nästan så tårarna kommer.

  Känns nästan som det är mig du beskriver!

  Vet också att det gäller att bryta gamla tankemönster. Fixar detta för det mesta men med jämna mellanrum , ofta före och efter en ledighet, så kommer känslorna av otillräcklighet!

  Det känns också bra att dela detta inlägg eftersom det visar att jag inte är ensam 🙂

  1. Therese

   Therese

   Lotta, du är allt annat än ensam! Vi har alla samma ansvar, samma svårigheter och känslor av otillräcklighet och rädsla, men också samma möjligheter att skapa det liv vi vill. Att jag med mina ord nästan rör dig till tårar betyder att du är levande och känner. Det ÄR livet. Kram ❤

Kommentera