Tänk om…

Jag befann mig i ett sovrum i ett gammalt stenhus i södra Frankrike. Blicken fastnade på en stor,  fantastisk målning av två nakna kvinnor och plötsligt blev jag alldeles varm. Det där är ju jag, så där ser ju jag ut. Med rund mage och svällande lår. Det här var ju inte vilket sovrum som helst, utan här bodde och verkade konstnären Renoir för drygt 100 år sen. Jag måste bara återvända till just den målningen ytterligare ett par gånger innan vi lämnade muséet.  I butiken vid entrén köpte jag ett bokmärke av konstverket som minne. Tänk att den mannen avbildade kvinnor precis som vi är och inte som dagens fotoshoppande reklam-makare som slankar, blankar och förlänger. Eller var det kanske så att Renoir anpassade sina målningar efter den tidens ideal? Byggde på och gjorde kvinnokropparna frodiga och attraktiva? Det kan vi ju såklart inte veta.

renoir kopiaTänk om alla vi kritiska kvinnor kunde sluta bry oss om ideal och fejkade förebilder. Tänk om vi kunde se oss i spegeln varje morgon och vara nöjda med våra frodiga och sunda kroppar. Tänk om vi kunde ge oss själva tillåtelse att se ut precis som vi gör och lägga fokus på vår hälsa istället för vårt utseende. Tänk om vi kunde sluta önska oss pengar till fettsugning och bröstförstoring. Tänk om vi kunde sluta kommentera och tycka så mycket om hur alla andra ser ut. Tänk om vi bara kunde slappna av och äta den mat som är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Tänk om vi alla kunde vara vår egen förebild.

Mitt nya bokmärke fladdrar förbi mina ögon varje gång jag sträcker mig efter min bok. Det är fint att få känna sig som en Renoir-modell. Fast som mig själv.

Vill du läsa mer om Renoir-museet?

Vill du få hjälp att gilla din egen kropp så finns det en ny facebookgrupp!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Tänk om…

  1. Profilbild

    Klara Desser

    Mycket bra!
    Var ju i Wien nyss och där la jag också märke till dessa olika sorters kroppar i de antika målningarna. Så klart mycket p.g.a att vi pratat om detta på Facebook. Känns oerhört skönt att fokusera på det som är sunt och bortse från former och påtvingade ideal som egentligen är helt ointressanta. Jag vägde för 3-4 år sedan cirka 8 kilo mindre än vad jag gör nu. Då var jag nere i en vikt som jag länge sett som ett "mål". Efter ett år med mer fokus på att "hålla igen" och mer motion än vanligt. Tror ni jag var nöjd med min kropp då? NEJ. Därför inser jag nu att det är inte i antalet kilo det sitter, utan i huvudet. Och äter jag sunt och håller mig inom en viss nivå (för skulle jag lägga på mig 30 kilo så skulle det ju inte vara bra för knän och annat) så mår jag bra. Det kräver lite mentalt arbete men är ändå lättare än jag trodde. Nu ska jag fokusera på mer rolig rörelse (för jag är lite lat men mår bra av att röra mig) och god nyttig mat som ger mig hälsa. Jag är snygg och gillar mina kurvor! 🙂

Kommentera