Grillad gravlax LCHF

Grillad, gravad lax

Lättlagat i stugan

Gravad lax är något många som äter lågkolhydratkost undrar över. Jag har fått en hel del frågor om man inte kan grava fisken utan socker.

Sockret är ju med för att förlänga hållbarheten, en metod som användes förr när det inte fanns de kyl- och frysmöjligheter vi har idag.

Men nu i moderna tider behöver vi inte förvara fisken så länge, så därför går det fint att grava den utan socker. Det går förstås att använda bara salt, men då blir både smak och konsistens annorlunda, lite hårdare och fastare.

Till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo skapade jag ett recept på gravlax sötat med rivet äpple istället för socker, just för att få smaken av gravning.

På semestern i stugan i norra Dalarna häromveckan gjorde jag en variant av den som blev riktigt god att grilla. Köpte fryst chumlax, en viltfångad lax från Alaska.

Den är lite torrare i köttet än vanlig lax men med smakrika tillbehör som foliebakad fetaost och örtaioli blev det riktigt saftigt och gott.

Lax gravad med äpple och citron

Gravlax med äpple, dill och citron 2 port

  • En bit lax på ca 400 g
  • 1 rivet äpple
  • 2 msk salt
  • 2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också
  • Rivet skal och saft från en ekologisk citron

Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten. Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet.

Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över. Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.

Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel. Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.

Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till. Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme. Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.

Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven. Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.

Grillad lax

Fetaost på grillen

Foliebakad fetaost på grillen 2 port

  • 1 paket fetaost à 150 gr
  • Några skivor paprika
  • Ett litet knippe oregano
  • Lite kallpressad olivolja

Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25x25 cm. Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark. Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.

Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm. Servera till fisken med örtaioli och en sallad.

Aioli med citronmeliss och rucola

Fuluälven

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Grillad gravlax LCHF

Kommentera