Tips för mannens hormonella hälsa

ImpotensDet är inte bara vi kvinnor som hamnar i hormonell obalans när vi åldras, så även männen. En man 50 + som vaknar flera gånger på natten av att han behöver gå och kissa har sannnolikt ett prostataproblem. Besvären brukar tyvärr öka ju äldre mannen blir och strålen blir svagare och svagare. I prostata finns ett enzym - 5-alfa-reduktas - som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT stimimulerar tillväxt av prostataceller, prostatan blir större och många forskare tror att DHT är inblandat i prostatacancer. Högre nivåer av DHT i hårsäckarna är f.ö. den viktigaste orsaken till att männen lättare blir skalliga än kvinnor. Dvärgpalmsextrakt (sågpalmetto) och bioidentiskt progesteron kan hämma ovandlingen så att prostatans tillväxt hämmas.

Även mannen kan bli östrogendominant genom felaktig kost, xenoöstrogeners påverkan såsom miljögifter, hormonpåverkande tillsatsämnen, utfällningar från plaster, icke ekologiska rengöringsmedel och hudvårdsprodukter samt övervikt. Ju mer bukfett, ju större östrogenproduktion. Bukfeta män får ofta brösttillväxt, ett bevis på ökad östrogenproduktion. Vi känner till genom forskning kring bröstcancer att insulinresistens bidrar till östrogendominans och därmed en ökad risk för bröstcancer. Forskarna tror att samma sak sker med prostatan.

Prostatacancerrisken ökar med åldern, en cancerform som utvecklas långsamt. Cancerceller älskar socker i alla former, så att vara noga med att hålla blodsockret stabilt är en väldigt bra början för att undvika cancerutveckling.

Östrogendominans - hormonell obalans som skapar celltillväxt - är en viktig riskfaktor för prostatacancer. Mannens östrogennivåer ökar gradvis med åren medan progesteron och testosteron faller. Östrogendominansen är ett faktum. Är mannen dessutom överviktig blir obalansen än värre. Lägg sedan till hormonstörande gifter i vår omvärld så förstår du hur allvarlig denna utveckling är.

Testosteron är en av de viktigaste anabola steroiderna. Hjälper cellerna att skapa energi från kosten, bygger muskler , sänker blodtrycket, minskar risken för insulinresistens, reducerar kroppsfett och är viktigt för normal hjärnfuktion. Testosteron produceras till största delen i testiklarna och i mindre mängder i binjurarna. Från 40-års åldern faller testosteronnivåerna med c a 1% årligen. För mycket testosteron kan ge acne, huvudvärk, irritation och raserianfall. En kropp i hormonell balans är oerhört viktigt för långsiktig hälsa. Utöver en balanserad lågkolhydratkost är balanserade nivåer av progesteron och testosteron oerhört viktigt för att förebygga farlig celltillväxt i manskroppen.

Mät dina hormonnivåer i saliv så du får värdet på dina fria bioaktiva hormoner. Kan du hitta någon som tar hormonprover på kapillärblod (stick i fingret) - istället för venöst blod som sjuvården gör - kan det också ge tillförlitliga provsvar. I prover på venöst blod har man tagit bort de röda blodkropparna som hormonerna fäster på för att transporteras i blodet.

Jag viker många timmar av min vakna tid till att verka för en ökad kvinnohälsa i Sverige. Även männen behöver ökat stöd och hjälp med sina hormoner via vården. I ett TV inslag nyligen intervjuades en androlog, en läkare som är expert på mannens hormonella hälsa. Det finns tre i hela Sverige. Så här behövs utökad kunskap.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tips för mannens hormonella hälsa

 1. Profilbild

  Sonny

  Missa inte denna föreläsningen
  Docenten och läkaren Jan Hammarsten har länge forskat på området och hans upptäckter har viktiga konsekvenser: Kan mindre kolhydrater, som LCHF, ge bättre hälsa även när det gäller prostatan?

  I den här föreläsningen lär du dig mer om hur du kan få en friskare prostata (om du har en). Det handlar om kopplingen mellan prostatasjukdomar, andra delar av det metabola syndromet (den västerländska sjukan) och överskott på dåliga kolhydrater.
  http://m.youtube.com/watch?v=OJmOx2FqWLE

Kommentera