Lite vin till grillen? Eller kanske inte…

No 10 vinSå här i vårtider när grillen plockas fram och det aptitretande oset sprider sig över trädgårdshäckarna brukar man också kunna höra ett och annat popp av korkar och klirr från glas. Så jag tänkte att det kanske kunde vara på sin plats att skriva några rader om vin, kanske berätta något du egentligen inte vill veta…

Vet du till exempel om att ditt vin kanske tillverkas i Unilevers gamla fabrikslokaler i Simrishamn? Nu tror du kanske att jag driver med dig? Jag önskar att så var fallet, men icke. En del av systembolagets storsäljare tillverkas inte alls bland de grönklädda kullarna som du kanske hoppas och tror, utan i en fabriksmiljö mellan bensinmacken och återvinningscentralen i Simrishamn, efter vad jag kan förstå.

Hit kommer ”råvin” från när och fjärran för att smaksättas, lagras och förpackas i bag-in-box eller butelj. Och det är inte vilka tillsatser som helst vi pratar om – nej, det är just de tillsatser som ger vinet just den smaken som just våra svenska smaklökar sägs vilja ha. Det är alltså inte nog med att vinerna, som resultat av bekämpningsmedel och konstgödning, innehåller pesticider med cancerogena, mutagena, hormon- och reproduktionsstörande effekter. Vi tillsätter dessutom en hel del skräddarsydda kemikalier också för att våra smaklökar ska bli glada.

För alla sötglada svenskars skull kan vi tillsätta lite extra MCR, druvmust, som alltså är ett sötningsmedel som också kan höja alkoholhalten, tjohoo… Sockerkulör så färgen blir vacker i våra starkviner. Eller vad sägs om lite gelatin, kasein eller äggvita så vinet blir så där mjukt och följsamt? Och så klämmer vi till med lite gummi arabicum också för säkerhets skull så smaken blir ännu rundare. Syrligheten kan vi ordna med äppelsyra, om vi inte istället dämpar den med kalciumkarbonat. Strävheten fixar vi med tanninpulver. Och kaliumbisulfit förstår du, det är kanonbra för att förhindra bakterietillväxt och oxidering. Mer än 60 olika kemikalier är tillåtna vid vinframställning.

Smakar vinet bra? Ja, det påstås att det här görs för att vi svenskar ska få precis det vin vi föredrar, våra smaklökars preferens. I länderna där råvinet produceras hittar du inte dessa viner.

Det mest irriterande av alltihop är att du inte kan veta om vinet i ditt glas tillverkats på detta sätt. Tillsatserna måste nämligen inte deklareras på förpackningen. Det enda som behöver anges är tillsatta sulfiter, eftersom dessa kan orsaka allergiska reaktioner…  I övrigt behöver man alltså inte skriva ut ingredienserna på drycker som innehåller över 1,2 volymprocent alkohol.

Så, hur ska man då orientera sig i denna djungel? Här kommer några tips:

 • Köp naturvin eller naturliga viner som de också kallas. Naturvinerna ska vara helt fria från tillsatser. Dessa viner finns oftast endast i beställningssoritmentet eftersom produktionen fortfarande är så liten. Före 50-talet var i princip alla viner naturviner…
 • Observera också att EKO-viner inte är samma sak som naturviner. De är bättre än vanliga viner så tillvida att druvorna ska vara odlade utan konstgödning och pesticider, men i själva vinifieringen tillåts en del tveksamma tillsatser.
 • Viner med hög andel av pesticider finns ofta bland viner som odlats i varmt, fuktigt klimat – tänk ursprung.
 • Vita viner har högre sulfithalt än röda. Och i boxvin används dessutom högre sulfithalter eftersom förpackningen är genomsläpplig.
 • Olika länder har olika regler för sin vintillverkning. Sydafrikanska viner får till exempel endast exporteras i ”färdigt skick” – de kan tappas om i Sverige men inget får tillsättas. Andra länder har friare regelverk som alltså möjliggör en helt annan efterberbetning. Läs på!
 • För övrigt gäller troligen den gamla vanliga, hederliga devisen – du får vad du betalar för.
Print Friendly, PDF & Email

22 thoughts on “Lite vin till grillen? Eller kanske inte…

 1. Profilbild

  malin

  Du får det att låta som om de är majoriteten av vinerna på systemet men du kanske borde vara mer saklig och faktiskt förklara att de rör sig om ett tiotal och från en och samma importör/leverantör i Skåne. Skriver man ett sånt här inlägg bör man klargöra omfattningen och vilka de kanske avser eftersom de är känt. Majoriteten av vinerna är tillverkade utomlands och innehåller inte alla dessa tillsatser. Men många som kan vin vet att äggvita tillsätts. En källhänvisning till den här texten saknar jag, så jag kan läsa vad du fått informationen från.

  1. Therese

   Malin, många som kan vin vet säkert att äggvita tillsätts, men jag tror inte att gemene man vet det. Och nu var kanske inte just äggvitan den värsta av tillsatserna... Jag har inte kunskap om exakt vilka viner detta rör sig om, bara att det är ett antal av de så kallade "storsäljarna". Om du har information om vilka viner det är så får du mer än gärna dela med dig av det. Jag är säker på att våra läsare skulle uppskatta det! 🙂

 2. Profilbild

  Det är ju såklart att vintillverkarna inte på något sätt är hederligare än andra livsmedelstillverkare. Tyvärr. Svenskarnas enorma intresse för bag-vinerna ger ju också bra "fusk"-tillfällen eftersom så många hela tiden ska köpa billigt, billigt...

  Det är bra att det blir debatt om detta så har vi kanske snart den innehållsförteckning vi vill ha. Då kan vi välja utifrån den. Kunskap är makt och konsument har också makt.

  Skål. 😉

 3. Therese

  Ett förtydligande: Självklart gäller inte tillsatserna ALLA viner på Systembolaget, långt därifrån. Jag har inte kunskap om exakt vilka viner det är - om någon som läser detta har det så bidra gärna med information. Viner som tillverkas, tappas och lagras på plats i ursprungslandet genomgår naturligtvis ingen "försvenskning" i Sverige. Men konstgödning och besprutning sätter sina spår i alla viner som inte är EKO- eller naturviner, därom råder inget tvivel. Att det dessutom tillsätts en del andra ämnen i vinifieringen är också välkänt.
  Det jag vänder mig mest emot är att vinerna inte behöver ingrediensdeklareras, vilket gör det svårt för konsumenten att veta vad man egentligen köper.

  1. Profilbild

   Tyvärr måste jag bidra med lite mer smolk i vinbägaren:
   Sverige är inget undantag när det gäller tillsättning av tillsatser före buteljering. Det är samma regler gällande tillsatser i viner inom hela EU, alla EU länder får tillsätta kemikalietillsatser i begränsad mängd utan att innehållsdeklarera detta. Så tyvärr är det inte bara vid tappning i Skåne som detta sker, det sker inom hela EU. Hur reglerna är utanför EU vet jag däremot inte.

   Men lite glädjande nyheter finns också: Livsmedelsverket har uttalat en önskan om tydligare märkning och mer lättöverskådlig information om vad vinerna innehåller. En översyn av regelverket för att få en tydligare innehållsförteckning av alkoholhaltiga drycker är också på gång inom EU. Hoppas den kommer snart! 🙂

 4. Profilbild

  Annika

  För en gångs skull blev jag illa till mods av att läsa din text Terese! Du brukar vara ljuset i blogg världen men denna gång finnar jag flera invändningar.
  Först fakta: Om äggvita eller mjölkprotein används vid vintillverkning är det för att klara vinet, dvs få bort grums. Det finns lagar (EU lagar) på att om så görs skall resterna av albumin eller kasein deklareras på flaskan precis som sulfit då de klassas som allergener. Så vitt jag vet förekommer klarning med dessa ämnen inte annat än som traditionella metoder för klarning av exklusiva viner från Frankrike. Att en metod finns betyder inte att den används överallt alltid!
  För det andra och viktigaste! Jag är själv helnykterist, har aldrig gillat vin. Mitt intag av vin genom livet kan totalt beskrivas som högst två glas utspritt på 40 vuxenår. Tack och lov! För jag har på senare år kommit till insikt om mitt sockerberoende och därmed det faktum att jag är en beroendepersonlighet. Hade jag fått smak för vin hade jag definitivt blivit alkoholist. Sedan insikten om mitt sockerberoende slog rot har jag läst allt jag kommit över om kost och mat. Jag äter ganska strikt LCHF och mår mycket gott på det. Sockerberoendet hanterar jag genom tolvstegsprogrammet och det går bra. I många texter och i stort sett i alla bloggar pratas det om vin som "tillåtet" för det innehåller inte kolhydrater... suck, dubbelsuck och trippelsuck! Vad spelar det för roll när det samtidigt framkommer att väldigt många ramlat in i ett sockerberoende och allvarligt riskerar att gå över till alkoholberoende istället? När man behöver jobba med sin beroendehjärna och undvika ALLT som kan ge belöningscentrat i hjärnan den kick den vill ha? Problemet är inte socker eller inte, problemet är en hjärnskada som skapar beroende. Inget kunde vara lättare för en sockerberoende under tillfrisknande än att snöa in på ett glas vin då och då, eller dagligen och stundligen..
  Att prata om vinframställning som problem i detta sammanhang anser jag vara LCHF/kostrådgivningens I-landsproblem. Vi kan vi utan vidare leva gott utan vin men mat måste vi ha, maten behöver vi hjälp och stöd för. Bästa rådet gällande drycker är att avstå från allt som innehåller alkohol! Det där med att "unna" sig ett glas vin då och då är tidernas spratt från hjärnans belöningssystem. Det är som att lägga ut en matta med VÄLKOMMEN på till alkoholberoendet.

  1. Therese

   Annika, tack för att du förtydligar det här med äggvitan mm. Självklart används inte detta i alla viner, kanske bara i ett fåtal, och vi får hoppas att tillsatser försvinner ur och/eller deklareras på flaskan på den färdiga produkten. Jag kan bara inte förstå var det är en generell skillnad på att behöva ange tillsatser i vin jämfört med andra livsmedel. Men som Ingela skriver i en annan kommentar, så kommer förhoppningsvis reglerna för detta att ses över. Även om det kanske kan betraktas som ett I-landsproblem...

   Det du skriver om alkoholen i sig kan jag bara instämma i till hundra procent. Alkohol är ett gissel för många, missbruket är vanligare än vi vill kännas vid och effekterna av det för individen, familjerna och samhället är omfattande. Om detta skulle jag kunna skriva kilometerlånga artiklar. Men nu var det inte det mitt inlägg handlade om idag. Det får bli en annan gång, på annan plats. 🙂

 5. Profilbild

  Den här hemsidan har jag fastnat för vad gäller naturviner. Har nyligen beställt deras "Provapå låda" Skall bli spännande 🙂
  http://expertproducts.se/contact.aspx
  Vi har i ärlighetens namn köpt en del boxviner mycket för att det är smidigt att ha hemma. Det är definitivt slut med det sen en tid tillbaka!!! Bara ekologiska viner, även om jag vet att det inte är någon garanti alls. Vi försöker även hitta viner från mindre importörer. Känns betydligt bättre.
  Vi kanske skulle åka på en bussresa tillsammans framöver och besöka små vingårdar och bunkra riktiga viner?! 🙂

 6. Profilbild

  Fia

  Hej Thérese!

  Tack för intressant artikel! Jag köper numera bara EKO/KRAV-viner, för att åtminstone undvika pesticiderna. Det är roligt att se att det kommer fler och fler EKO-viner in i systemhyllorna :-)! Naturvin kände jag inte till. Det måste jag prova!

  Vet du om detta gäller endast rödviner? Eller kan alla viner, oavsett vitt, rött, rosé, bubbel etc, blandas om och "hällas om" här? I mitt huvud borde väl i all sin dar Champagne och mousserande viner vara omöjliga att fiffla med på det här sättet?! Men de korkas ju om vid vissa tidpunkter i mognaden och lagringen, så det kanske går att "hälla om" bubblet också :-O?

  Hälsningar
  Fia

 7. Profilbild

  jens

  I sak har du rätt att en hel del av de billigaste vinerna samt så gott som alla boxar bör undvikas om du vill ha något i glaset som är gjort av en vinbonde och inte en fabrik!
  Några felaktigheter har dock gått följa med artikeln! I länder där råvinet görs finns det gott om tillsatser och dåligt vin, det är bara att gå in på ett franskt köpcenter och köpa en 5l plastdunk med vin för under 10 euro! Precis som tidigare nänts så är ju en del av det du kallar tillsatser helt naturliga ingredienser!
  Utan sulfiter oxiderar vin väldigt snabbt och blir då förstört! Även sk naturviner innehåller ofta lite sulfiter för att inte oxidera under transport! Vin helt utan sulfiter skulle med få undantag överleva transport till Sverige utan att bli förstörda! Här går det att läsa vad en av utbildarna till svenskavinkypare skriver i ämnet!
  http://ohmansmatovin.com/2011/02/10/okunskapen-sprids-av-mats-eric-nilsson/

 8. Profilbild

  Robert Uitto

  Men nu blir jag förvåand, men det blir jag alltid över texter som inte har något som helst att ta på. Gillar inte påstående som inte visar fakta. Vilka viner är det som du talar om och varför är det fel att använda vissa ämene som är ofarliga i vinprocessen för att klarna osv... Det mesta av dina omnämnda ämnen är ju helt naturliga och finns i många livsmedel... Ge oss tydliga exempel som vi kan kontrollera - inte bara påståenden...

Kommentera