LCHF müsli och nötfrukost

Näringsberäknade frukostar

De som följt mitt bloggande och läst mina kokböcker genom åren vet att jag mycket sällan har med några näringsberäkningar eller rekommendationer hur mycket eller lite man ska äta av kolhydrater, fett och proteiner.

Det är så otroligt olika från person till person hur mycket man mår bäst av, så jag delar bara med mig av den typ av mat som får just mig att må gott. Sen får läsaren själv avgöra om hon/han vill lägga till mer fett, dra ifrån några kolhydrater eller äta en större eller mindre mängd proteiner.

Idag gör jag ett undantag för att visa att även nötter, müsli och yoghurt kan höra hemma i en strikt LCHF-kost.

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i precis 3 år. Det har skrivits en hel del om den på Facebook och var även med i en artikel i LCHF-tidningen Mat&Hälsa.

Det var på en hälsoresa med Anna Hallén till Gran Canaria som det hela började.
Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Hade svårt att se hur jag skulle få in en sån mängd varje dag, eftersom jag sällan äter nåt mellanmål. Så då blev det en frukost av det istället, med smör till, något jag fortfarande inte tröttnat på.

Jag äter mellan 20-30 gram smör till nötterna, här får du näringsberäkning från Min mat. på 20 gram smör. En frukost med en kolhydrathalt på 6%. Tar du 30 gram till så blir  kolhydrathalten i frukosten 5%. Äter nötterna till morgonkaffet, ur en skål med en tesked. Tar lite smör och lite nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig 5-6 timmar för mig. Här nedan en bild på mig och nötfrukosten hemma i köket som togs av fotograf Gunno Rask inför artikeln i Mat&Hälsa. Här på Recept.se har tidningen delat med sig av receptet, det är för 15 portioner har de skrivit och med tillägg av pumpakärnor.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten om jag vet att det dröjer länge till lunch eller om jag är ute och reser. Det är perfekt mat att ta med i en burk i väskan.

Bigitta Höglund med nötfrukost Foto Gunno Rask

Nötfrukost 1 port

 • 10 g paranötter
 • 10 g sötmandel torkad
 • 10 g hasselnötter
 • 10 g valnötter
 • 10 g cashewnötter
 • 20 g smör 80% fett

Energi kcal: 462,50 Energi kJ: 1935,00
Proteiner: 7,81 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,59 Vatten: 5,44
Alkohol: 0,00

Näringsberäkning Birgitta Höglunds nötfrukost

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i nötterna.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

 Birgitta Höglunds nötfrukost Foto Gunno Rask

 

 

 

 

 

 

 

LCHF-müsli

Müslireceptet fick jag från Ann Elving, en av mina bloggläsare. Det blir väldigt gott, en lättsam frukost eller mellanmål nu när vi går mot varmare tider.

Som extrabonus har Ann räknat ut näringsvärdet för dig som vill hålla koll på siffrorna. Müslin på bilderna är lite annorlunda än i receptet, jag gjorde den på det jag hade hemma.

För att få lite mer protein och fett i min variant, så blandade jag lika delar turkisk yoghurt och ekologisk keso med några skedar grädde. Mättande och riktigt gott.

Först ut är müslin, så här beskriver Ann hur hon gör:

Lowcarb Müsli à la Ann ca 20 port

”Anns supergoda lågkolhydratmüsli” – med superhögt näringsvärde •
Ca 20 portioner; 1 portion = ca 0,5 dl (30 g) Ingredienser (använd gärna ekologiskt så långt det går):

 • 2,5 dl (100 g) mandelmjöl (LCHF-butiken eller mal själv av hel sötmandel)
 • 2 dl (100 g) kokosmjöl (LCHF-butiken har supergott rättvisemärkt)
 • 2 msk (30 g) kokosfett (t ex Cocosa/BioFood, undvik ”silverpaketet”)
 • 2 msk (30 g) smör
 • 1 dl (60 g) solrosfrön
 • 0,5 dl (30 g) hasselnötter/rostat hasselnötsmjöl (LCHF-butiken eller mal själv)
 • 1 dl (60 g) pumpafrön
 • 1 dl (60 g) pecannötter
 • 1 dl (50 g) valnötter
 • 1 dl (40 g) kokosflingor
 • 2 msk (15 g) gojibär, torkade/Havtornsbär torkade (eller strö på färska bär när du ska äta om du har)
 • Eventuellt 1 dl (70 g) linfrön

Smaksättning:

 • 1,5 msk (5 g) kanel eller vaniljpulver (välj gärna ”äkta vara”, ej vaniljsocker)

Hacka hassel-, pecan- och valnötterna. Rosta hassel- och solrosfröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.

Smält smör och kokosfett i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl/ev hasselnötsmjöl och låt det  suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.

Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen. Smaksätt med kanel, ev vaniljpulver eller annat du gillar.

Avnjutes t ex med den milda turkiska meze-yoghurten. Garant (finns bl a på Willy’s) har också en turkisk yoghurt med lika lågt kolhydratinnehåll. (Lite grädde/créme fraiche kan blandas i om man vill ha den mer mättande och ännu mildare.) Saknas någon ingrediens blir det säkert lika gott utan!

Tipset att steka müslin i smör/kokosfett kommer från Birgitta Höglund, tack!
Om du bakar LCHF frökex kan du bryta i bitar och tillsätta müslin som då blir lite extra knaprig!
Näringsvärde:
30 g müsli: ca 150 kcal, 2 g kolhydrater, 13 g fett och 4 g protein. Skaldemans ratio: 2
1 dl (100 g) turkisk meze: 120 kcal, 3,5 g kolhydrater, 10 g fett och 3 g protein. Skaldemans ratio:1,5
30 g müsli +1 dl (100 g) turkisk meze: 270 kcal, 5,5 g kolhydrater, 23 g fett och 7 g protein. Samt mängder med vitaminer och mineraler! Skaldemans ratio:1,8

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “LCHF müsli och nötfrukost

 1. Profilbild

  Jessie

  Stort Tack för receptet på myslin. Jag har för en tid sedan gått över till glutenfri kost och saknar min yoggi med musli. Ska omedelbart testa detta recept 🙂 Kan tänka mig att det är som en variant av START (totalt onyttigt men som jag älskade som barn :).

Kommentera