Kilon upp och kilon ned…

Ibland är det mycket fokus på kilon när man pratar kost och bantning. Hur mycket man gått ner, antal kg, antal centimetrar i midjan, hur mycket smalare har låren blivit. Hur många procent har man gått ner av sin ursprungsvikt, osv, osv... Och ju mer man gått ner, desto duktigare och mest karaktärsfast är man. Om man vänder på det - Ju fler kilon man gått upp, desto sämre karaktär och desto mer misslyckad är man...?

En gång när jag berättade att jag gått ner 25 kg med LCHF-kosten sa en kollega till mig; "Men hur kan man gå UPP 25 kg...?"  Ja, hur kan man? Vilket misslyckande! För mig "smög" sig kilona på under lång tid, vilket var det jag svarade. Men jag funderade över det där. Om hur man kan uttrycka så mycket heja-rop över stora viktnedgångar utan att samtidigt, indirekt, säga att ju mer en person går UPP i vikt- desto större misslyckande.

Det finns människor som kämpar som djur och är hur strikta som helst och går ner 10 kg under lång tid. Det finns de, oftast män, som bara äter lite halvstrikt LCHF, och ändå går ner 20 kg på ett par månader. Det är högst individuellt. Och inte så intressant alls egentligen. Hur många kilo man gått ner innebär inga "duktighetspoäng" tycker jag, lika lite som det ger "misslyckandepoäng" hur många kilo man gått upp. En del människor är riktiga "fett-lagrare" och kommer få kämpa i hela sitt liv för att vara normalviktiga, om det ens går.

Fokus är hälsa och självkänsla. Att hitta den kropp man mår bra i psykiskt och fysiskt. Att orka göra det man vill. Att kunna hitta ett avslappnat sätt att förhålla sig till mat långsiktigt. Oavsett kilon. Oavsett hur många procent man gått upp/ner. Ju mer vi "berömmer" enorma viktminskningar, ju mer ser vi alltså ner på de som gjort stora viktökningar...

Eller...?

DSC_0925c

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

6 thoughts on “Kilon upp och kilon ned…

  1. Profilbild

    Kerstin Irehjelm

    Mycket klokt sagt. För mig är LCHF-livet inte primärt en diet för viktminskning. Det är en livsstil för ett bättre liv på så många sätt. Bra, ren mat av så naturliga råvaror jag bara kan. Bra mat som får min kropp att må bra. Bra psykiskt mående för att jag inte funderar så mycket kring vikt och utseende. Kort sagt, LCHF ger mig ett bra iv!

Kommentera