Grönsaksfrälst

babyleaf

Jag kommer aldrig någonsin att bli vegetarian eftersom jag älskar kött. Men det hindrar inte att jag älskar grönsaker också. De är numera ett självklart huvudnummer på min tallrik och inte ett förskrämt litet tillbehör! Och ju mer pasta och ris du plockar bort, desto större fokus får ju grönsakerna såklart.

Minns ni att jag uppmanade till att vitlöken skulle i jorden i oktober förra året? Blev det något med det? Här har den jobbat på under skuggväven hela vintern eftersom vi haft hyfsat varmt  i södra Skåne. För en månad sen strödde jag ut en del illaluktande hönsgödsel och sen har jag vattnat och vattnat. Helt galet sugen är jag ju på att gräva och kika lite hur det går under jorden…men NEJ, det får man inte.

vitlök

Och med en varm och tidig vår kunde jag inte låta bli att så de första av vårens fröer ute i grönsakslandet redan för flera veckor sen. Och alldeles snart kan jag börja skörda av mina ”baby leaves” som är det första som kommit upp. Sen väntar romansalladen och kinesisk gräslök på att växa till sig. I slutet av april sådde jag fler salladssorter, polkabetor och rädisor.  Inomhus har jag dragit upp broccoliplantor och plötsligt stod jag där med 22 små krukor!! Hälften har kommit ner i jorden därute och men jag sparar några under växtlamporna inne ifall det går överstyr med vädret nån natt och allt fryser bort. Det är en sådan glädje att odla och att få äta det du själv odlat. Om du så bara har en balkonglåda så kan du börja testa med egen plocksallad!

För den som vill leva hälsosamt och få i sig en ordentlig dos av vitaminer, mineraler och fibrer, är det en bra grundregel att äta ungefär 500 gram grönsaker om dagen. Det var ju så vi åt för länge sen innan livsmedel blev till något som massproducerades och såldes i färgglada förpackningar. Förutom jakten fick vi gå ut i naturen och tugga i oss blad, gräs, stjälkar, rötter – ja grönsaker helt enkelt! Idag finns det ju oerhört många sorter att mixa bland på tallriken, även om vi människor gärna snöar in på samma sak hela tiden. Lyft blicken i grönsaksdisken och prova något nytt. Ett annat bra tips är att välja lite efter säsong. Just nu t ex börjar den lokalt odlade sparrisen att säljas i Skåne och det blir extra mycket av den i mitt kök. Det finns inget godare till en köttbit än lättkokt sparris med hollandaise. Eller med hyvlad parmesan. Häromdan hittade jag ekologiska jordärtskockor i min mataffär och de är goda om man bara borstar av dem ordentligt och bakar dem i ugnen. Vi kostrådgivare förespråkar självklart ekologiskt odlat eftersom de är rena från bekämpningsmedel och i regel också har ett bättre näringsinnehåll.

Vilken är din favoritgrönsaksrätt? Något som kan få mig att längta lite extra är nog aubergineskivor som är ugnsgratinerade med tomatröra och ost. Med lite kall skivad skinka till. Och några späda spenatblad. Ja, riktig mat är väldigt gott helt enkelt.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera