Dålig kondis kostar miljarder

50 miljarder. Det är vad anställdas ohälsa i kommun och landsting kostar. De anställdas dåliga kondition kostar 22 miljarder. Miljarder! Det är ofattbara summor. Den hälsoekonomiska analysen som räknat på de dolda ohälsokostnaderna för landets kommuner och landsting, presenterades nyligen i tidningen Dagens Samhälle.

Jag anser att det är var och ens ansvar att förvalta sin egen kropp och se till att den är i så bra skick som krävs för både arbete och fritid. För vem vill inte ha ett aktivt och stimulerande liv även utanför arbetet?

Man kan i artikeln läsa att sjukfrånvaron på 5-6 % inte är det stora problemet. Viktigare är hur de 95 % som är på arbetet mår. Kostnaderna för sjukfrånvaro är småpotatis jämfört med vad stress, sömnproblem, rökning och framför allt medarbetarnas dåliga fysiska kondition kostar i nedsatt arbetsförmåga och produktivitet.

Så flytta fokus från de 5 % som är sjukskrivna till de övriga på jobbet som inte alltid mår så bra.

Hur är din egen hälsostatus? Behöver du träna upp din kondition? Och hur kan du komma igång med det?

Med en bättre tränad kropp orkar du mer och klarar förhoppningsvis av stress bättre. Stress är inte det som kostar mest men är ändå den största boven, eftersom den påverkar alla andra faktorer. Den som är väldigt stressad har varken tid eller ork att prioritera sin hälsa, skriver de i artikeln.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Dålig kondis kostar miljarder

 1. Profilbild

  Emma

  Intressant! Fast kan man verkligen likställa god hälsa med bra kondition? Att må bra - för att man äter bra, sover ordentligt och tränar - behöver ju inte betyda att man har bra kondition. Jag har t.ex. rätt dålig kondition, men tränar mycket styrketräning och yoga, äter bra och mår toppen! Just a thought...

 2. Profilbild

  dufva

  Ja, vad är hälsa?
  Urusel kondition är förstås inte hälsa men viktigt är balans

  Många med toppkondis (elitidrottare) har dåligt immunförsvar ständiga skador och otaliga infektioner
  Även det är långt ifrån hälsa

  Hälsa är nog när din kropp mår så bra att den inte så lätt drabbas av sjukdom och klarar påfrestningar utan att du går sönder

  Hälsa är när det är långt mellan infektioner och sjukdom och du har energi både till jobb och fritid inte nödvändigtvis att du kan springa en mil på 40 minuter 🙂

Kommentera