Bra mat – verkar hur svårt som helst!

På söndag är det EU-val och jag tänker givetvis rösta. Jag vet precis vilka frågor jag vurmar för. Nu måste jag bara hitta någon att rösta på som tänker som jag. Det finns självklart många olika hjärtefrågor att hålla högt men för min del är det MATEN. Så nu önskar jag mig…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt livsmedelsproducenterna tvingas producera näringsriktig mat – och då menar jag inte avfettad mjölk med tillsatser av vitaminer. Jag menar genuina, obesprutade livsmedel utan tillsatser, utan skumma blandningar av smaker och aromer. Livsmedel där vitaminerna och mineralerna finns med från början i sin naturliga form.

Att kontrollen ökar på livsmedelsproducenterna – många verkar tro att de drivs av etiska skäl och inte i klart vinstsyfte. Nu talas det t o m om en stigande grad av kriminella element som ser lättförtjänta pengar i den här branschens totala brist på kontroll. Och jag menar inte bara kontrollen över ursprungsmärkning, utan helt enkelt av det allmänt, eländiga innehållet i många livsmedel.

Att vi en gång för alla släpper det här med GMO – genmodifierade grödor. Det kan inte vara meningen med odlingen här på jorden att vi ska trixa på det viset utan att ha en susning om konsekvenserna.

Att man ännu hårdare trycker på och stöttar ekologisk och kravmärkt odling och djurhållning. Det finns bra krafter här redan men målen är alldeles för lågt satta på det området. Istället dras vi hela tiden med nyheter som att skolbarnen i Bordeaux blir sjuka av vinodlingarnas bekämpningsmedel. Och tiger still och fortsätter dricka vårt franska vin. Eller äter besprutade bananer trots att vi vet att de som jobbar i odlingen får cancer och sköldpaddorna i dess närhet dör ut.

Att myndigheterna ser över det här med gränsvärden ordentligt. Det är tillåtet med väldigt mycket bekämpningsrester av alla de slag i vår mat, men är de gränserna verkligen OK? Det pratas mycket om cocktaileffekten av många bekämpningsmedel tillsammans och som ingen studerat på allvar.

Att slaktdjurens situation uppmärksammas är superbra, men driv inte bara frågan för djurens skull utan även för vår mats skull. Grisar som springer ute och bökar i jorden ger ett bättre kött och kossor som betar gräs större delen av året ger oss mer omega-3 och mindre risk för inflammationer. Antibiotikan som verkar vara mer eller mindre fri i många länder ger fruktansvärda konsekvenser. Senast hörde vi om ett antal dödsfall i Danmark där människor drabbats av samma antibiotikaresistenta bakterie som grisar bär på.  Det handlar alltså inte bara om de rent tortyrliknande situationer många djur måste uthärda utan lika mycket om konsekvenserna för vår hälsa.

Att barnen får en genuin utbildning i vikten av äta näringsriktig mat– och då menar jag inte en timme hemkunskap i veckan nåt år i högstadiet. Jag vill att varenda unge ska fatta att man inte blir studiepigg och koncentrerad av coca-cola och energidrycker. Jag vill att de ska fatta att chips och mackor inte är de rätta byggstenarna i en växande kropp.

Ökade möjligheter till en egen odlingslott – den som odlat sina egna tomater blir väldigt kritisk till butikens besprutade stackare. Det fanns en folkrörelse för drygt 100 år sen som gav stadsborna koloniträdgårdarna. Damma av den igen, tack!

vattenAtt konsumenten får kunskap och möjlighet att genomskåda det som alla livsmedelsproducenter vet, nämligen att vi är helt galna i nya färgglada förpackningar. Varje gång vi kommer in i mataffären går vi på en eller annan nit. Senaste exemplet är en ”dryck med smak av röda bär” som bara består av vatten och kemikalier. Här ska vi se härligt röda smultron, jordgubbar och hallon framför oss och få en vision av mormors hemgjorda saft, eller?

Motargumenten klingar redan i mina öron. ”Men vi kan inte föda hela världen om vi inte får odla billigt spannmål” , ”Hur skulle köttet räcka till alla om vi bara äter gräsbetat kött”, ”Hur skulle lantbrukarna överleva om de bara måste odla ekologiskt”…..nä det är möjligt men vi måste börja någonstans. Som det ser ut nu håller det på att gå över styr med ekonomiska krav som helt och fullständigt överskuggar en näringsriktig mat. Det rasslar fram nya produkter i en hisnande hastighet som aldrig förr skådats. Marknadsföringen handlar om att det ska vara gott, gott, gott och att vi ska unna oss, och vi ska fredagsmysa. Men stopp, vi kan inte hålla på så. Vår kropp behöver främst näring från naturligt fett, friska proteiner, riktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter – inte en enda lång ständig kick i vårt belöningscentrum. Ja, det vill säga om vi vill att vårt människosläkte ska överleva många generationer till. Eller, om vi tänker i lite kortare perspektiv, att sjukvården faktiskt ska hinna med.

Puh! Nu har jag vädrat åsikter för flera månader framåt… stormen i kommentarsfältet kan börja!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Bra mat – verkar hur svårt som helst!

 1. Profilbild

  Annika Nygren

  Jag håller med dig om precis allt! Så bra skrivet!
  Tänk att kunna gå in i en mataffär där det bara finns riktig mat
  utan konstigheter, så att man slapp lusläsa på förpackningarna.
  Vad fort det skulle gå att veckohandla då 🙂

Kommentera