Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Kokboksrecept

Jag har experimenterat fram en hel del olika brödrecept sen jag började äta naturlig lågkolhydratkost för 5 år sedan. Det är inte så ofta numer som jag blir sugen på en smörgås, men när jag ska på utflykt eller som tillbehör till en soppa så kan det vara gott med nåt läckert att tugga på.

Det här är mitt bästa, mjuka brödrecept, ett valnötsbröd som jag gjorde till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Bilden ovan har jag tagit själv så det är långt ifrån den höga kvalitet som de fotografen Mikael Eriksson tagit till boken.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt för 4½ år sen. Jag publicerade det här receptet inne på Kostdoktorns Forum för några månader sen, det har visats över 5000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Det skulle vara riktigt roligt att få till ett samarbete med nåt bageri kring det här brödet, precis som det jag har med Huså Bröd som bakar Spröda Frökex efter min receptidé.

Känner du nån som har ett bageri som är villigt att satsa på att baka ett sånt här bröd så hör gärna av dig. Huså Bröd bakar endast hårt bröd så det ska helst vara ett som bakar glutenfria, mjuka bröd sen tidigare.

Tyvärr finns ju inte så många bra LCHF-bröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Här några bilder som jag tog under arbetet med boken förra våren, intensiva men mycket roliga dagar.

Kokbok under skrivande

Fotografering av majonnäs

Marinerad fetaost

Valnötsbröd

 • 6 ägg
 • 250 g kesella
 • 150 g valnötter
 • 100 g smör
 • 2 dl mandelmjöl
 • 2 dl pofiber
 • ½ dl fiberhusk
 • ½ dl linfrön
 • 3 msk brödkryddor
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk bakpulver
 • ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

"Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Print Friendly, PDF & Email

26 thoughts on “Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

 1. Profilbild

  Du kan syra också glutenfritt bröd. Jag har med framgång bakåt rismjölsbröd på surdeg. Samma gäller bovete. Jag sätter med en kokt batat (sötpotatis). Ibland har jag satt mycket frön (solros och sesam) och dessutom blandat i mandelmjöl. Dessa blir inte helt lchf förstås. Men ändå bättre än glutenbröd. Om man bakar med bovete (speciellt kross) ska fagopyrinet sköljas bort med kokande vatten tills röda färgen bort. Ämnet kan ge brännskador på huden av solljus och irritera ögon.

 2. Profilbild

  Brittis

  Friends of Adam säger jag också, outstanding på glutenfritt!! Kan inte förstå att bagerierna inte hakar på intresset för hälsosam kost och skapar ett BRA glutenfritt bröd, som inte är bara glutenfritt!! Hoppas du hittar någon som vill satsa på ditt bröd, det finns många inom LCHF och paleo som inte gillar att baka, hur enkla recepten än är!
  Skulle vara sååå skönt att kunna köpa ett bra och gott bröd som man inte blir sjuk av efter några skivor!

  1. Profilbild

   Brittis

   Spännande, hoppas dom är intresserade av ett samarbete! Jag är säker på att det finns ett stort intresse för den här typen av bröd och att många, liksom jag, är beredda att betala ett högre pris för ett glutenfritt OCH kolhydratsnålt bröd! För oss som har magproblem av olika slag så är det inte aktuellt att "vräka" i sig mackor, det räcker med en skiva då och då. Det betyder att brödet räcker länge och då blir det inte så dyrt heller.

 3. Profilbild

  Tone

  Detta bröd är min mammas absoluta favorit! Nu har jag bakat 4 st för henne att ta med hem till Turkiet för hon bor där under vintern. Så fantastiskt gott! Stor tack för ditt recept!

 4. Profilbild

  Clara Waller

  Jag instämmer i den positiva kören, det här brödet är det första lchf-brödet jag bakat som är värt namnet! Riktigt gott och hållbart dessutom. Och detta bröd plus frökex (som numera är standard att ha tillgång till för min del) uppskattas som sagt även av dem som annars äter "vanligt" bröd.

 5. Profilbild

  Lena Aspholm

  Skall bli roligt att pröva ditt valnötsbröd!

  Vill tipsa om Bageriet "Han och Greta" i Söderköping, vilka enbart bakar glutenfritt!
  De levererar till många ICA-butiker i Sverige och säljer på plats i butiken i Söderköping. Om du inte redan kontaktat dem så kanske de kan vara intresserade av ett nytt recept.

 6. Profilbild

  Hej! Jag hoppas verkligen att du lyckas hitta bagerier som vill sälja LCHF-bröd. Bra jobbat! Har en fundering om brödet. Du skriver på fb att detta bröd är helt utan mejerer, men här ingår ju kesella??? Kan man göra brödet utan kesella? Jag triggar nämligen igång mitt sockerberoende om jag äter mejerier.

  Tack för många bra recept!

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej och Tack 🙂 Jag skrev att det nya receptet jag tagit fram är utan mejerier. Vill inte dela med mig av det receptet eftersom jag ska försöka få in det på marknaden, men kan avslöja att det går lika bra med kokosmjölk/grädde som med kesella i 😉

Kommentera