Tips för kvinnohälsa

Som du kanske läst tidigare brinner jag för kvinnohälsa och hormoner. Jag tycker också det är väldigt spännande att leta upp och prova nya produkter som underlättar ett kvinnoliv. Testar dem på mig själv och sen berättar jag för mina klienter och andra som vill lyssna. Mitt facebookforum - Louise Edlunds hormonforum - växer så det knakar. Vi är över 1200 medlemmar nu efter 6 månader, så det finns ett stort behov bland kvinnor att diskutera och stötta varann. Idag ska du få lite spridda skurar av tips och råd utifrån vad jag erfarit senaste tiden. Grunden i mitt hälsoarbete är som alltid näringsrik naturlig kost med bra råvaror, lagad från grunden. Sen tillskott i perioder och individanpassat. Träning som blir av och är rolig. Sen lägger jag mycket fokus på sömn och stressreducerande åtgärder. Utifrån det, kan jag sedan lägga till andra åtgärder för mina klienter.

www.sensifemme.se
www.sensifemme.se

Bröstcancer är en otäck sjukdom och du kan inte ens vara säker om du går på mammografi regelbundet. Personligen är jag lite tveksam till förebyggande mammografi, men det får bli en annan diskussion. Vad jag vill förmedla till dig är att du måste ta ett eget ansvar också, för att undersöka dina bröst en gång i månaden. Bara du kan veta hur dina bröst känns normalt. Så fort du upptäcker något ovanligt eller annorlunda, ska du diskutera det med din läkare. Det kan vara helt ofarligt, det kan också vara något värre och då är tidig upptäckt väldigt viktig. Nu har jag lärt mig att det inte är mest effektivt att undersöka sina bröst i duschen. Det ska göras liggande med en kudde under axeln. Två kvinnor har nyligen startat ett företag i Sverige som heter Sensifemme. Så heter även undersökningshandsken som de nu importerat till Sverige. Beprövad i en mängd andra länder i världen. Det fiffiga är att den undre delen innehåller en ficka med inkapslad mineralolja. Plasten är giftfri. Oljan gör att dina fingrar blir extra känsliga för att leta knölar. Din hud ska vara ren och utan hudkräm, du tvättar av handsken efter användande och stoppar tillbaka den i kartongen. Jag har köpt den och kommer fortsätta använda den. Efter c a 2 år bör man byta till en ny.

Efamol
Efamol

Man får torr hy när man närmar sig menopaus som jag. Det kan vara riktigt obehagligt och klia av torka. Fett får jag massor via maten och tillskott av Omega-3 tar jag. Men tydligen räcker inte det i mitt fall. I kylen hade jag en nästan ny burk av Efamol med GLA - nattljusolja. Kapslar man tar i en högre dos de första 3 månaderna och sedan en låg t.v. dos. Nu har jag ätit detta tillskott i drygt 1 månad och jag känner att det påverkar min hormonbalans positivt, dessutom är min hy mindre torr och har fått bättre fräschör. Allt är individuellt och jag tar ju även andra tillskott, men kanske kan vara något för dig om du känner att din hy är i obalans. Att det även hjälpt mig hormonellt att bli mer i balans, det var en extra bonus, även om det är en känd effekt av GLA.

Granatäppelolja från Weleda
Granatäppelolja från Weleda

Dina kvinnliga ädlare delar kan också bli torrare när dina hormoner går ner. Vill du inte ta lokalt östrogen finns det annat att testa. Jag hittade en artikel i en amerikansk bok om granatäppelolja. Härlig för hudvården och lika härlig för underlivet. Smörj efter duschen eller om du känner dig torr. Weleda har en underbar ekoolja som luktar så fräscht och utan några konstiga tillsatser. Oljan utvinns ur de saftiga fröna och är känd för att innehålla kraftfulla antioxidanter, den anses stimulera hudens förmåga till nybildning och håller huden ung. Den innehåller också tanniner som är sammandragande och gör huden fast och smidig. Använt den utblandad i ansiktskräm till natten, efter duschen på valda ställen på kroppen och den har blivit en klar favorit. Lätt att få tag i på Apotek och i hälsokosten.

Slutligen vill jag säga några ord om gynekologisk cancer och då särskilt äggstockscancer. Jag var på Gyncancerdagen tidigare i veckan och lyssnade på ett 10-tal forskare och läkare som berättade om vad som pågår för att nå en 0-vision - ingen kvinna ska dö av gynekologisk cancer. Tyvärr är cancergåtan långt ifrån löst ännu och därför är det förstås så viktigt hur du lever ditt liv så att inte cancerogena processer i kroppen får fäste och börjar växa till sig. En kost reducerad på socker och snabba kolhydrater är ju för oss självklart, men även 3 x 1 tim ansträngande träning per vecka är förebyggande mot cancer. Däremellan regelbunden vardagsmotion. Detta finns forskning kring. Äggstockscancern har ett smygande förlopp med otydliga symtom. När den väl fått fäste kan den snabbt sprida sig upp i hela bukhålan, runt magsäck, bukhinnan, in bland tarmarna. Det är en riktig otäck cancerform. Överlevnaden är inte så stor och den drabbar oftar yngre kvinnor vilket är extra allvarligt. Du kan läsa mer på www.gyncancer.se  Det är oerhört viktigt att upptäcka denna cancerform tidigt. 800 kvinnor drabbas varje år, 600 dör. Känner du av nedanstående symtom ska du söka upp läkare för gynekologisk undersökning:

 • har ofta magont
 • har varit svullen i magen länge
 • har ingen aptit
 • behöver kissa ofta
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Tips för kvinnohälsa

 1. Profilbild

  Tina Cederberg

  Många bra tips, tack för det. Kul att du gillar undersökningshandsken, den är fantastisk.
  Min mamma fick äggstockscancer i 40-års åldern men det dröjde tills hon blev 76 tills den spred sig till bukhinnan. Gissar att en svår infektion hon drog på sig vid ett höftledsbyte triggade igång cancern igen. En riktigt lurig sjukdom.

Kommentera