Njutbara rätter till påsk

Njut av en god och glad påsk

Påskmaten är ju inte bara fantastiskt god, den är i vårt land starkt förknippad med traditioner. Sill, lax, ägg, lamm och kyckling i alla former är favoriter hos de allra flesta. Helt enkelt sån mat som passar väldigt bra för oss som njuter av ett liv med naturlig LCHF.

För njutbart är verkligen det här livet. Jag har ätit LCHF nu i 5 år, inte en dag har jag tyckt att det är tråkigt att laga mat, svårt att hitta på nya recept eller att jag saknat något från min gamla kosthållning som innehöll mycket pasta, bröd och kakor.

När jag tog bort gluten och de allra flesta onyttiga kolhydrater ur min mat, då kom istället mängder av läckra grönsaker in och tog dess plats. Grönsaker som ger inte bara färg och smak åt maten utan även alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen, som vi behöver för att hålla oss friska och starka.

Istället för den näring som kom från all spannmålsmat som jag tidigare åt, fick jag nu en betydligt mer mättande och rogivande näring från de naturliga fetter jag la till på min tallrik. Jag använder mycket smör och kokosolja i min matlagning. Kallpressad olivolja i generösa mängder över den dagliga salladen, smakbalanserad med en god vinäger eller lite pressad citron.

Grädde, crème fraiche, ost och andra komjölksprodukter utöver smöret har jag slutat äta nästan helt det senaste året. Det har fått min mage, luftvägar, ork och välmående att reagera positivt, känner mig friskare och piggare än på mycket länge. Även vikten har krupit neråt några kilo, en positiv bieffekt.

Men till fest använder jag fortfarande lite grädde, så i min påskmat finns det med en del av den varan. Inne på min gamla blogg, Birgitta Höglunds mat, har jag samlat alla rätter som kan passa till påsken i inlägget 85 tips för en god buffé à la LCHF till påsk.

Äggtoddy - klicka på bilden så kommer du till receptet

Vill du hellre ha tips på recept som är helt mjölkfria, så gå in på min nya blogg Birgitta Höglunds Paleo | Let food be your medicine  Mina recept innehåller fortfarande en hög andel fett och lite kolhydrater, även om jag där inte använder några mejeriprodukter alls.

Variationen bland kött, vilt, fågel, fisk och skaldjur har blivit mycket större än i mitt liv före LCHF/Paleo. Jag väljer idag dessutom närproducerat gräsbeteskött, till fördel för djur, miljö och min egen hälsa.

Jag förstår idag att jag tidigare fick i mig alldeles för lite proteiner av bra kvalitet, det blev mest lite korv eller skinka i pastasåsen eller som pålägg på smörgåsen.

Idag mår jag också bättre av att äta betydligt mindre mängd mat än förr, jag håller mig oftast till tre mål mat om dagen. Något som gjort att bufféer inte längre är lika lockande, det blir helt enkelt för mycket av det goda.

Idag bjuder jag på en förrätt, varmrätt och dessert, Vill du hellre ha en buffé till påsk, så fungerar de här rätterna förstås alldeles utmärkt även till den.

Jag börjar med en läcker liten förrätt som ser mer avancerad ut att göra än den är. Här har jag värmt laxpaketen en stund i ugnen så osten blir lite krämig. Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de fint till en buffé.

Laxpaket med fetaost 4 port

 • 8 jämnstora skivor kallrökt lax
 • 1 pkt fetaost
 • 4 långa strån gräslök
 • ½ dl fint tärnad röd paprika

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss. Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 8-10 minuter. Garnera med cocktailtomat och färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök.

Ska du bjuda på kycklingbröst i påsk, så rekommenderar jag att du köper hel, färsk kyckling. De har så mycket bättre kvalitet och är betydligt godare än de frysta. Frysta kycklingbröst är oftast behandlade med insprutad saltlösning, för att göra köttet mört.

Köp istället stora, helst ekologiska kycklingar och skär ut brösten, då får du dessutom med det goda och nyttiga skinnet. Skär av låren och spara till en annan av påskdagarna. Resten av kycklingskrovet kan du sen koka med morötter, lök, lagerblad, peppar och persilja till en mustig buljong som blir grunden till en god soppa.

Kycklingbröst med paprika- och olivsmörsås 4 port

 • 4 färska kycklingbröst med skinn
 • 25 + 50 gr smör
 • 2 röda spetspaprikor
 • 1 rödlök
 • 20 Kalamataoliver
 • 3 dl vitt vin
 • 1 tsk paprikapulver
 • Havssalt och nymald vitpeppar

Finhacka paprikan och löken. Kärna ur oliverna och skär i mindre bitar. Bryn kycklingbrösten i 25 gr smör i en stekgryta på medelvärme, tills det fått fin färg på båda sidor. Salta och peppra.

Låt paprikan, löken och paprikapulvret bryna med kycklingen i ett par minuter. Rör då och då under tiden, så det inte bränns.

Blanda ner oliver och häll över vinet. Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 minuter, vänd brösten ett par gånger.

Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten på en skärbräda. Rör ner de resterande 50 gram rumstempererat smör i såsen i små klickar.

Skär upp sneda skivor av bröstet och lägg på en bädd av sås. Servera med stekt zucchini, cocktailtomater och bladpersilja.

Pannacotta hör till mina absoluta favoriter bland LCHF-desserter. Bärens sötma tillsammans med äkta vanilj ger så mycket härliga smaker, så det behövs ingen annan sötning till den här goda avslutningen på en fin påskmiddag.

Blåbärspannacotta 4-6 port

 • 2 dl blåbär
 • 1 msk pressad citron
 • 3 dl grädde
 • 2 blad gelatin
 • 1 vaniljstång

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften i en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Dela vaniljstången på längden och koka upp tillsammans med grädden, låt puttra fem minuter. Ta från värmen och skrapa ur fröna ur stången med en kniv, vispa ner dem i grädden. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

Pannacottaglasen går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha. Garnera vid serveringen med vispad grädde, blåbär och citronmeliss.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Njutbara rätter till påsk

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Gabi. Soyabönor och andra baljväxter räknas inte som Paleokost.
   Här kan du läsa lite mer om den som många tror, nyttiga soyan, hos Anna Hallén: http://www.annahallen.se/sista-om-soja
   Här kan du läsa mer om Paleo hos Primalisten: http://primalisten.com/snabbguide/
   Här en råvaruguide hos Under vårt tak, http://undervarttak.blogspot.se/2014/02/en-ravaruguide-for-paleo-kost.html
   För ytterligare läsning, titta in här bland länkarna på min blogg; http://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/category/lar-dig-mer-om-paleo/

Kommentera