Forskarna är förvånade…är du?

Sitter här och förundras. Igen. Förvånad blir jag inte längre, men förundras och fascineras. Jag läser i min dagstidning att brittiska forskare kommit fram till att sju portioner frukt och grönt minskar risken att dö i förtid med 42%. Jajamensan, så är det. Nu framgår det inte riktigt i min tidning vad ”förtid” betyder, men jag tänker att om man då äter fjorton portioner så kanske man rent av dör i tid?

Nåja, nu var det ju inte det jag skulle skriva om. Nej, det jag förundras över är att varken tidningen, Livsmedelsverket (som kommenterar det hela) eller forskarna själva verkar förstå att det är en viss skillnad på frukt respektive grönt.

Bilden i tidningen föreställer enbart frukt och rubriken lyder ”Fler frukter kan förlänga livslängden”. Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket, kommenterar genom att säga ”Det är sant att det innehåller fruktsocker, men det innehåller också en massa näring. Det går inte att jämföra med läsk som innehåller socker.” Vem har jämfört med läsk undrar jag, vart tog det gröna vägen – vore inte det en bättre jämförelse? Men så kommer det bästa av allt, forskarna. Forskarna är nämligen förvånade. Varför? Jo, det står så här: ”Något som förvånade forskarna var att frusen och konserverad frukt ökade risken att dö i förtid”. Ökade. Det gick liksom inte ihop sig riktigt där.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Endast den som med våld behåller dubbla skygglappar på i ett mörklagt rum kan undgå att se sambandet. För visst är det väl en ocean av näringsmässig skillnad på en färsk, grön broccoli och en död, sirapsindränkt persika?! Fråga minsta barn, de vet.

Jag skulle kunna skriva hyllmeter om hur tokig även denna forskning är, om statistiska samband och köpta resultat. Men jag orkar helt enkelt inte. Vill inte. Och jag tror framförallt inte att jag behöver göra det. Du är klok nog att själv förstå. Du vet att färskt och konserverat inte är samma sak. Du vet att den sötaste ananasen inte kan jämföras med det syrligaste äpplet på ditt äppelträd eller blåbären i skogen. Du vet att frukt inte är samma sak som grönsaker. Du vet att den som lever mest på konserverad frukt troligen också äter mer av annan ”inlagd” mat. Du vet att sött är sött och inte surt. Inget av detta behöver jag förklara, för du VET det redan.

Det sorgliga är att våra arbetsplatser ändå översvämmas av fruktkorgar och barnen har fruktstund i skolan. Alltmedan broccolin gulnar i grönsaksdisken och fänkålen ligger bortglömd i sin hörna för att ingen visste vad man skulle göra med den.

Jag funderar på om det helt enkelt är det låga blodsockret som gör det. Att människor inte längre orkar läsa hela meningar alltså. Vi ska äta mer frukt och grönt – ja just det, frukt OCH GRÖNT. Det är det gröna som inte får plats, det är det gröna vi tappar bort. Det spelar ingen roll hur det sägs eller skrivs – de flesta människor hör och ser bara frukten. De flesta jag pratar med hävdar med bestämdhet att ”Man ska ju äta fem frukter om dagen”. Allt understött av journalister och rubriksättare, myndigheter och forskare som uppenbarligen inte förmår tänka klart. Det här handlar inte om ny vetenskap, det handlar inte om beprövad erfarenhet. Det handlar om att ta till sig den kunskap som funnits sedan länge, använda den kunskapen och TÄNKA.

Det ÄR skillnad på skit och pannkaka. Det vet alla. Alla som tänker efter.

fruktogront

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

Kommentera