En fråga, ett svar, en livsförändring

Jag fick ett mejl häromdagen från Tommy Sundberg, som önskade svar om vilka källor som använts vid artikeln "Experimentera absolut inte med glutenfri kost". Anna Hallén skrev då ett långt svar som jag fått lov att publicera eftersom jag tror många vill se svaret.

Och Tommy svarar på Annas svar "Wow, tack! Det är sällan man får såhär utförliga svar via mail. Du har övertygat mig, fortsätt sprida kunskap. Tack än en gång. Mvh Tommy, glutenfri 1 dygn 🙂"

..................................................................................................................................................

Du läser hela artikeln här, men  den handlar alltså om det märkliga rådet att inte på egen hand experimentera med att ta bort gluten. Och så här svarar Anna om sina källor till artikeln: 

..................................................................................................................................................

Hej Tommy!

Vad spännande att fler intresserar sig för gluten.

Vi börjar med hjärnans påverkan, det som jag arbetar mest mes eftersom barn med särskilda behov intresserar mig.

Du hittar en del på:

Du har också vår hjärnforskare Charlotte Erlanson-Albertson som delar samma uppfattning,läs Sambandet mellan kost och autism

Vill du ha hennes specifika studier så bara maila henne så hjälper hon säkert till.

Även Karl Reichelt, M D Rikshospitalet i Oslo har oerhört många länkar han säkert delar med sig. Vilka han anser vara bäst vet jag tyvärr inte och det är därför bättre att han plockar fram dem till dig. Han har en massa sen långt tillbaka på 50-talet har jag för mig. Dumt att läsa alla. Han kan nog ge dig de starkaste.

Sen finns ju de som säger att detta inte fungerar. Att det inte går att visa i forskningen.Till exempel Mats Reimer. Problemet är att föräldrarna inte håller med. Men då svarar mats att föräldar kan inget om sina barn och kan inte avgöra detta. Jag ler lite.

Om inte verkligheten överensstämmer med forskningen. Är det då verkligheten som vi ska ändra på?

Vad säger en mamma om glutenfri kost? Läs gärna: Aspergermamma och mest intressant är denna Sonernas Forbattringar.

Fungerar det lika på alla? Naturligtvis inte.

Det är ju det som är problemet. Vi är inte alla lika. Det skapar problem i forskningen då vi ska hitta en gemensam nämnare. Men för de som det skapar problem är problemen stora. För vissa ger det stora problem och för andra inget.

Jag till exempel reagerar överhuvudtaget inte på gluten. Eller gjorde inte när jag tog bort det på eget bevåg för 13-14 år sen. Nu vet jag inte. Men jag kommer ju aldrig mer att äta det så det gör inget.

Magproblemen gissar jag på att jag inte behöver bevisa. Där finns ju tillräckligt med underlag för att till och med bilda en förening för de som fått skadorna. En förening som själva skriver om det. Här är deras lista (med de flesta sakerna som jag nämnde som du upplevde skrämmande 🙂

Tarmsymtom Detta känner vi till. Och om ett barn har allt detta men inte får diagnos så ska barnet fortsätta äta gluten och fortsätta lida enligt dagens regler och uppmaningar. Det är skrämmande.

 • magsmärtor, uppspänd buk
 • kräkningar, diarré, förstoppning
 • gasbildning
 • illamående

Blod- och näringsbrist Detta tog jag inte upp då jag inte ser detta i min verklighet. Jag har ingen kunskap eller erfarenhet om detta. Eller jo, B12 bristen kan jag som kunskap då gluten påverkar IF. Men jag tog inte upp det.

 • lågt blodvärde (Hb)
 • brist på calcium, järn, vitamin B12, folsyra
 • lågt S-calcium, S-Fe, S-albumin

Autoimmuna sjukdomar Detta var en av de skrämmande sakerna jag lyfte. Fråga celiakiförbundet. De måste ha studier som tydligt visar på detta.

 • Diabetes typ 1, speciellt typ 1 oroar mig.
 • Thyroideasjukdom Detta visste jag inte. Intressant. Det ska jag titta närmare på. Här har jag många klienter som blir bättre när de byter till glutenfritt. Trodde bara inte att det fanns ett sammanhang även här.
 • IgA- brist
 • Addisons sjukdom
 • Leversjukdomar
 • Sjögrens syndrom
 • Psoriasis Detta har jag också sett men inte förstått att det kanske fanns ett sammanhang. Spännande. Tack för att dina frågor ger mig nya input.

Psykiska symtom Här var också en del som jag tog upp. Något som jag i verkligheten märker av oerhört ofta. Härligt när forskningen överensstämmer med verkligheten. När jag erbjuder glutenfri kost för syftet viktminskning (Vilket är ju det jag vanligen arbetar med) så försvinner eller minskar flera av dessa symptom. Speciellt humörförändringar och nedstämdheten är det jag ser.

 • trötthet, nedstämdhet
 • hyperaktivitet
 • humörsvängningar
 • depressiva besvär, depression

Övriga fysiska symtom

 • Menstruationsrubbningar Denna har jag inte kopplat ihop med gluten. Men nu när jag plockar fram underlag till dig så ser jag att denna stämmer också. Så många som blir gravida efter de plockat bort mjöl och gluten. Som innan haft stora problem och redan är i sjukvården för detta. Jag kan dock inte bevisa att det beror på detta. Men det var intressant.
 • Försenad pubertet i tonåren
 • Avflackande tillväxtkurva
 • upprepade attacker med lågt blodsocker
 • Muskelvärk, ledvärk Detta nämnde jag. Visst är det intressant att alla mina skrämmande påståenden redan står på celiakiförbundets sida. Som en sanning. Be dem plocka fram sina underlag och sina studier. De bör ha allt samlat.
 • Viktminskning
 • Övervikt kan förekomma vid odiagnosticerad celiaki

Följdsjukdomar Att denna lista med följdsjukdomar överhuvudtaget finns här och att ingen reagerar skrämmer mig. Och när jag tar upp detta så ska jag ifrågasättas. Det är komik. Att sen varna för att inte äta mat som möjligen kan skapa detta är okey. Men när jag ifrågasätter att man ska äta mat som skapar detta så jag bevisa mig. Borde inte glutengänget bevisa varför vi måste äta något som kan ge alla dessa problem. Är inte det den rätta vägen att gå?

Mackor och gluten har verkligen fått en särställning i Sverige 😉

Här kommer listan på följdsjukdomar:

 • ledinflammation (artrit)
 • benskörhet (osteoporos)
 • sjukdomar i extremiteternas nerver (polyneuropati)
 • demens
 • cancer
 • laktosintolerans
 • mjölkallergi
 • hudsjukdomen Dermatitis herpetiformis (hudceliaki)
 • munblåsor/afte
 • lungsjukdom
 • hjärt- och kärlsjukdom

Så! Där var listan slut och jag övergår i svart text igen.

Det som ifrågasätts är nog inte om allt jag tog upp är sant eller inte. Där råder nog ingen tvekan. Det som man vill framhäva är att det är så få och att jag överdriver.

Tyvärr tror alla blint på forskningen och verkligheten har ringa betydelse. Jag som arbetar i verkligheten delar inte den uppfattningen. Enligt diagnoserna som ställs är det få som verkligen lever upp till en diagnos. Enligt verkligheten är det många som har stora problem.

Många som inte får diagnos. Och de ska ha kvar sina stora problem för "du får inte experimentera med glutenfri kost". Nej, fortsätt ha alla dessa problem men ät för guds skull gluten. Speciellt barn råkar ut för detta i skolan. De jag möter får ingen diagnos men har diarré, magont, trötthet och koncentrationssvårigheter. Sjukvården hittar inget. Föräldrarna provar på eget bevåg. Barnet blir bra. Alla symptom försvinner. Men de måste äta gluten i skolan och bli sjuka igen. Och föräldrarna får reda på att de absolut inte får experimentera med glutenfri kost.

Barnen tål enligt sjukvården gluten och ska äta det trots magont, diarré och koncentrationssvårigheter för de har ingen diagnos. Nej, tyvärr. Jag överdriver inte. Jag önskar jag gjorde. Och jag är den som blir ifrågasatt. Föräldrarna blir ifrågasatta. Vi ska bevisa oss. Barnen förblir sjuka.

Hm, det enda jag tror jag missat att visa är väl påverkan på reflexbanorna gällande bålstabiliteten. Irriterande. Jag letar efter den men hittar den inte. (Har letar efter den vid ett tidigare tillfälle i höstas)  Att det fungerar i verkligheten är tveklöst. Men jag gissar på att du söker forskning på det. Tyvärr, kan jag inte leva upp till det nu. Jag fortsätter att leta.

Detta är naturligtvis ingen fakta, till och med från en kvällstidning. Jag vet. Men det är spännande hur de som arbetar med musklerna börjar intressera sig för just glutens påverkan: Lulås nya diet har skruvat till det extra

En spännande nyhet är att sjukvården missar 2/3 av de som behöver diagnos. 2/3 ska alltså inte på egen bevåg ta bort gluten utan fortsätta må dåligt. Detta är okey. Men jag som tar upp problemet ska granskas. Intressant. Jag är lite nyfiken på varför. Vad i gluten är så oerhört viktigt så vi måste äta det? Vad skulle kunna vara farligt om vi på eget bevåg tog bort gluten i vår kost?

Ceciliakiförbundets svar var att det var det svårt att sätta diagnos. Är detta ett seriöst svar?

Kul att du vill dra i ämnet. Hoppas att du vågar göra det med öppna ögon. Hoppas också att du är villig att fundera över verkligheten och inte bara studier. Fast jag gissar på att Paul, Charlotte och Karl samt Celiakiförbundet kan ge dig stora mängder studier. Karl är speciellt intresserad av schizofreni och gluten. Fast det ämnet vågade jag inte ens ta upp 😉

Lycka till!

Härliga hälsningar

Anna Hallén krg-Anna

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

5 thoughts on “En fråga, ett svar, en livsförändring

 1. Profilbild

  Som vanligt mycket välformulerat och starka argument. Kan bara hålla med dig i ovanstående, Anna!

  Har du lyssnat på The Gluten Summit? Jag tror det skulle vara något för dig. Där får man dessutom veta mer om barn med speciella behov och gluten
  http://theglutensummit.com/order/

  Kan även tipsa om denna YouTube-film (The truth about gluten), där många erkända studier nämns.
  https://www.youtube.com/watch?v=IU6jVEwpjnE

  Tack för att du orkar kämpa! <3

 2. Profilbild

  Bengt Nilsson

  Jag tipsade om Annas text på Kostdoktorns forum och fick en kommentar från signaturen Syster att atopiskt eksem blir bättre med glutenfri kost.

  http://forum.kostdoktorn.se/topic/4715-en-fr%C3%A5ga-ett-svar-en-livsf%C3%B6r%C3%A4ndring/#entry63468

  Man även läsa mer om gluten/spannmål här:
  http://karlhulten.se/7-goda-skal-att-undvika-spannmal-1-av-2/
  http://karlhulten.se/7-goda-skal-att-undvika-spannmal-2-av-2/
  http://karlhulten.se/sa-laker-du-en-lackande-tarm-2/
  http://www.perfekthalsa.se/allman-halsa/reducera-sitt-intag-av-sadesslag/
  http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

 3. Profilbild

  Kul diskussion! Jag började samla lite vetenskapliga referenser på min hemsida om proteinintolerans: http://www.matochpsyke.se. Det är ingen brist på seriösa studier på ämnet!!
  Även om jag principiellt kan tycka att man vid stora magproblem bör söka läkare för att undersöka celiaki, är ju den stora gruppen glutenintolerant inte celiakiker, och en person med proteinintolerans tål oftast mindre gluten än vada någon med celiaki gör...

Kommentera