Nyfiken på yoga

yoga-woman-meditating-making-zen-symbol-her-hand-31476346Det har hänt något nytt spännande i mitt liv - även om det bara är c a 17 minuter om dagen. Yoga har fått en ny chans. För en tid sedan träffade jag en kollega från mitt förra yrkesliv. Hon håller på att utbilda sig till instruktör i medicinsk yoga och då behöver man träningsklienter för att få sin examen. Ja, tack sa jag, det vill jag gärna prova. Yoga och jag har inte direkt varit bästa vänner. För några år sedan när jag provade någon variant av poweryoga hade jag nackspärr i två veckor efteråt. När jag vid annat tillfälle tvingades genomlida 2 1/2 timme kundaliniyoga i en iskall lokal med dragiga golv blev jag till slut så stressad av den otroligt långsamma träningsformen, att jag lovade mig själv att aldrig mer. Dessutom frös jag minst 1 dygn efteråt.

Min kollega frågade mig hur mycket tid jag vill lägga ner dagligen på den medicinska yogan. 15 minuter fick det bli, mer kan jag inte lova, inte när det är varje dag i alla fall. Lång intervju för att ta reda på i vilka chakran obalanser kan finnas och sen ett träningsprogram med mycket fokus på andning. Min akilleshäl är inre stress. Jag har många verktyg i min livsverktygslåda för att hålla den i shack. Det här var något nytt och jag ville ge det en chans. Jag älskar att testa nytt och har alltid i åtanke att kanske detta är något jag även kan tipsa mina klienter.

Nu har jag gjort dessa övningar drygt 15 minuter dagligen i 2 veckor och det händer saker. Jag känner mig mer balanserad, jag sover bättre, jag tycker hyn ser klarare ut - på 15 minuter om dagen. Mina tankar tjattrar fortfarande i huvudet när jag andas och tränar men jag börjar nu automatiskt tänka Sat och Nam under andningen för att vara mer här och nu. Inte trodde jag att jag skulle kunna tycka om det här. Men det gör jag och måste säga att det är otroligt kraftfullt. Man blir ju inte ens svettig, man behöver inte byta kläder och det kan göras varsomhelst. Däremellan behöver jag min styrketräning och raska promenader för att få röra mer på kroppen. Men nu vet jag också att den medicinska yogan balanserar hormonerna och det gör det extra intressant med tanke på mitt yrkesliv. Glad att jag gav yogan en ny chans. Nästa steg får bli att testa andra lite mer komplicerade varianter.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Nyfiken på yoga

  1. Profilbild

    Renée

    Spännande! Medicinsk yoga har jag inte provat, däremot tränar jag vinyasayoga (påminner om poweryoga, dvs ganska fysiskt ansträngande) och älskar det mer och mer för varje år som går. Är i grunden en soffpotatis som tack vare kärleken till yogan nu är i bättre form än någonsin.

Kommentera