Snart är det vår!

grwMed detta blogginlägg hoppas jag kunna inspirera andra att odla så mycket det går själva. Det är förstås lite jobb runt detta men mycket handlar om planering och prioritering och då går allt. När sommaren väl är här är det så underbart att bara gå ut och plocka och njuta av naturens tillgångar. Även när vintern kommer kan man fortsätta njuta av sommarens skörd.

Jag och min man vill äta så mycket vi kan från så näringsrik och naturlig mat som möjligt. Vi börjar vår planering och förberedelser redan nu om hur och vad vi ska odla i vår och sommar. Att odla mycket själv blir även billigare för vårt matkonto.

Vi bor i en villa med ca 1 hektar tomt precis utanför stadsgränsen. På vår stora gräsmatta bakom huset har vi en örtagård där vi odlar kryddor som timjan, salvia, oregano, dragon och gräslök. Mycket utav dessa kryddor kommer upp år efter år så sådd av kryddorna behöver inte alltid göras.

På vår altan har vi lite krukor där vi odlar chili och stevia. Både stevia och chili har vi sparat från förra året så de kommer förhoppningsvis upp i år igen. Vi kommer odla lite mer av dessa så frön sätts inom några veckor och dessa låter vi sedan gro inne i vårt drivhus.

På gräsmattan har vi några äppelträd och ett nyligen planterat päronträd. Det som behövs göras här är att klippa grenarna.

Vi har ett växthus längst ner på gräsmattan ungefär vid hönshuset och även en stor odlingsbädd. I växthuset odlar vi tomater, gurka och lite chili. Dessa driver vi upp i drivhuset inne redan nu. I odlingsbädden hade vi i år tänkt odla squash, bondbönor, rosenbönor, sockerärtor, morötter, rödbeta, spenat, mangold, gulbeta, vitlök, rödlök, jordärtskocka, sallad, persilja och dill.

Precis bredvid hönshuset har vi lite olika buskar som vi planterade för några år sedan. Vi har också planterat någon ny planta varje år. De buskar vi har är hallon, röda vinbär, svarta vinbär, havtorn, krusbär, björnbär och svartaronia.

Vi använder ekologisk jord och hönsskit så långt det är möjligt. Vi har en brunn som vi förra året köpte en trädgårdspump till. Vi köpte även till en vattenslang och kran så nu går det fort och enkelt att vattna. Vi har även en vattenspridare till odlingsbädden som går på timer och det gör även bevattningssystemet i växthuset.

Det mesta äter vi upp under sommaren men mycket går att spara. Alla kryddor klipper vi av och torkar. Chilin och stevian plockar vi av och torkar. Vitlök och rödlök flätar jag skaften och låter hänga inne som en dekoration tills vi äter upp dem. Morötter, krusbär, äpplen och bönor gör jag puré/mos av och fryser in. Alla bär fryser jag in och jordärtskocka trycker jag ner i sand som vi har i en hink. Röda och svarta vinbär gör jag ofta saft av helt utan socker.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Anna Ekström Gusén

Anna Ekström Gusén är sjuksköterska och hälsocoach på sitt företag Ekans Hälsa i Enköping. Hon är även nybliven mamma. Anna vill hjälpa dem som drabbats av övervikt och fetma och som Landstinget inte har tid och resurser till. Genom tid, inspiration och kontinuerliga kontakter är det lättare att genomföra en livsstilsförändring.

Kommentera