Östrogendominans – vad är det?

woman-shrugging-her-shoulders-12505428Du har nog hört begreppet "östrogendominans" - åtminstone om du är kvinna. Det betyder inte att du har tillräckligt/för mycket östrogen, utan snarare att förhållandet mellan östrogen och progesteron är i obalans.

Under förklimakteriet sjunker östrogenniverna successivt. Den perioden kan pågå i upp till 10 år - mer eller mindre, individuellt för varje kvinna beroende på arv, miljö, livsstil, sjukdomar, stress etc. Samtidigt producerar kroppen även mindre och mindre progesteron. När ägglossningen börjar utebli, bildas heller inget eller alltför lite progesteron under senare delen av menscykeln - lutealfasen. Dessa förändringar kan börja redan i 35-års åldern. Bristen på progesteron skapar en mängd obehag. Senare under förklimakteriet börjar även österogenet sjunka eller hoppa upp och ner under dygnet. Med för lite progesteron i förhållande till östrogen kommer du sannolikt uppleva besvär som: viktuppgång runt midjan, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, torr hud, rikliga blödningar och ofta kortare menscykel, trötthet, vallningar, svullnad i kroppen, sämre sexlust, irritation etc.

Vad är då lagom med östrogen ?

Det är oerhört individuellt från kvinna till kvinna. Det är också svårt att säga om en viss undre nivå = menopaus. Det vore så mycket enklare för mig om man hade sådana mätvärden. Det är betydligt vanligare att kvinnor har brist på progesteron än brist på östrogen före menopaus.  Använder du preventivmedel med hormoner innehåller de läkemedlet gestagen - kalla det ett syntetiskt progesteron. Dessa kommer trycka ner kroppens egna produktion av progesteron. Har du tur kommer processen igång när du slutar med dessa preventivmedel, för andra blir det mer varaktiga obalanser.

Ska man ta bioidentiskt progesteron när man har obalans ?

Hormoner är hormoner och det ska man inte labba med hursomhelst. Det råder just nu en trend att progesterontillskott ska hjälpa mot de flesta hormonella obalanser. Så är det inte. Fortfarande är stressen och fel kost samt sömnbrister det som skapar mest obalans i din kropp. Sen bör man veta innan man provar. Du kan få hjälp hos din läkare med vissa tester, du kan även kosta på dig salivtest för att testa östrogen, progesteron, testosteron, DHEA och kortisol. Gör det då hos en duktig terapeut så får du få en övergripande hälsogenomgång samtidigt. Vill du ägna mer tid på facebook kan du ansöka om att gå med i den slutna gruppen: Louise Edlunds hormonforum. Jag kan inte ta ansvar för att alla inlägg är riktiga - vi är över 1000 medlemmar nu. Men där pågår många intressanta diskussioner och man får stöd och hjälp av andra kvinnor.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Östrogendominans – vad är det?

Kommentera