Min bästa köttfärssås

Grönsaksmarknad i Alanya
Grönsaksmarknad i Alanya

Favoritmat

Snart dags att lämna landet med alla fantastiska grönsaksmarknader, slakteributiker och fiskaffärer. Tänk om vi hade samma utbud i Sverige, som här i Turkiet.

Den turkiska köttfärsen från traktens gräsbetesdjur, mald medan man väntar hos slaktaren, är så otroligt god så den köper vi flera gånger i veckan. Idag blir det en av mina favoriträtter som lyfts fram igen här på bloggen. Har skrivit om en hel del olika köttfärssåser under mina år som matskribent, här länkar till LCHF-varianterna på min gamla blogg. Här kan du se en mjölkfri version som jag hade på min nya Paleoblogg förra veckan, då som en gratäng med chilitäcke.

Köttfärssås är en rätt som tål att upprepas ofta och som kan varieras väldigt mycket. Jag gör ibland i ordning den på morgonen eller kvällen före, så är den bara att värma när man kommer hem och är hungrig och trött. Jag slipper stressa, kryddsmakerna kommer mer till sin rätt och såsen blir bara ännu godare.

Köttfärssås har följt mig som en klar favorit genom hela livet, har jag nån gång idétorka när det gäller vad jag ska hitta på, då är det den här rätten som dammas av. Eller om jag känner mig lite hängig, då är den enkel att laga, bara att skära lite grönsaker och sen låta allt stå och puttra för sig själv en timme.

Förr åt jag köttfärssås till pasta som de flesta andra, men nu blir det oftast med en härlig sallad på bladgrönt serverad i en egen skål. Ett betydligt nyttigare, godare och mer färgrikt komplement.

Kommer att sakna allt det här gröna som vi njutit av i över 3 månader i vinter. Och förstås det otroligt gästvänliga och trevliga folket. Men var sak har sin tid. Nu blir det hem till Jämtland en sväng för att hälsa på mamma och släkten, men sen bär det av på en intressant resa igen. En betydligt kortare den här gången. Ska för första gången delta i Kolhydrater i Fokus LCHF-kryssning till Åbo, det ska bli riktigt spännande att träffa så många LCHF-are på en och samma gång, ca 400 är anmälda redan.

Jag är bara med som åhörare och kommer inte att ha med några böcker att sälja, men vill du ha min autograf i en du redan köpt, så får du gärna ta med den.

Startfältet med föreläsare är större än nånsin, med många av de mest intressanta namnen inom lågkolhydratkosten just nu. Jag ser mest fram emot att få lyssna på Ann Fernholm, Ralf Sundberg, Björn Hammarskjöld och Mats Lindgren.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare som kommer att delta och Här mer om själva kryssningen. I samband med att jag åker till Stockholm för den här resan blir det också två tidningsintervjuer, ska bli riktigt kul det med.

Köttfärssås

Köttfärssås 4 port

 • 600 g köttfärs, jag använde lammfärs
 • 1 stor aubergine
 • 250 g cocktailtomater
 • 1 röd paprika
 • 1 grön paprika
 • 1 stor, gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 50 g smör/kokosolja
 • ½ dl ketchup
 • 2 msk balsamvinäger
 • 2 msk paprikapulver
 • 2 msk oregano
 • 1 msk kanel
 • 1 tsk chiliflingor
 • Havssalt

Skär aubergine, lök och paprika i små tärningar. Bryn grönsakerna i en stekgryta tills de fått lite färg. Dela tomaterna i fyra delar och blanda ner tillsammans med färsen och lått det hela fräsa en stund.

Blanda ner ketchup, vinäger och kryddor, låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra en timme. Späd med lite vatten om den blir för tjock, rör då och då så det inte bränns vid.

Salladen till blev en stor skål med mycket rucola och bladpersilja, toppad med lagrad getost och jordgubbar. Kallpressad olivolja och granatäppelvinäger över. Hittar du inte sån så är det gott med äppelcidervinäger också.

Getostsallad med jordgubbar

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera