Matlarm efter matlarm…jag orkar inte mer!

matlarmVarje vecka är det nya tricks hos odlare och livsmedelsproducenter som får rubriker i media. Allra främst av ekonomiska orsaker såklart, men det handlar i flera fall också om okunskap, slarv och lättja.

Ena veckan vattnas ruccolasalladen med avloppsvatten och innehåller salmonellabakterier och nästa får vi veta att 20 % av kycklingfiléns vikt är insprutat vatten. Och så innehåller chipsen akrylamid och guacamolen bara spår av avokado. Jag är så evinnerligt trött på att behöva se mig över axeln hela tiden för att någon annan vill lura i mig skräääääp som varken är värt pengarna eller ens är säkert att äta. Jag är så trött på att behöva stå och läsa på förpackningar för att få se vad de krånglat ner i t ex buljongtärningarna. Dessutom måste jag hålla ögon och öron öppna till max för att få reda på eller lista ut vad livsmedlen innehåller som INTE står på paketet. Som till exempel att jästextrakt, ett vanligt innehåll i buljong, ofta innehåller glutamat.

I förra veckan ville jag, återigen, stampa i golvet och skrika högt av frustration. För då publicerade Ica-kuriren sitt test av några vanliga te-märken och attan om inte det svarta teet jag dricker mest av innehöll allra flest bekämpningsmedel och till och med ett par över gränsvärdet. Jag vill dricka te! Jag vill inte dricka acetamiprid, antrakinon, imidakloprid eller karbendazin!

Som tur är går det att hitta några att lita på. Äkta Vara, bland annat, gör ett bra jobb när de outtröttligt letar reda på trams och fusk. Jag betalar medlemskap hos dem varje år för att de ska kunna jobba vidare. Gör du? I min mataffär hänger deras små skyltar på en hel del rena matvaror och då undrar jag ju vad alla de andra matvarorna som är utan etikett innehåller… Lite smått och blandat förmodligen.

Och så där håller jag på, letar gårdsbutiker efter gräsbetat kött, odlar egna grönsaker på sommaren, letar ekologiska grönsaker för där är ändå chanserna lite större att de är giftfria, studerar innehållsförteckningar. När jag orkar. För jag tycker egentligen inte att jag ska behöva vara på min vakt hela tiden i vanliga mataffärer. Som om jag gick runt i farliga kvarter mitt i natten och behövde se upp för ficktjuvar och våldtäktsmän.

Alternativt så går det ju bra att bara sticka huvudet i sanden och säga att lite skit rensar magen… Och leva vidare med glutamatsvullna bihålor, oroliga tarmar, bekämpningsmedel i levern och växande obalanser i näringsupptaget. Så får det ju bli när varje enskild konsument faktiskt inte orkar med flera matlarm.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Matlarm efter matlarm…jag orkar inte mer!

  1. Profilbild

   Nej, glutamat (E621-625) är känt för att kunna ge en del överkänslighetsreaktioner men kanske inte just svullna bihålor om jag funderar lite närmare. Däremot den citronsyra (E330) som är kemiskt framställd kan ge reaktioner som liknar pollenallergi. Och det är också en ingrediens som finns i en hisklig massa livsmedel. Efter att ha använt kortisonsprayer i näsan under många år har jag helt kunnat sluta med det sen jag valde att äta en renare kost. Sen finns det ju såklart andra anledningar till svullna slemhinnor, som t ex torr och dålig luft.

 1. Profilbild

  Lyx-LCHF

  Jag väljer att köpa och äta mat som inte har långa krångliga innehållsförteckningar, och slipper sålunda vara orolig för vad jag kan få i mig.

  LCHF på äkta naturlig ekologisk mat, inget annat...

Kommentera