Maten och motionen

Att njuta av livet

Nu börjar våren komma här i Turkiet. De senaste veckorna har varit en riktigt härlig mat- och hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik mat på fina råvaror. Vi är noga med att få i oss så mycket mineraler och vitaminer som möjligt, från alla fantastiska grönsaker och det fina proteinet och fettet från djurriket, som är så uppskattat här i Turkiet.

Turkarna betalar mest för de fetaste styckdetaljerna, för där vet man att den mesta näringen finns. Till exempel så är de feta kycklingvingarna lika dyra som brösten.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som mitt gymnastikprogram med egenmassage som jag nu har utfört så gott som dagligen i 8 år. Till det flera långpromenader per dag. Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller andra åkommor som blir värre av stress, slitna leder eller mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ut i naturen. Det ger också mer av inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

Birgitta Höglund

Jag stressade och tränade hårt i många år, i 30-årsåldern går det ofta bra att ta i lite extra mycket. Men innan jag fyllt 40 sa först min hjärna till att det blivit för mycket och jag gick in i väggen. Några år senare var det ryggen som gick sönder av alla hårda arbetspass och tunga lyft. Jag blev sjukskriven och sen stelopererad och kunde därefter inte fortsätta arbetet som kock.

Jag har nu blivit 52 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta gott och nyttigt, sova, mjukträna och njuta av livet. Det har tagit många år av daglig träning för att lyckas komma upp i den ork jag har idag. Jag är lika glad varje dag som jag klarar att ta mig ut på mina promenader.

Hamnen och Röda Tornet i Alanya, sett från Tophane

Idag får du ett recept på kycklingvingar kryddade på turkiskt vis. De passar bra både varma till middag eller kalla tilltugg som tapas eller som det heter här, meze.

För att ta del av mina recept jag hittar på dagligen här nere i Turkiet nu under våren är du välkommen att följa mig på Birgitta Höglunds Paleo. Där är det bara mjölkfria recept jag delar med mig av, mår bättre i både mage, hals och leder sen jag drog ner på mjölkprodukterna för snart ett år sen.

Jag äter fortfarande smör, lite get- eller fårost och någon gång syrade mjölkprodukter. Har valt att hålla den nya bloggen helt utan mjölk, eftersom det inte finns så många såna recept i bloggvärlden än.

För dig som mest är intresserad av "vanlig" LCHF-kost med gott om grädde, ost och smör kan du ta en titt bland de ca 900 recepten som finns på min gamla blogg.

Kryddiga Kycklingvingar 4 port

 • 1 kg kycklingvingar
 • 2 msk havssalt
 • 1 msk oregano
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk paprikapulver
 • ½ tsk kanel

Rör ihop kryddorna i en burk, krydda vingarna ordentligt runtom. Lägg i en påse och ställ i kylen några timmar eller ännu hellre till nästa dag. Stek eller grilla kycklingvingarna, ca 20-30 minuter beroende på hur tjocka de är. Vänd flera gånger under tiden.

Turkisk cacik - tzatziki med dill

 • 1 gurka + 1 tsk havssalt
 • 2 dl turkisk yoghurt
 • 1 msk kallpressad olivolja
 • 2 rivna vitlöksklyftor
 • Lite pressad citron
 • Lite finhackad dill
 • Havssalt och svartpeppar

Skär gurkan i små tärningar eller om du hellre vill, riv den. Lägg i en bunke och salta, rör runt så saltet fördelas jämnt. Låt stå i en halvtimme, så vätskan dras ut ur gurkan.

Vispa ihop ingredienserna till såsen, vänta med salt tills du rört ner gurkan. Häll gurkan i ett durkslag och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten och smaka av.

Ajvarsmör 4 port

 • 100 gr smör
 • 2 msk ajvar relish
 • Havssalt och nymald vitpeppar

Rör smöret mjukt, blanda ner ajvar och kryddor. Kyl en liten stund, så det går att forma ett ägg med en vattensköljd sked.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Maten och motionen

 1. Profilbild

  Eva-Marie

  Vad du är klok. Jag älskar att läsa dina inlägg. Kan du inte skriva ett inlägg om ditt gymnastikprogram. Skulle behöva lite tips om daglig träning för jag har en förmåga att göra allt eller inget och det mår inte min kropp och smärta bra av.
  /Eva-Marie

Kommentera